dinsdag 28 april 2009

Stand van zaken bij Terminalco


Maandag 27 april om 7 uur 's morgens heeft ACV-Transcom de Wet op de Havenarbeid/Codex van de haven van Oostende-Nieuwpoort bij de firma Terminalco in Oostende gecontroleerd. De ploeg die om 07u30 aan de slag moest, bleek voldoende bemand te zijn om de lossing van het schip volgens de wettelijke bepalingen/Codex te behandelen.

Aan de hand van de ploeglijsten werd vastgesteld dat de ploeg die om 15u aan de slag moest gaan, onderbemand bleek te zijn. Er werd afgesproken om samen met een aantal werkloze havenarbeiders uit Zeebrugge om 14u30 bij betrokken firma het werk op te eisen.

Spontane Actie
Voor aanvang van de shift van 15u stelden wij vast dat het bedrijf de ploeglijsten niet had aangepast om de geboekte lading aan boord vast te maken. Dit leidde tot een spontane actie onder de Oostendse havenarbeiders waarbij met de steun van Zeebrugse havenarbeiders de toegang tot de gate van het bedrijf werd afgesloten tot het bedrijf met een aangepaste ploegenlijst zou komen.

Na onderhandelingen heeft het bedrijf zich akkoord verklaard om de volledige lashing door erkende havenarbeiders te laten uitvoeren en een oplossing te zoeken omtrent de problematiek van de foremen tot het volgend Paritair Subcommité van de haven van Oostende-Nieuwpoort op 30 april 2009.

Wij houden jullie op de hoogte (via de blog).