donderdag 28 januari 2010
Lage Landen graaien gretig in vetpotten Marco Polo
De Europese Commissie heeft tweeëntwintig projecten geselecteerd die subsidies krijgen van het steunfonds Marco Polo. Bedrijven of organisaties uit België en vooral Nederland hebben samen een aandeel in liefst tien van die winnende projecten. Dit schrijft De Lloyd.
Belgische bedrijven die een succesvol project ingediend hebben, zijn onder meer spoorspecialist Eurorail International en de Belgische tak van transport- en logistiekgroep 2XL.
Breakbulkterminal voor Zeebrugge
Een opmerkelijk punt in het nieuw 10-puntenactieplan voor 2010 is de omvorming van een autoterminal in het noordelijk insteekdok van de achterhaven tot een breakbulkterminal. Volgens MBZ voorzitter Joachim Coens past dit in de diversificatiestrategie van de haven.
ICO, de huidige uitbater van de terminal, wil het grootste gedeelte van zijn autotrafieken concentreren op de Bastenaken-terminal. Dat biedt mogelijkheden om de terminal aan de dwarskade van het Noordelijk Insteekdok om te vormen tot een stukgoedterminal; wat ook de eerste bestemming was van die site.
Moenaert: "Tegen verbreding Schipdonk is tegen Zeebrugge"
"Er moet een oplossing komen voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven via de binnenvaart. Wie daar tegen is, moet ook de moed hebben om te zeggen dat Zeebrugge niet meer mag groeien", zei Brugs burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) woensdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse havengemeenschap. "Dat het milieurapport over de verbreding is afgekeurd, is niet te vatten." De bedrijven vragen intussen aandacht voor enkele absurde effecten van andere beleidskeuzes.
Burgemeester Moenaert uitte gisteravond zijn tevredenheid over de voortgang van de ontsluiting van de Zeebrugse haven via de weg. Maar het toenemend aantal goederen dat via Zeebrugge passeert, moet volgens hem ook via de binnenvaart van en naar het hinterland kunnen. "De bestaande waterweg via het historische Brugge is niet meer haalbaar", pleitte Moenaert. "Het alternatieve project is voor de Brugse gemeenteraad prioritair. We blijven er op hameren dat het tij spoedig keert."
Tienpuntenplan Zeebrugge
Havenvoorzitter Joachim Coens deed gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van APIZ zijn ‘tienpuntenplan' uit de doeken voor 2010. ‘Dit jaar is er de opstart van de nieuwe containerterminal van PSA aan het Albert II-dok. Als haven voor de allergrootste schepen ter wereld hebben wij een bevoorrechte positie. Voor de gastrafiek is de bouw van een nieuwe LNG-steiger dan ook essentieel.'
De havenvoorzitter wil ook de economische voetafdruk van de haven laten nagaan. ‘We moeten het voortouw nemen op het vlak van windenergie, en we kunnen onze CO2-uitstoot verminderen door ‘walstroom' aan te bieden aan schepen die aangemeerd liggen in de haven. Zo moeten ze de elektriciteit niet uit hun eigen vervuilende generatoren halen.'
Er komt een kosten-batenanalyse voor een eventuele integratie van het Oostendse havenbedrijf en extra commerciële inspanningen in Azië. Zeebrugge beschikt sinds kort ook over een permanente vertegenwoordiger in China om de belangen van de haven in het Verre Oosten te verdedigen.
‘Als laatste punt moeten we tot een overeenkomst komen met de Vlaamse overheid over de bouw van de nieuwe zeesluis die de oude Visartsluis zal vervangen', zegt Coens. ‘Daarmee kunnen we het oudste deel van de haven een nieuwe dynamiek geven, en het verkeer aan de westkant van de haven zal er ook vlotter door verlopen.'
Recordresultaten voor haven van Zeebrugge
De Standaard schijft dat de haven van Zeebrugge vorig jaar met een kleine 7 procent is gegroeid en daarmee het beste resultaat in haar geschiedenis neerzet.
Volgens de krant heeft de haven van Zeebrugge een bijzonder sterke maand december achter de rug. Daardoor moeten de cijfers voor 2009, die in vergelijking met andere havens al uitzonderlijk goed waren, nog naar boven worden gecorrigeerd.
‘We hebben uiteindelijk 44,87 miljoen ton behandeld, een stijging met 6,8 procent tegenover vorig jaar', vertelde Joachim Coens gisteren op de nieuwjaarsreceptie van Apzi, de belangenvereniging van de Zeebrugse haven. ‘Dat hebben we vooral te danken aan de sterke groei van de containertrafiek en de goede prestaties van de LNG-terminal. Het containertransport steeg met 17 procent, en de gastrafiek verdubbelde tot 5 miljoen ton.'
Waar realiteit en fictie zich scheiden...
Onlangs trokken wij op verkenningstocht langsheen de Oosteroever. Met de strakke zeewind in onze haren overzagen wij het visserijdok. Waar in andere steden, overal ter wereld, dokken worden beschouwd als een belangrijke economische troef duiken hier de stemmen op om het dok te dempen. Dit doet ons terug denken aan het verhaal van de grote zeesluis. Dit zorgde voor heel wat beroering. Na het doorlopen van de verschillende onteigeningsprocedures werden deze bouwplannen voor een grote zeesluis afgevoerd.
Het plan van een achterhaven met heel wat ruimte voor loskades ruimde plaats voor het verhaal van Plassendale : een keuze voor een degelijk ecologisch uitgebouwd industrieterrein, dat meer (tewerkstellings)perspectieven biedt dan een desolaat havengebied met loskades en ruimte voor containeroverslag. Het verhaal van Plassendale zit – langzaam maar gestaag – in de goede richting. Helaas heeft het nog niet echt geresulteerd in heel wat extra tewerkstelling voor Oostendenaars. Veel van deze functies worden ingevuld door hooggeschoolden die van heinde en ver komen naar Plassendale.
Opnieuw naar ons vertrekpunt. De nieuwe, grote, brede haventoegang voor Oostende komt er. De werken zijn volop aan de gang… Rest nu nog de vraag welke en hoeveel schepen er langsheen deze havendam zullen glijden? Uiteraard speelt de crisis ons zwaar parten wat de verwerkte tonnenmaat in de haven betreft. Maar er is meer. Door het wegvallen van Ferryways kreeg onze containertrafiek een zware knauw, die gelukkig opgevangen werd door Cobelfret. Geruchten alsof Cobelfret louter een strategische keuze had gemaakt om een monopolie te verwerven werden van tafel geveegd. Spijtig genoeg, heeft Cobelfret na 2 jaar, de Oostendse boeken gesloten en niemand weet nog hoe het moet met hun 30 jarige concessie. Waar 2 jaar terug heel wat grote namen, vanaf de barbecuetafel opriepen tot geloof en hoop in de toekomst, horen we nu niemand meer.
Misschien leggen we onze eieren beter in een andere korf. De tiental(len) cruiseschepen die Oostende aandoen vormen misschien onze nieuwe goudvloot ? Als ze alvast hun stuurboordlichtjes aansteken, wordt het straks nog een mooi feeëriek spektakel… vooral als die duizenden kapitaalkrachtige shoppers als lemmingen hun drijvende paleizen verlaten… en rechtstreeks de trein naar meer toeristische oorden zoals Brugge en Gent nemen?
De museumhaven, het fort Napoleon dat straks al dan niet zijn glooiing terugkrijgt, de verdere ontwikkeling en exploitatie rond de bunkers van de batterij Hundius,… Het wordt straks nog aangenaam vertoeven op de Oosteroever. Laat ons het gebied omheinen, ingangsgeld vragen, en voorwaar de “Haven Oostende” wordt de nieuwe publiekstrekker in Oostende.
Vanuit de appartementstorens die zullen verrijzen langsheen de Henri Baelskaai,zal je een mooi uitzicht hebben op dit alles. Het doet ons een beetje denken aan het fantastische hotel in Euro-Disney, die én hotel én de ingang van het pretpark is. Heel mooi, heel duur ook ! Henri Baels zaliger zou zich wellicht gelukkig voelen : zijn naam kunnen lenen aan een “kaai”, langsheen een fantastisch bouwproject.
Op vlak van ruimtelijke ordening kan dit project – met heel wat aandacht voor de verwevenheid van functies - wel tellen. De mix tussen huisvesting en tewerkstelling oogt mooi en is lovenswaardig. Tussen droom en daad staan echter heel wat praktische bezwaren en industriële hinder. Het zou ons dan ook niet verbazen dat binnen de kortste keren deze ondernemers “weggepest” worden wegens teveel klachten van omwonenden. Want deze omwonenden worden wellicht een erg selectieve laag binnen de bevolking : de wat betere klasse die zich een duur appartement kan veroorloven. Voor wie zelfs dat nog te minnetjes zou zijn resten natuurlijk nog de peperdure happy few appartementen op de Churchillkaai.
Finaal zullen de huidige bedrijven zich wel herlokaliseren. Ruimte zat in het havengebied. Het project van Patrick Lagrou (die de oude Beliard werf opkocht en een nieuwe scheepswerf wou starten) is ook op de klippen gelopen. Haven Oostende wordt nu de eigenaar van dit gebied. Maar voorlopig ontbreekt het nog aan ideeën om deze ruimte in te vullen : kaaiterreinen, opslagplaats of plaats voor andere industrie ?
Ook het vroegere Seghers, nu Maritieme Site Oostende komt vrij te staan. Hier huisde een uniek tewerkstellingsproject. Er werd op een degelijke manier gewerkt met mensen die elders in de maatschappij werden afgeschreven. Helaas werd de subsidiekraan dichtgedraaid. Tja wie heeft nu trouwens nog scheepsherstellers nodig ? Tenzij om een zeldzame keer wat oude wrakken te repareren, die dan hun laatste rustplaats vinden in de “museumhaven”. En gelukkig kunnen deze kranige dames nog opgetakeld worden op de slipway, want die blijkt na 75 jaar nog steeds in perfecte staat te verkeren.
Een aantal gebieden binnen de haven werden ondertussen wel optimaal ingekleurd. Verschillende projecten rond windmolens hebben zich de voorbije jaren aangediend. Samen met de ontwikkelingen op Greenbridge, heeft Oostende zich hiermee op de kaart van de groene energie geplaatst.
Hopelijk zullen de diverse bedrijven die ook voor de reparatie en de nazorg van de windmolens instaan, voldoende investeren in innovatie en verdere productontwikkeling, zodat ze ook het volgend decennium overleven.
Ondanks alles beweegt er het een en het ander op de Oosteroever. En dit vormt slechts een kleine schakel in het groter geheel. Samen met bv. het stationsproject zullen de duizenden toeristen die straks uit de trein stappen een boeiend samenspel van haven, tewerkstelling, kantoorruimtes en mobiliteit kunnen aanschouwen.
Wie weet wordt straks misschien opnieuw een veerboot ingelegd of een tunnel gegraven. Zo staan deze toeristen op een mum van tijd, in hun mooie 2e verblijven op Oosteroever. Uiteraard zullen ze onderweg nog een bezoekje brengen aan onze miniatuur-vismijn, waar een paar der laatste Mohanikanen met zware subsidies en de laatste nieuwe boomkorf en catamaran-visserijtechnieken, af en toe nog eens een “Benne” vis binnenbrengen. Echte, naar zee riekende vis, binnen een vismijn die straks wellicht dankzij het Vlaamse Gewest opnieuw wat impulsen krijgt. En hopelijk gaan deze impulsen verder dan het renoveren van oude pakhuizen tot hedendaagse burelen voor het VLIZ of de Unesco.
Op vlak van ruimtelijke ordening kan dit project – met heel wat aandacht voor de verwevenheid van functies -wel tellen. De mix tussen huisvesting en tewerkstelling oogt mooi en is lovenswaardig. Tussen droom en daad staan echter heel wat praktische bezwaren en industriële hinder. Het zou ons dan ook niet verbazen dat binnen de kortste keren deze ondernemers “weggepest” worden wegens teveel klachten van omwonenden. Want deze omwonenden worden wellicht een erg selectieve laag binnen de bevolking : de wat betere klasse die zich een duur appartement kan veroorloven. Voor wie zelfs dat nog te minnetjes zou zijn resten natuurlijk nog de peperdure happy few appartementen op de Churchillkaai.
Finaal zullen de huidige bedrijven zich wel herlokaliseren. Ruimte zat in het havengebied. Het project van Patrick Lagrou (die de oude Beliard werf opkocht en een nieuwe scheepswerf wou starten) is ook op de klippen gelopen. Haven Oostende wordt nu de eigenaar van dit gebied. Maar voorlopig ontbreekt het nog aan ideeën om deze ruimte in te vullen : kaaiterreinen, opslagplaats of plaats voor andere industrie ?
Ook het vroegere Seghers, nu Maritieme Site Oostende komt vrij te staan. Hier huisde een uniek tewerkstellingsproject. Er werd op een degelijke manier gewerkt met mensen die elders in de maatschappij werden afgeschreven. Helaas werd de subsidiekraan dichtgedraaid. Tja wie heeft nu trouwens nog scheepsherstellers nodig ? Tenzij om een zeldzame keer wat oude wrakken te repareren, die dan hun laatste rustplaats vinden in de “museumhaven”. En gelukkig kunnen deze kranige dames nog opgetakeld worden op de slipway, want die blijkt na 75 jaar nog steeds in perfecte staat te verkeren.
Een aantal gebieden binnen de haven werden ondertussen wel optimaal ingekleurd. Verschillende projecten rond windmolens hebben zich de voorbije jaren aangediend. Samen met de ontwikkelingen op Greenbridge, heeft Oostende zich hiermee op de kaart van de groene energie geplaatst.
Hopelijk zullen de diverse bedrijven die ook voor de reparatie en de nazorg van de windmolens instaan, voldoende investeren in innovatie en verdere productontwikkeling, zodat ze ook het volgend decennium overleven.
Ondanks alles beweegt er het een en het ander op de Oosteroever. En dit vormt slechts een kleine schakel in het groter geheel. Samen met bv. het stationsproject zullen de duizenden toeristen die straks uit de trein stappen een boeiend samenspel van haven, tewerkstelling, kantoorruimtes en mobiliteit kunnen aanschouwen.
Wie weet wordt straks misschien opnieuw een veerboot ingelegd of een tunnel gegraven. Zo staan deze toeristen op een mum van tijd, in hun mooie 2e verblijven op Oosteroever. Uiteraard zullen ze onderweg nog een bezoekje brengen aan onze miniatuur-vismijn, waar een paar der laatste Mohanikanen met zware subsidies en de laatste nieuwe boomkorf en catamaran-visserijtechnieken, af en toe nog eens een “Benne” vis binnenbrengen. Echte, naar zee riekende vis, binnen een vismijn die straks wellicht dankzij het Vlaamse Gewest opnieuw wat impulsen krijgt. En hopelijk gaan deze impulsen verder dan het renoveren van oude pakhuizen tot hedendaagse burelen voor het VLIZ of de Unesco.
Diezelfde toerist kan na zijn visje, rustig de straat oversteken en zijn 2e verblijf binnenstappen. Rustig, inderdaad want de huidige verkeerstrafiek ebt geleidelijk weg. Ofwel wegens verdwenen tewerkstelling, ofwel omdat het een té moeilijke opdracht is voor het zwaar verkeer om de haven te bereiken.
Sinds de ingrepen en wegeniswerken lijkt het havengebied meer weg te hebben van een manoeuvre-oefenterrein. Waar is de tijd dat Flor Koninckx ons nog entertainde met educatieve praatjes. Veel werk zou Flor er niet meer hebben. Deze mobiliteitsproblemen zullen wellicht niet opgelost worden door straks de autosnelweg niet langer aan het Kennedy-rondpunt te laten uitmonden, maar enkele honderden meters vroeger.
De mobiliteit in Oostende zal er wellicht niet op verbeteren. De inwoners van het hinterland trotseren al jaren het file-leed langsheen de Torhoutsesteenweg. De mensen komende uit Bredene, De Haan,… zuchten nu reeds dagelijks bij het doorkruizen van de Kennedy-De Bolle verbinding. Straks komt op het veel te krappe Van Glabeke rondpunt ook nog de verkeersontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis en het kantorencomplex in de stationsbuurt. Het heeft er dan ook alle schijn naar dat dit het toekomstig verkeersinfarct van Oostende zal worden.
Wij zouden zo nog een eindje kunnen doorgaan. Het doet ons eraan denken dat we nog niets hebben verteld over onze andere economische “poort” : de luchthaven van Oostende. Maar dit zal voor een andere keer zijn.
Tot slot:
Oostende heeft heel wat troeven in handen (kust en toerisme, economische poorten,...) maar kent ook heel wat bedreigingen (beperkt hinterland, structurele werkloosheid, Oostende als “terminus”,…).
Het is binnen dit gegeven moeilijk om een evenwicht te vinden tussen toerisme, te-
werkstelling, ondernemen en sociaal beleid.
Er werden in het verleden door heel wat politici en private investeerders diverse plannen gelanceerd : sommige kenden succes, andere bleven in ontwerpfase steken. De prognoses en beoogde effecten kwamen vaak niet uit.
ACV Oostende roept alle betrokken actoren op om samen werk te maken van een samenhangend beleid met een visie op lange termijn en met ruimte en aandacht voor tewerkstelling, en toerisme, ondernemen en investeren. Samen op zoek naar nieuwe energie voor Oostende.
Wie weet wordt straks misschien opnieuw een veerboot ingelegd of een tunnel gegraven. Zo staan deze toeristen op een mum van tijd, in hun mooie 2e verblijven op Oosteroever. Uiteraard zullen ze onderweg nog een bezoekje brengen aan onze miniatuur-vismijn, waar een paar der laatste Mohanikanen met zware subsidies en de laatste nieuwe boomkorf en catamaran-visserijtechnieken, af en toe nog eens een “Benne” vis binnenbrengen. Echte, naar zee riekende vis, binnen een vismijn die straks wellicht dankzij het Vlaamse Gewest opnieuw wat impulsen krijgt. En hopelijk gaan deze impulsen verder dan het renoveren van oude pakhuizen tot hedendaagse burelen voor het VLIZ of de Unesco.
Diezelfde toerist kan na zijn visje, rustig de straat oversteken en zijn 2e verblijf binnenstappen. Rustig, inderdaad want de huidige verkeerstrafiek ebt geleidelijk weg. Ofwel wegens verdwenen tewerkstelling, ofwel omdat het een té moeilijke opdracht is voor het zwaar verkeer om de haven te bereiken.
Sinds de ingrepen en wegeniswerken lijkt het havengebied meer weg te hebben van een manoeuvre-oefenterrein. Waar is de tijd dat Flor Koninckx ons nog entertainde met educatieve praatjes. Veel werk zou Flor er niet meer hebben. Deze mobiliteitsproblemen zullen wellicht niet opgelost worden door straks de autosnelweg niet langer aan het Kennedy-rondpunt te laten uitmonden, maar enkele honderden meters vroeger.
De mobiliteit in Oostende zal er wellicht niet op verbeteren. De inwoners van het hinterland trotseren al jaren het file-leed langsheen de Torhoutsesteenweg. De mensen komende uit Bredene, De Haan,… zuchten nu reeds dagelijks bij het doorkruizen van de Kennedy-De Bolle verbinding. Straks komt op het veel te krappe Van Glabeke rondpunt ook nog de verkeersontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis en het kantorencomplex in de stationsbuurt. Het heeft er dan ook alle schijn naar dat dit het toekomstig verkeersinfarct van Oostende zal worden.
Wij zouden zo nog een eindje kunnen doorgaan. Het doet ons eraan denken dat we nog niets hebben verteld over onze andere economische “poort” : de luchthaven van Oostende. Maar dit zal voor een andere keer zijn.
Tot slot:
Oostende heeft heel wat troeven in handen (kust en toerisme, economische poorten,...) maar kent ook heel wat bedreigingen (beperkt hinterland, structurele werkloosheid, Oostende als “terminus”,…).
Het is binnen dit gegeven moeilijk om een evenwicht te vinden tussen toerisme, te-
werkstelling, ondernemen en sociaal beleid.
Er werden in het verleden door heel wat politici en private investeerders diverse plannen gelanceerd : sommige kenden succes, andere bleven in ontwerpfase steken. De prognoses en beoogde effecten kwamen vaak niet uit.
ACV Oostende roept alle betrokken actoren op om samen werk te maken van een samenhangend beleid met een visie op lange termijn en met ruimte en aandacht voor tewerkstelling, en toerisme, ondernemen en investeren. Samen op zoek naar nieuwe energie voor Oostende.
tekst: ACV Oostende informeert (januari 2010)
woensdag 27 januari 2010
Nieuwe Vigo dienst K Line
"K" Line is op 1 januari 2010 een nieuwe wekelijkse dienst gestart tussen Vigo, de Bastenaken terminal in Zeebrugge en Sheerness. Daardoor biedt "K" Line European Sea Highway (Kess) nu diensten aan in de Noordzee, Baltische gebied en naar de Atlantische kust van Spanje.
Met 10 moderne schepen, inclusief een aantal nieuwbouwschepen, heeft Kess nu een vloot die geschikt is voor zelfrijdende lading, grote (hoge) en zware Ro-Ro lading en normale lading.
CMA CGM loopt nu ook Kaliningrad aan
De Franse rederij CMA CGM heeft Kaliningrad in het netwerk genomen. De Russische haven wordt wekelijks per feeder vanuit Hamburg bediend. Voor deze nieuwe feederdienst werd het 698 teu grote schip Ice Bird gecharterd. Datzelfde schip vaart na Kaliningrad ook nog naar Klaipeda, alvorens naar Hamburg terug te keren.
dinsdag 26 januari 2010
Mann Lines verbindt Zeebrugge met Södertälje
De Britse rederij Mann Lines start een rorodienst vanuit Zeebrugge naar de Zweedse haven Södertälje. Daarvoor zullen de twee schepen gebruikt worden die de Zweedse papier- en kartonfabrikant Smurfit Kappa tussen Haraholmen, Sheerness en Terneuzen inzet. Dit meldt De Lloyd vandaag.
Mann Lines gebruikte de roroschepen van Smurfit Kappa al voor het vervoer van lading vanuit Vlissingen naar Paldiski, maar die twee havens worden nu uit de rotatie geschrapt. De Britse rederij accepteert in Zeebrugge wel lading voor Paldiski en Turku die 's maandags op het eigen schip "Estraden" in Harwich wordt geladen. Voor het transport tussen Zeebrugge en Harwich wordt op zondag een schip van Cobelfret gebruikt.
Brussel: groen licht voor eerste zeesnelweg
De Europese concurrentiewaakhond keurt naar verwachting deze week de subsidies voor de eerste Motorway of the Sea (MoS) goed. Dat bevestigen Brusselse bronnen. De begunstigde GLD Line ontvangt in totaal 34 miljoen euro. Met die subsidie hoopt de joint venture tussen Grimaldi en Louis Dreyfus Armateurs vanaf maart een ferrydienst voor vracht uit te baten tussen het Franse Nantes en het Spaanse Gijón.
Klik hier om verder te lezen.
Nederland wil sjorren zeecontainers ingrijpend verbeteren
Nederland gaat samen met Engeland en Zweden een nieuw pakket van veiligheidsregels voorstellen aan de International Maritime Organisation (IMO) en de International Association of Classification Societies (IACS) voor het sjorren van zeecontainers. De drie landen nemen daarmee de aanbevelingen over uit een driejarig onderzoek van het Nederlands maritiem onderzoeksinstituut Marin.
Klik hier om verder te lezen.
DP World beperkt de schade
Antwerpen 2de grootste containerhaven van Europa
Singapore, Shanghai en Hongkong zijn vorig jaar in die volgorde de grootste containerhavens ter wereld gebleven. Rotterdam, de grootste Europese containerhaven, zakte van een tiende naar elfde plaats.
Hamburg kreeg zware klappen(-27%. Daardoor werd Antwerpen de tweede grootste Europese containerhaven. In de top 20 bekleedt de Scheldehaven nu de vijftiende plaats.
Nieuwe autotrafiek
Flota Suardiz heeft onlangs een belangrijk contract afgesloten met de Franse logistiekgroep CAT . Dit schrijft De Lloyd. Het gaat om het vervoer van auto's van het merk Renault, in het kader van een nieuwe regelmatige dienst. Een deel van de auto's wordt via Zeebrugge doorgevoerd.
De nieuwe dienst zal een dubbele rotatie hebben en worden uitgebaat met 2 nieuwe roroschepen. Het ene schip de Gran-Canaria Car met een capaciteit van 1200 auto's of 105 opleggers loopt achtereenvolgens Le Havre, Southamton en Santander aan. De rotatie van het andere, identieke schip, de Audace, is eveneens gebaseerd op een wekelijkse frequentie en loopt Santander, Le Havre, Teesport en Cuxhaven aan.
Voor Zeebrugge zou de trafiek goed zijn voor zo'n 30.000 eenheden per jaar, waarvan de helft de invoer en de helft uitvoer. Er is al een eerste aanloop in de Zeebrugse achterhaven uitgevoerd op de ICO-terminal, waar CAT een regelmatige klant is.
Voor Zeebrugge zou de trafiek goed zijn voor zo'n 30.000 eenheden per jaar, waarvan de helft de invoer en de helft uitvoer. Er is al een eerste aanloop in de Zeebrugse achterhaven uitgevoerd op de ICO-terminal, waar CAT een regelmatige klant is.
P&O Ferries stopt Portsmouth - Bilbao dienst
P&O Ferries Portsmouth – Bilbao lijn stopt half september. In een officiële verklaring deelt het bedrijf zijn personeel mee dat ze met de bonden aan tafel zitten om banenverlies te beperken. P & O Ferries stopt de dienst wegens voortdurende en onhoudbare verliezen.
Een totaal van 252 mensen werken op de lijn. In de komende maanden probeert het bedrijf het personeel in andere diensten onder te brengen.
Helen Deeble, chief executive officer van P&O Ferries, zegt: "We hebben alle opties bestudeerd en proberen al meer dan drie jaar om een geschikte vervangend schip in te leggen om de dienst rendabel te maken. De Pride of Bilbao heeft ons goede diensten bewezen, maar het is nu een oud schip nadert het einde van haar commerciële leven en moet worden vervangen. Een vervangend vaartuig is momenteel niet beschikbaar en de lijn is te verlieslatend om de kosten van een nieuwbouw schip te dragen.”
Wij volgen dit verder op.
Scheepvaartindustrie toont nog steeds weinig vertrouwen in eigen sector
Volgens de jongste peiling van scheepsconsulent Moore Stephens is het vertrouwen van reders, charterers, scheepsmanagers en makelaars gestabiliseerd op een laag peil. Grootste hinderpaal voor een herstel van het vertrouwen is het orderboek voor de komende twee jaar. Dit schrijft De Lloyd.
Het algemene vertrouwen in de toekomst van de sector scoorde een magere 5,7 op 10. Reders scoorden het vertrouwen even hoog, charterers en scheepsmanagers scoorden lager en makelaars een fractie hoger. Geografisch gezien, zakte het vertrouwen in Noord-Amerika en Azië en steeg het lichtjes in Europa.
Opvouwbare container
Holland Container Innovations uit Delft heeft de Shell Livewire Young Business Award 2009 gewonnen met de uitvinding van een opvouwbare container. Die maakt het mogelijk om vier keer zoveel lege containers op eenzelfde oppervlak op te slaan en te vervoeren. Dat bespaart dus ruimte en scheelt bij het vervoer ook in de uitstoot van broeikasgassen. Het Delftse bedrijf ontving 10.000 euro, waarmee het nu de productie van eerste orders wil financieren.
Lees meer op de website van Holland Container Innovations.
Lees meer op de website van Holland Container Innovations.
Evergreen in zee met Grand Alliance
Evergreen Line koopt vanaf volgende maand scheepsruimte op de A-loop van de Grand Alliance tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. Het wordt de vierde dienst van de Taiwanese rederij op dit vaargebied. Evergreens nieuwe LPA-dienst levert de rederij een rechtstreekse verbinding tussen Europa en Japan op. Dit schrijft De Lloyd.
De A-loop is een van de drie nieuwe diensten die de Grand Alliance deze maand is begonnen ter vervanging van vier oude loops. Omdat er nu "super slow steaming" wordt toegepast, hebben de alliantiepartners Hapag-Lloyd, NYK en OOCL meer schepen per dienst nodig. Bij Hapag-Lloyd en OOCL kunnen daardoor deze maand vijf nieuwbouwschepen van 8.000 tot 8.750 teu onmiddellijk aan de slag.
ACV wil voor zomer beslissing Schipdonkkanaal
ACV Brugge wil dat er voor de zomer een beslissing komt over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. ‘We hopen dat ministers Hilde Crevits en Joke Schauvlieghe (beiden CD&V) de bijkomende studies die nodig zijn snel en nauwgezet uitvoeren', zegt stafmedewerker Eric Van Poucke.
Van Poucke vindt het onaanvaardbaar dat de afgekeurde milieustudie de pers haalde nog voor minister Crevits ze had bekeken. ‘Het is zeer eigenaardig dat een ambtenaar het nodig vond de studie te lekken', zegt Van Poucke. Het Brugse ACV is altijd voorstander geweest van de verbreding van het Schipdonkkanaal, die de haven van Zeebrugge moet aansluiten op het Europese binnenvaartnetwerk.
maandag 25 januari 2010
Voor werk, respect en sociale rechtvaardigheid vakbondsbetoging vrijdag 29 januari in Brussel
In alle sectoren en regio’s treffen zware herstructureringen duizenden werknemers. Met bovenop vele individuele ontslagen in KMO’s. Onze werknemers zijn het slachtoffer van de financiële en economische crisis. De oorzaken: ongereguleerd kapitalisme, losgeslagen speculanten, hebzucht van management, maatschappelijk onverantwoord ondernemen, …
Als werknemers nemen we dit niet langer. Wij eisen een gereguleerde en duurzame economie. Een rechtvaardige maatschappij gestoeld op waardige jobs. Daarom organiseert ACV samen met ABVV en ACLVB op vrijdag 29 januari een mars voor werk, respect en rechtvaardigheid in Brussel.
De belangrijkste eisen die we naar voor schuiven zijn:
- stop het schaamteloos dumpen van werknemers;- behoud en creatie van jobs in ons land en in Europa;
- meer jobs voor jongeren en werklozen;
- geen overheidssteun meer aan bedrijven zonder voorwaarden inzake behoud en creatie van jobs
- verdediging van werkgelegenheid in de openbare diensten;
- begeleiding van werklozen en opschorting van het systeem van controle op de beschikbaarheid, in afwachting van een grondige hervorming van dit systeem.
Onze vakbondsbetoging staat open voor al wie onze eisen ondersteunt. We rekenen op al onze militanten en op zoveel mogelijk mensen!Het ACV stelt voor om te verzamelen op het Schumanplein en van daar naar het Rogierplein te stappen. We verzamelen om 10u, de speeches zijn voorzien om 10.45u en het vertrek om 11u.
We voorzien busvervoer (gezien o.a. vertrekplaats manifestatie niet meteen dicht bij één van de grote Brusselse treinstations) vanuit :
Afhankelijk van de inschrijvingen leggen wij meerdere bussen in met verschillende opstapplaatsen.
Regio Brugge
Voorlopig : Brugge Voorkant autoparking aan het station
Torhout : parking aan 't Zwembad
Zedelgem : opstapplaats nog afspreken
Kust : opstapplaats nog afspreken.We roepen de deelnemers op om zekerlijk om 7u45 aan de opstapplaats te zijn.
Verdere richtlijnen mbt busvervoer,parking,busbegeleiders,... volgen later.
Regio Oostende
We voorzien busvervoer (gezien o.a. vertrekplaats manifestatie niet meteen dicht bij één van de grote Brusselse treinstations) vanuit :
Oostende - Provinciaal Maritiem Instituut - 7u45
Veurne - Kaaiplaats - 7u15
Diksmuide - Grote Markt - 7u30
Ieper - Station - 7u30
Poperinge - Burg.Bertenplein 7u15
Wervik - Steenakker - 7u30
Verdere richtlijnen mbt busvervoer,parking,busbegeleiders,... volgen later.
Als werknemers nemen we dit niet langer. Wij eisen een gereguleerde en duurzame economie. Een rechtvaardige maatschappij gestoeld op waardige jobs. Daarom organiseert ACV samen met ABVV en ACLVB op vrijdag 29 januari een mars voor werk, respect en rechtvaardigheid in Brussel.
De belangrijkste eisen die we naar voor schuiven zijn:
- stop het schaamteloos dumpen van werknemers;- behoud en creatie van jobs in ons land en in Europa;
- meer jobs voor jongeren en werklozen;
- geen overheidssteun meer aan bedrijven zonder voorwaarden inzake behoud en creatie van jobs
- verdediging van werkgelegenheid in de openbare diensten;
- begeleiding van werklozen en opschorting van het systeem van controle op de beschikbaarheid, in afwachting van een grondige hervorming van dit systeem.
Onze vakbondsbetoging staat open voor al wie onze eisen ondersteunt. We rekenen op al onze militanten en op zoveel mogelijk mensen!Het ACV stelt voor om te verzamelen op het Schumanplein en van daar naar het Rogierplein te stappen. We verzamelen om 10u, de speeches zijn voorzien om 10.45u en het vertrek om 11u.
We voorzien busvervoer (gezien o.a. vertrekplaats manifestatie niet meteen dicht bij één van de grote Brusselse treinstations) vanuit :
Afhankelijk van de inschrijvingen leggen wij meerdere bussen in met verschillende opstapplaatsen.
Regio Brugge
Voorlopig : Brugge Voorkant autoparking aan het station
Torhout : parking aan 't Zwembad
Zedelgem : opstapplaats nog afspreken
Kust : opstapplaats nog afspreken.We roepen de deelnemers op om zekerlijk om 7u45 aan de opstapplaats te zijn.
Verdere richtlijnen mbt busvervoer,parking,busbegeleiders,... volgen later.
Regio Oostende
We voorzien busvervoer (gezien o.a. vertrekplaats manifestatie niet meteen dicht bij één van de grote Brusselse treinstations) vanuit :
Oostende - Provinciaal Maritiem Instituut - 7u45
Veurne - Kaaiplaats - 7u15
Diksmuide - Grote Markt - 7u30
Ieper - Station - 7u30
Poperinge - Burg.Bertenplein 7u15
Wervik - Steenakker - 7u30
Verdere richtlijnen mbt busvervoer,parking,busbegeleiders,... volgen later.
dinsdag 19 januari 2010
UITBETALING SYNDICALE PREMIE HAVEN ZEEBRUGGE EN HAVEN OOSTENDE
Deze week zullen alle erkende havenarbeiders, aangesloten bij ACV, de syndikale premie mogen ontvangen op de rekening.
Opgelet, uw lidmaatschap bij ACV is essentieel om dit te kunnen bekomen.
Indien u dit niet zou ontvangen hebben, wil zo spoedig mogelijk met ons contact opnemen.
vrijdag 15 januari 2010
Bijkomend onderzoek naar verbreding van Schipdonkkanaal
Er komt een bijkomend onderzoek over de verbreding van het Schipdonkkanaal. Dat heeft Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits aangekondigd.
Het milieueffectenrapport over de verbreding van het kanaal werd verworpen, maar de minister wil dat in een aanvullend verslag verder wordt ingegaan op de impact van de verbreding van het kanaal. Op basis daarvan zal de Vlaamse regering beslissen of er wordt doorgegaan met het project schrijft express.be vandaag.
Door een verbreding moet het kanaal bevaarbaar worden voor grote containerschepen. Vooral de haven van Zeebrugge wil het kanaal verbreden om vanuit het binnenland beter bereikbaar te zijn. De Vlaamse regering heeft zich daar oorspronkelijk achter geschaard, maar de politieke steun is de voorbije twee jaar stilaan afgebrokkeld. De minister wil ook de oprichting van een mastergroep die een globale visie op de ontsluiting van de haven van Zeebrugge moet uitwerken.
Bijna 200 dagen
Het is bijna 200 dagen geleden dat de havenarbeiders van MTL ports in Dublin het werk hebben neergelegd. Ondanks de overwinning 11 weken geleden heeft nog geen enkele havenarbeider het werk terug kunnen opnemen. Er worden opnieuw acties verwacht. Meer staat de lezen op de blog van de MTL dockers.
Uitdieping Westerschelde kan worden heropgestart
De uitdieping van de Westerschelde kan worden verder gezet. De Nederlandse Raad van State heeft de bezwaren tegen de uitdieping verworpen en benadrukt dat er nu geen juridische bezwaren meer zijn tegen de verruiming en verdieping van de Westerschelde. Gesteld wordt dat de waterkwaliteit door de werken niet achteruit gaat en dat de uitdieping ook niet ten koste gaat van de mogelijkheden om zand te winnen. Volgens de Nederlandse minister van landbouw Gerda Verburgkan het baggeren onmiddellijk worden heropgestart.
Liquide middelen voor CMA CGM laten op zich wachten
Scheepvaartgroep CMA CGM is nog steeds niet in bezit van de liquide middelen die ze moet ontvangen van haar kredietverleners. De vakbond CFDT dreigt met acties als het geld niet snel gestort wordt.
"Als wij geen garanties krijgen dat het geld voor het einde van de week gestort wordt, zal onze vakbondsorganisatie acties ondernemen, zoals haven- en wegblokkades," verklaarde de vakbond.
CMA CGM voor 1 miljard het schip in
CMA CGM heeft in 2008 ongeveer 1 miljard dollar verloren door te gokken op een hogere bunkerprijs. Dat schrijft de Franse krant Liberation. Halverwege het jaar legde de rederij zich vast op de afname van brandstof tegen de toenmalige prijs, in verwachting dat die nog meer zou stijgen. In werkelijkheid daalde de prijs van bunkerolie juist scherp. De misrekening droeg in hoge mate bij aan het verlies van 860 miljoen dollar in dat jaar.
Reuzenschip in haven van Vlissingen
In de haven van Vlissingen-Oost is een van de grootste vrachtschepen ooit aangekomen, meldt havenschap Zeeland Seaports. De 'Corella Arrow' heeft een diepgang van 14 meter en 35 centimeter, is 225 meter lang, en kan bijna 73-ton vracht vervoeren.
2009 was uitstekend jaar voor MSC
In tegenstelling tot zijn concurrenten heeft MSC, de belangrijkste klant van de haven van Antwerpen, het afgelopen jaar uitstekende resultaten behaald op zijn Home Terminal aan het Delwaidedok. De MSC-trafiek was er goed voor 4.044.537 teu, een groei met 30.700 teu. Dit meldt De Lloyd.
De maand december werd afgesloten op een trafiekrecord van 370.125 teu. Deze groei zou begin januari aanhouden. MSC was het afgelopen jaar goed voor 55% van de globale containertrafiek van Antwerpen, die in 2009 afklokte op 7.277.534 teu.
Zeebrugge ontvangt grootste lading vloeibaar aardgas ooit
Het tankschip Al Utouriya leverde vandaag de grootste lading vloeibaar aardgas die de LNG-terminal in Zeebrugge ooit ontving. De lading vertegenwoordigt het jaarverbruik van 62.500 Belgische gezinnen. Het gas is afkomstig uit Qatar. De gasmaatschappij beklemtoont naar aanleiding van de grote levering dat de hoge gebruiksgraad van de Zeebrugse terminal blijft aanhouden.
woensdag 6 januari 2010
Onderzoek naar milieugevolgen Schipdonkkanaal zou niet voldoen
De Vlaamse dienst MER heeft de milieustudie over de verbreding van het Schipdonkkanaal afgekeurd.
Het zogenaamde plan-MER moest in kaart brengen wat de mogelijke gevolgen zijn voor het milieu van zo'n breder kanaal tussen Zeebrugge en Merendree.
Het plan-MER is een cruciaal document voor de kanaalverbreding, omdat de Vlaamse regering zich op die studie wil baseren voor ze beslist of het project al of niet wordt uitgevoerd.
Toch lijkt het er niet op dat de afkeuring het hele project op de helling zet.
Het is nu aan het studiebureau om bijkomend onderzoek te doen.De verbreding van het Schipdonkkanaal moet de haven van Zeebrugge beter doen aansluiten op het Europese binnenvaartnetwerk.
dinsdag 5 januari 2010
‘Nu of nooit voor Schipdonkkanaal' zegt Voka
2010 wordt een cruciaal jaar voor de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. ‘Het is nu of nooit', zegt Voka West-Vlaanderen.
‘Het is een jaar zonder verkiezingen, en dat is een voordeel. In 2011 zijn er federale verkiezingen, het jaar daarop gemeenteraadsverkiezingen: dat wil zeggen dat we dan geen grote beslissingen moeten verwachten. Als er dit jaar niets uit de bus komt, verdwijnt dit plan voor jaren in de koelkast', zegt Voka-voorzitter Patrick Vanden Avenne. Dit schrijft Het Nieuwsblad.
Volgens Voka is de verbreding van het Schipdonkkanaal, die de haven van Zeebrugge een vlottere verbinding moet geven met het Europese binnenvaartnetwerk, een topprioriteit voor West-Vlaanderen.
‘Maar het is dit jaar oorverdovend stil geweest rond de verbreding', zegt Hans Maertens, de kersverse algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. ‘De stilstand in dat dossier is erg jammer, want een goede ontsluiting is van levensbelang voor de haven. Zeebrugge is de enige Vlaamse haven die het voorbije jaar kon afsluiten met een trafiekstijging.'
Eerste tariefverhoging van 2010
Per 1 januari hebben tal van rederijen op meerdere vaargebieden hun prijzen verhoogd. Maersk Line is van plan om de tarieven in het nieuwe jaar verder te blijven verhogen. De Deense rederij maakte op de eerste werkdag van het nieuwe jaar alvast een nieuwe aanpassing bekend voor de export uit Zuid-Azië en het Midden-Oosten naar Europa.
Nationale staking legt groot deel haven Le Havre plat
Door een nationale stakingsoproep van een belangrijke Franse havenvakbond is de werking van de haven van Le Havre maandag grondig verstoord. De Normandische haven is de tweede grootste van het land.
De vakbond CGT riep op tot de 24-urenstaking in de zeven belangrijkste havens van Frankrijk. De staking is gericht tegen de geplande privatisering van de afhandeling. CGT is met voorsprong de belangrijkste vakbond in het havenwezen.
In Le Havre liggen alle containerterminals -de belangrijkste activiteit van de haven- plat. Volgens CGT hebben alle 1.800 dokwerkers van de afhandelingsbedrijven en een meerderheid van de 1.500 havenbeambten het werk neergelegd. De ferryverbindingen met Groot-Brittannië en de afhandeling van olieproducten zijn wel verzekerd.
In juli 2008 keurde het Franse parlement een wet goed die de afhandeling in de havens in zijn geheel overdraagt aan de private sector. Momenteel is nog een deel in handen van de overheid.
De vakbond heeft reeds opgeroepen voor een nieuwe staking komende maandag.
(Belga)
'Troeven van Antwerpse haven zijn uitgespeeld'
De haven van Antwerpen heeft in 2009 16,7% van zijn trafiek moeten prijsgeven. Dat brengt de haven opnieuw op het niveau van 2005. Antwerpen verloor terrein op alle gebieden, vloeibaar massagoed uitgezonderd.
Conventioneel stukgoed, met vooral ijzer en staal, kreeg de hardste klappen. Met amper 10 miljoen ton moet Antwerpen hier een daling van 39% incasseren. Ook de cijfers voor containervervoer zijn dramatisch. Met bijna 1,4 miljoen ton containers wordt daar een daling van 16% genoteerd. Ook de dokwerkers hadden sinds 1994 nooit minder werk dan dit jaar.
‘De troeven van Antwerpen zijn uitgespeeld', zegt transporteconoom Willy Winkelmans, professor aan de Universiteit Antwerpen, in De Standaard. ‘De crisis heeft een einde gemaakt aan het capaciteitsgebrek van Rotterdam en tegelijk werd de Schelde een argument tegen de Antwerpse haven. Want de uitdieping van de stroom, nodig om grotere schepen vlot naar Antwerpen te doen varen, kwam er maar niet. ‘Het uitblijven van die Scheldeverdieping speelde in het nadeel van Antwerpen.'
Omzet Zeebrugse visveiling daalt met tien procent
De omzet van de Zeebrugse visveiling is het voorbije jaar gedaald met tien procent. Voorzitter van de Raad van Bestuur, Noël Devisch, schrijft de daling toe aan de prijsdaling van bijvoorbeeld tong en pladijs en de verminderde aanvoer.
CMA CGM wil 1/3 nieuwbouw annuleren
CMA CGM heeft bevestigd dat ze af wil van een groot deel van zijn nieuwbouworders. Van de 45 schepen die de rederij heeft besteld, wil ze er vijftien schrappen. De zusterschepen van de Christoph Colomb, de eerste uit een serie van 13.800 teu die CMA CGM onlangs in de vaart nam, staan niet op die lijst.
Einde dreigt voor Zeeuws megaproject
In Zeeland wordt al tien jaar geprobeerd de Westerschelde Container Terminal van de grond te krijgen. Nu dreigt het megaproject helemaal niet door te gaan. Dit schrijft Fem Business
In 2013 dient de Westerschelde Container Terminal (WCT) operationeel te worden, een overslaglocatie bij Vlissingen-Oost met een capaciteit van 2 miljoen containers per jaar. Op die manier moet Zeeland zich een plek verwerven tussen Rotterdam en Antwerpen.
Tenminste, dat alles is de bedoeling. Het megaproject wordt geplaagd door vertraging.
De natuurbeweging verzet zich echter fel tegen het prestigieuze project. Met succes: in 2003 vernietigde de Raad van State een besluit van de provincie. Sindsdien wordt er gewerkt aan reparatie van dat besluit (zoals mede-ontwikkelaar Havenbedrijf Rotterdam dat ook heeft gedaan bij de Tweede Maasvlakte). Tot op heden hebben alle voorbereidingen al zo’n 25 miljoen euro gekost.
Alleen: nu het doorhakken van de knoop eindelijk nadert is de gewenste uitbater – het Singaporees/Antwerpse havenbedrijf PSA/HNN - aan het talmen. Voorzitter Toine Poppelaars van havenbeheerder Zeeland Seaports wil daarom op korte termijn weten of PSA/HNN nog steeds belangstelling heeft om exploitant te worden.
En als er geen andere exploitant belangstelling heeft? Dat lijkt gezien de enorme dip in het containervervoer - kijk naar de voormalige Ceres-terminal in Amsterdam - geen onwaarschijnlijk scenario. “Dan moeten we misschien besluiten te stoppen met de WCT.”
Haventrafiek Zeebrugge in 2009 gegroeid, Oostende fors gedaald
In Zeebrugge kende vooral de containertrafiek een sterke groei, met een stijging van 16,2% uitgedrukt in ton.
Naast de containertrafiek groeide ook het volume vloeibare bulk (raming +30%) en stukgoed (raming +2,7%) in Zeebrugge. De rorotrafiek (-20,6%) en de trafiek van nieuwe wagens (-40,7%) kenden een sterke terugval.
In de haven van Oostende daalde de rorotrafiek met 42% ten opzichte van 2008. Het volume stukgoed liep met 14,4% terug.
Half miljard krediet voor CMA CGM
Op 18 december lezen wij voor jullie dat banken een half miljard dollar (319 miljoen euro) beschikbaar stellen aan CMA CGM. De Franse rederij kan in januari 2010 beschikken over het krediet en kan daardoor doorgaan met de gesprekken met de banken over schuldreductie en de kapitaalsverhoging die nieuwe investeerders in de tweede helft van 2010 moeten inbrengen.
Abonneren op:
Posts (Atom)