De Belgische nv Belwind neemt op 9 december de grootste hernieuwbare-elektriciteitscentrale van België officieel in gebruik.
De Belwind-elektriciteitscentrale in de Noordzee met 55 turbines vertegenwoordigt een investering van 614 miljoen euro. Belwind verwacht jaarlijks 175.000 huishoudens in België van groene stroom te kunnen voorzien en zo 270.000 ton CO2 te vermijden.
Dankzij de medewerking van lokale, regionale en nationale overheden werd het windpark ontwikkeld in een recordtijd van 3,5 jaar en gebouwd in slechts 15 maanden.
Groene stroom voor 175.000 huishoudens
Het nieuwe windpark produceert 100 procent groene energie, met maximaal respect voor mens en milieu. De 55 turbines hebben een totaal vermogen van 165 megaWatt en Belwind verwacht dat de centrale jaarlijks 550 GWh (gigaWattuur) groene stroom zal produceren. Dat volstaat om 175.000 Belgische huishoudens te bevoorraden en is goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 270.000 ton.
De Belwind-elektriciteitscentrale zet België goed op weg om de ’20-20-20 norm’ van het Europese klimaatplan te halen. Ons land heeft zich geëngageerd om tegen 2020 twintig procent energiezuiniger te worden, 20% minder CO2 uit te stoten en 20% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen. De hernieuwbare energie van Belwind is goed voor 4,7% van de doelstellingen van de Belgische overheid.
Bovendien maakt een windenergieproject als Belwind ons land minder afhankelijk van buitenlandse energieleveranciers en verzekert het mee onze energiebevoorrading in de toekomst.
Prima ligging
Belwind beslaat een oppervlakte van 17 km² en is ingeplant op de Bligh Bank, 46 km voor de kust van Zeebrugge. Die zandbank ligt buiten de scheepvaartroutes en buiten de territoriale wateren, in de zone die de overheid heeft afgebakend voor windturbineparken.
De verst in zee gebouwde elektriciteitscentrale ter wereld profiteert van een hoge windopbrengst en is met het blote oog niet zichtbaar van op het land. Het windpark is volledig afgesloten voor scheepvaart en visserij, zodat mariene fauna en flora er ongestoord kunnen gedijen. De eerste 6 jaar zal Belwind de effecten op het milieu nauwgezet monitoren.
Grootste investering
Met een bedrag van 614 miljoen euro tekent de nv Belwind voor de grootste privé-investering van de jongste jaren in ons land. De nv bundelt een ruime Belgische en internationale expertise en heeft als aandeelhouders de Groep Colruyt (27,5%), PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), de familie Colruyt , de familiale holding SHV, de energiecoöperatie Meewind en Rabobank. De bouw van de nieuwe centrale genereerde 1.300 manjaar werkgelegenheid, terwijl het onderhoud de komende 20 jaar voor 1.400 manjaar werkgelegenheid zorgt.
Dit staat op Apzi Nieuws.