Op 11 maart werd het noordoosten van Japan getroffen door een aardbeving en een tsunami die ernstige schade veroorzaakte aan de kerncentrale van Fukushima.
In de derde week van april wordt in Zeebrugge het eerste schip verwacht dat na de kernramp vanuit een Japanse haven naar Europa is vertrokken.
Het havenbestuur begrijpt dat ook bij ons vragen rijzen over de mogelijke nucleaire impact op de schepen en de ladingen die bij ons worden gelost.
Deze week werd in Zeebrugge een vergadering belegd waarop vertegenwoordigers aanwezig waren van het havenbestuur, de Japanse ambassade, de douane, de scheepvaartpolitie, het loodswezen, de Zeebrugse privé-bedrijven, de scheepvaartvereniging, de stad Brugge en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Ook is er overleg met de andere Vlaamse havens.
Tijdens de vergadering bleek dat er op basis van de huidige informatie geen reden tot bezorgdheid is over schepen en ladingen uit Japan. Ook de International Maritime Organisation (IMO) stelde in een recent persbericht dat er tot nog toe slechts een zeer lage verhoging van radioactiviteit werd waargenomen en dat er geen gezondheidsrisico’s waren afkomstig van schepen of ladingen.
In Zeebrugge worden vooral Japanse auto’s gelost en in mindere mate containerladingen. Door de aanwezigheid van het Megaports-systeem worden containers bij aankomst sowieso door de douane met een vaste installatie op radioacitiviteit gescand. Belangrijke elementen zijn ook dat Zeebrugge niet verbonden is met havens die in de onmiddellijke omgeving van Fukushima liggen en dat de zeereis tussen Japan en Europa 30 dagen duurt waardoor eventuele verhoogde radioactiviteit bij aankomst in Europa al gevoelig is afgenomen.
Maar om de eventuele ongerustheid bij het havenpersoneel en andere personen die in contact komen met de schepen of de ladingen zo veel mogelijk weg te nemen werden enkele praktische beslissingen genomen. Zo zal het eerste schip dat na de ramp uit Japan vertrok en in Zeebrugge zal aanleggen, reeds op zee worden gecontroleerd op de aanwezigheid van verhoogde radioactiviteit door de diensten van het FANC.
Aan kade in Zeebrugge kan met geigertellers een controle gebeuren door het FANC of door een afhankelijk controlebureau. Na deze screening van het eerste schip zullen nog steekproeven gebeuren op schepen uit Japan die later in de Vlaamse havens aanleggen.
Ook werd aan de vertegenwoordigers van de Japanse ambassade gevraagd of de Japanse overheid en/of de exportbedrijven werk kunnen maken van een officieel certificaat dat de veiligheid van het schip en de lading bij vertrek uit Japan kan garanderen. Op de website van de Japanse ambassade (http://www.be.emb-japan.go.jp/english/index.html ) kan iedereen trouwens terecht voor de laatste metingen.
De komende dagen zal er verder overleg zijn. Het eerste schip wordt verwacht op 23 april.
Dit stond te lezen op www.poz.be