woensdag 10 juni 2009

Havens : prikacties omtrent CAO-onderhandelingen stopgezet


PERSBERICHT ACV Transcom

De prikacties die in de verschillende Belgische havens werden gevoerd naar aanleiding van de patronale tegeneisenbundel die vorige week bij de start van de CAO-onderhandelingen werd voorgelegd, werden stopgezet. De raad van bestuur van het Werkgeversverbond der Belgische Havens heeft zich immers vandaag opnieuw over de situatie in de Belgische havens beraden en heeft unaniem besloten om af te zien van de koppeling van de werkgeversvoorstellen aan de nationale vakbondseisen.

Op 29 april 2009 werd door de 3 havenvakbonden een eisenbundel 2009-2010 ingediend bij de havenwerkgevers volledig in lijn met het Interprofessioneel Akkoord. Pas op 2 juni waren de werkgevers bereid om de besprekingen aan te vatten, waarbij werkgeversvertegenwoordiger Paul VALKENIERS, een patronaal tegeneisenbundel voorlegde met volgende 5 punten:
  • Elektronische aanwerving, waarbij havenarbeiders zich meerdere malen per dag kunnen aanmelden;
  • Bepaalde havenarbeidersfuncties onderbrengen onder het bediendenstatuut;
  • Beperking van de bestaanszekerheidsvergoeding;
  • Afbouw van de weekend- en nachttoeslagen;
  • Uitbreiding statuut havenarbeiders logistiek contingent ten koste van het statuut havenarbeiders algemeen contingent.
Met verschillende prikacties gedurende de voorbije twee dagen wilden wij ons ongenoegen tonen omdat de werkgevers onze vraag om de cao-onderhandelingen los te koppelen van deze maatregelen niet wilden beantwoorden. Vandaag kwam er toch een positief antwoord waardoor de acties onmiddellijk werden stopgezet.