vrijdag 21 augustus 2009

Belwind-werf aan Albert II dok

Aan de overkant van APM Terminals, de kaai die normaal voorzien is voor containertrafiek, bereidt Belwind een werf voor. Belwind bouwt een tweede windmolenpark in zee.

Bedoeling is om de eerste funderingen al over twee weken al in zee te brengen. Belwind bouwt 55 turbines 46 kilometer uit de kust. Later volgt nog een tweede fase met evenveel molens.

“Die funderingen zijn gemaakt in Duitsland en komen hier aan per schip. Ze worden hier in Zeebrugge dan afgewerkt en drijvend gemaakt. Dan zullen we ze drijvend naar zee brengen, waar ze zullen worden geheid”, verduidelijkt Frank Coenen van Belwind.

Begin september al zullen sleepboten de eerste funderingen in zee brengen. Volgende zomer volgen dan de turbines van Deense makelij.

Later volgt dan een tweede fase met nog eens 55 windmolens. De eerste fase alleen kost ruim 600 miljoen Euro, één van de grootste investeringen ooit in ons land. Aan de bouwfase werken bijna 2.000 mensen mee in verschillende landen. Hier in Zeebrugge en op zee zijn dat er meer dan 100.