zaterdag 3 oktober 2009

Kusthavens-sprokkels september 2009


De Britse rederij Mann Lines is met het roroschip "Borden" een wekelijkse dienst begonnen die Santander met Zeebrugge en Cuxhaven verbindt.

Er wordt een oplossing gezocht voor de problemen met de "Toyota" kaaimuur in de achterhaven van Zeebrugge. Dat heeft Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits gezegd tijdens een werkbezoek aan Zeebrugge.

UECC biedt voortaan drie afvaarten per week uit Zeebrugge naar de Spaanse haven Santander. De nieuwe veerdienst wordt een rechtstreekse concurrent van de ro/ro-dienst van Transfennica tussen Zeebrugge en Bilbao.

Transfennica zet een derde schip in op de regelmatige veerdienst tussen Zeebrugge en Bilbao. Door de komst van het derde schip 'M/V Caroline Russ' zullen voortaan vijf afvaarten plaatsvinden per week in beide richtingen.

Shanghai Ports wil dan toch belang nemen in APM Terminals Zeebrugge. De onderhandelingen werden onlangs heropgestart en de Chinezen zouden het dossier eind dit jaar willen afronden.

De havens van Zeebrugge en Oostende gaan onze kust wereldwijd promoten bij cruiserederijen. Drie dagen lang organiseerden ze samen een cruiseconferentie. Beide havens willen samenwerken om de internationale markt sterker te bespelen.

Er komt een nieuwe vaste lijndienst tussen de containerterminal in de Brusselse voorhaven en de haven van Zeebrugge. Er bestond ook al een dienst tussen de Brusselse containerterminal en de Antwerpse haven.

De Vlaamse regering gaat het Seabridge-project in Zeebrugge subsidiëren. De logistiekdochter van koffiehandelaar Effico krijgt 1 miljoen euro overheidssteun.

De haven van Zeebrugge wil in de toekomst meer hoofdkwartieren van scheepvaartondernemingen in de omgeving van de haven gevestigd zien. Dat zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Volgens Coens zitten heel wat van die headquarters nu met hun burelen in de buurt van Londen, in Engeland. Maar de havenfunctie van Londen is de afgelopen jaren sterk gedaald, en dus zitten die burelen daar niet echt meer op hun plaats.

Onderhoudswerkzaamheden brug 4 Pierre Vandammesluis zijn begonnen.

In de Zeebrugse voorhaven zijn de voorbereidingswerken gestart voor de realisatie van het windmolenpark Belwind, op 45 kilometer buiten de kust. Geen enkel Belgisch park ligt zover in zee.

In de haven van Zeebrugge is het gloednieuwe autoschip de Tirranna gedoopt Het gigantische vaartuig is eigendom van de Scandinavische rederij Wallenius Wilhelmsen, die al langer actief is in de kusthaven. De Tiranna kan 8.000 auto's vervoeren en zal ingezet worden tussen Europa en Oceanië.

De bijna tweeduizend havenarbeiders van Zeebrugge en Oostende krijgen voortaan hun praktijkopleidingen op een afzonderlijk terrein in de haven van Zeebrugge.

Cobelfret en C2C Lines kondigen aan dat ze hun diensten op Ierland grondig gaan herschikken. De containerdienst tussen Zeebrugge en Waterford/Warrenpoint wordt een roro-dienst op Dublin vanaf november.