dinsdag 6 oktober 2009

Nationale startdag groep water


Schot in de roos. Belangengroep water, onderdeel van ACV transcom, heeft het nieuwe werkjaar op gang geschoten.

In Bazel verzamelden meer dan 200 militanten en sympathisanten voor de nationale startdag. Deze stond in het teken van de crisis en probeerde een brug te slaan tussen de sectoren en de regio’s.

Het was de eerste maal in de geschiedenis dat de dokkers, schippers, vissers bij elkaar kwamen. We rekenen volgende maal op meer volk, want alle nieuwe dingen wennen.

De crisis snijdt als een mes door onze activiteiten. Maatschappelijk verdeelt ze de leden in have's and have nots. Toch is naar proportie een groter deel van onze leden getroffen dan in andere sectoren, en dit vanaf de eerste dag van de crisis.

Het financieel plaatsje in de scheepvaart kleurt donderrood omdat de schulden zich opstapelen. Vele rederijen kunnen hun financiële verplichtingen niet langer nakomen en dit dreigt voor een sneeuwbal te zorgen in de havens, zowel voor de dokwerkers, logistiekers als de dienstverleners zoals de sleepdiensten.

Een prijzenslag kondigt zich aan en de concurrentie tussen de havens zal niet aan de dokkers voorbijgaan. Enkel een solidaire houding tussen de havenarbeiders in de verschillende Vlaamse havens zal het verschil maken. Dit werd bewezen in de nationale onderhandelingen waarbij de dokkers van de diverse havens schouder aan schouder de aanvallen van het patronaat kon weerstaan.

Er is geen plaats in de Vlaamse havens voor sociale dumping en uitbuiting. Dokkers en zeevarenden staan schouder aan schouder in hun strijd tegen uitbuiting. De tewerkstelling van goedkope zeelui in de ons omliggende havens laten we niet toe en samen met onze internationale partners ETF (Europa) en ITF (wereld) laten we niet toe dat zeelui in de havens dokwerkers hun taken overnemen. De startdag sloot af met een BBQ en vis van de Oostendse Visbakkers.

We roepen alle militanten op volgende keer opnieuw aanwezig te zijn.