vrijdag 16 oktober 2009

Zeebrugse Zeemanshuis neemt nieuwe havenbus in gebruik


Het Zeebrugse zeemanshuis heeft recent een nieuw havenbusje in gebruik genomen. Deze week ontving de voorzitter van het “zeemanshuis”, Marc Desmet, de sleutels van het nieuwe busje uit handen van de plaatselijke ITF Inspecteur Christian Roos.

ITF is de internationale overkoepelende organisatie van alle transportvakbonden wereldwijd. Binnen ITF is er de ITF Seafarers’ Trust actief. In diverse havens over gans de wereld verspreid, steunt dit fonds plaatselijke initiatieven ten voordele van zeelui. Ook het havenbusje, essentieel om zeelui te vervoeren tussen schip en zeemanshuis, kwam er door de uitdrukkelijke bijdrage van de ITF Seafarers’ Trust.

Een eerste busje kwam er in 2001. Na 183.000 kilometer trouwe dienst was het busje aan vervanging toe. De vzw “Seamen Centre Zeebrugge” diende bij het ITF een dossier in en kon rekenen op de volle steun van Christian Roos, de plaatselijke vertegenwoordiger van de ITF in Zeebrugge. Ook Michel Claes, algemeen sectorverantwoordelijke bij ACV Trancom, zijn schouder onder het project zette.

Naast de chauffeur kan het busje acht zeelui vervoeren. Dagelijks worden de verschillende Zeebrugse terminals aangedaan om de zeelui op te pikken en hen in ons zeemanshuis af te zetten. ’s Avonds brengen wij hen terug naar hun schip. Deze dienstverlening is volledig gratis en wordt door menig zeeman heel erg gewaardeerd. Heel vaak is ons zeemanshuis de enige plek waar ze via e-mail of via de telefoon contact hebben met het thuisfront,” aldus Marc Desmet.

De werking van het zeemanshuis wordt gedragen door een groot aantal vrijwilligers, die zich hiervoor dagelijks inzetten. Vorig jaar brachten 8.743 zeemannen van zestig verschillende nationaliteiten, opvarenden van 1.905 verschillende schepen, een bezoek aan ons zeemanshuis. Onze gratis busservice legde in 2008 in de haven 28.779 km af, waarbij 5.692 zeelui van hun schip naar het zeemanshuis werden gebracht en 6.120 zeelui de terugweg aan boord vonden. Dat is en gemiddelde van 33 zeelieden per dag.

(gebaseerd op APZI nieuwsbericht)