maandag 2 november 2009

Kusthavens-sprokkels oktober 2009


CMA CGM trekt de Femex-dienst op Griekenland en Turkije door naar Scandinavië. Deze dienst krijgt een dubbele aanloop in Zeebrugge, waardoor de hubfunctie voor de Franse rederij daar versterkt wordt.

Een fusie van de haven van Oostende met die van Zeebrugge is bespreekbaar, maar dan alleen als zo'n eengemaakte haven efficiënter is dan wanneer de twee havens apart blijven werken. Dat zegt Zeebrugs havenvoorzitter Joachim Coens.

Het Zeebrugse zeemanshuis neemt een nieuw havenbusje in gebruik. De voorzitter van het “zeemanshuis”, Marc Desmet, ontvange de sleutels van het nieuwe busje uit handen van de plaatselijke ITF Inspecteur Christian Roos.

P&O Ferries verhoogt vanaf eind deze maand haar capaciteit op de lijn Zeebrugge-Tilbury. De route wordt voortaan ook bevaren door de ferry Norking en zijn zusterschip Norqueen. De rederij nam deze beslissing omdat de vraag naar transport van onbegeleide vrachten toeneemt.

De goederenoverslag in de Zeebrugse haven is tijdens de eerste drie kwartalen van 2009 met 1,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag bereikte de 32,5 miljoen ton. Vooral de containers en gas zorgden voor het positief resultaat.

Uit een studie van de Nationale Bank is gebleken dat de tewerkstelling in de havens vorig jaar nog gestegen is. Voor Zeebrugge ging het om een stijging met 8,19procent, ondanks de crisis.

P&O Ferries heeft zijn 'freight only' ferry "European Seaway" op proef naar de haven van Boulogne laten varen. De rederij wil daarmee vaststellen of haar ferry's naar deze haven kunnen uitwijken als de haven van Calais opnieuw wordt geblokkeerd door stakende werknemers van concurrent SeaFrance.

De Deense containerrederij Maersk Line start als eerste een directe dienst tussen Polen en het Verre Oosten. De haven van Gdansk wordt opgenomen in het vaarschema van de AE10 Service, die ook al Zeebrugge en de Scandinavische havens Göteborg en Aarhus bedient. De nieuwe Poolse aanloop gaat ten koste van die van Duinkerke.