zaterdag 12 december 2009

Opening brug verbindingsdok


Op 10 december 2009 werd de nieuwe brug over het Verbindingsdok officieel in gebruik genomen. De brug verbindt de terminals rond het Noordelijk Insteekdok met het zuidelijke deel van de Zeebrugse achterhaven. Dit meldt APZI. Het Zeebrugse Havenbestuur investeerde 5 miljoen euro in deze innovatie en wil hiermee haar autologistiek optimaliseren en versnellen.

Het noordelijke en zuidelijke deel van de achterhaven zijn via de weg maar liefst 12 kilometer van elkaar verwijderd. Deze brug herleidt de afstand nu tot slechts 2 kilometer. Hierdoor worden de operationele kosten en de behandelingstijden teruggedrongen. Ook worden de andere wegen binnen het havengebied ontlast. Havenklanten kunnen tegen vergoeding deze infrastructuur gebruiken. Het gaat hier niet om een openbare weg.

Deze nieuwe infrastructuur zal tevens de CO2-uitstoot in het havengebied en de omliggende gebieden verminderen. Als jaarlijks 50.000 nieuwe wagens over deze brug geshunt worden, zal dit de CO2-uitstoot met niet minder dan 75 000 kg verlagen.

(foto APZI)