dinsdag 5 januari 2010

Einde dreigt voor Zeeuws megaproject


In Zeeland wordt al tien jaar geprobeerd de Westerschelde Container Terminal van de grond te krijgen. Nu dreigt het megaproject helemaal niet door te gaan. Dit schrijft Fem Business

In 2013 dient de Westerschelde Container Terminal (WCT) operationeel te worden, een overslaglocatie bij Vlissingen-Oost met een capaciteit van 2 miljoen containers per jaar. Op die manier moet Zeeland zich een plek verwerven tussen Rotterdam en Antwerpen.

Tenminste, dat alles is de bedoeling. Het megaproject wordt geplaagd door vertraging.

De natuurbeweging verzet zich echter fel tegen het prestigieuze project. Met succes: in 2003 vernietigde de Raad van State een besluit van de provincie. Sindsdien wordt er gewerkt aan reparatie van dat besluit (zoals mede-ontwikkelaar Havenbedrijf Rotterdam dat ook heeft gedaan bij de Tweede Maasvlakte). Tot op heden hebben alle voorbereidingen al zo’n 25 miljoen euro gekost.

Alleen: nu het doorhakken van de knoop eindelijk nadert is de gewenste uitbater – het Singaporees/Antwerpse havenbedrijf PSA/HNN - aan het talmen. Voorzitter Toine Poppelaars van havenbeheerder Zeeland Seaports wil daarom op korte termijn weten of PSA/HNN nog steeds belangstelling heeft om exploitant te worden.

En als er geen andere exploitant belangstelling heeft? Dat lijkt gezien de enorme dip in het containervervoer - kijk naar de voormalige Ceres-terminal in Amsterdam - geen onwaarschijnlijk scenario. “Dan moeten we misschien besluiten te stoppen met de WCT.”