dinsdag 5 januari 2010

'Troeven van Antwerpse haven zijn uitgespeeld'


De haven van Antwerpen heeft in 2009 16,7% van zijn trafiek moeten prijsgeven. Dat brengt de haven opnieuw op het niveau van 2005. Antwerpen verloor terrein op alle gebieden, vloeibaar massagoed uitgezonderd.

Conventioneel stukgoed, met vooral ijzer en staal, kreeg de hardste klappen. Met amper 10 miljoen ton moet Antwerpen hier een daling van 39% incasseren. Ook de cijfers voor containervervoer zijn dramatisch. Met bijna 1,4 miljoen ton containers wordt daar een daling van 16% genoteerd. Ook de dokwerkers hadden sinds 1994 nooit minder werk dan dit jaar.

‘De troeven van Antwerpen zijn uitgespeeld', zegt transporteconoom Willy Winkelmans, professor aan de Universiteit Antwerpen, in De Standaard. ‘De crisis heeft een einde gemaakt aan het capaciteitsgebrek van Rotterdam en tegelijk werd de Schelde een argument tegen de Antwerpse haven. Want de uitdieping van de stroom, nodig om grotere schepen vlot naar Antwerpen te doen varen, kwam er maar niet. ‘Het uitblijven van die Scheldeverdieping speelde in het nadeel van Antwerpen.'