donderdag 18 maart 2010

Maritieme week Berlijn

De ITF dockers sectie startte op maandag 14 maart in Berlijn. Zij is een onderdeel van de Maritieme week die vrijdag as wordt afgesloten na de vergaderingen van het Fair Practice Committee, waar de vakbonden van zeelieden en deze van de havenarbeiders de gemaakte afspraken evalueren en eventuele nieuwe afspraken bespreken.

Belangrijk in deze materie is de cargo handling, het fenomeen waarbij zeelui de job van havenarbeiders overnemen. Dit euvel lijkt steeds meer voor te komen. Voornamelijk lashing en securing ligt onder vuur. De reders die de ITF overeenkomst tekenen, waarbij zij erkennen dat dokwerk enkel kan gebeuren indien dit wordt toegestaan door de havenvakbonden, overtreden steeds vaker dit contract. Zij steken zich weg achter het argument dat de zeelui "ZELF" vragen om dit werk te mogen doen en hiervoor extra betaald worden. Het is dus iet de kapitein die het vraagt, doch de zeeman zelf.

Tijd om hieroaan paal en perk te stellen. Acties worden donderdag en vrijdag beproken tijdens de vergadering van het FPC te Berlijn .

Interessant is de ontwikkeling van een nieuwe database met alle relevante informatie over de containerterminals van de 4 grote behandelaars PAPM, PSA, HTW en DP world. (DPI). Regionaal (per werelddeel) kan belist worden andere containerbehandelaars bij te voegen, zoals daar Eurogate voor Europa.