zaterdag 3 april 2010

Sociale onrust bij ECT Rotterdam

Werknemers van het containeroverslagbedrijf ECT hebben hun eerste acties gevoerd in de Rotterdamse haven. Zowel vrijdag als zaterdagochtend zijn er korte werkonderbrekingen geweest. ECT zegt niet veel schade van de acties te hebben ondervonden. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

De werkonderbrekingen volgden op het aflopen van een ultimatum van FNV Bondgenoten op 1 april. Onderhandelaar Niek Stam van vakbond FNV Bondgenoten sprak zaterdag van 'verrassingsaanvallen'. Onderhandelingen met ECT over een nieuwe cao voor de ongeveer 2.200 medewerkers zijn vastgelopen.

Naar verwachting zullen de komende dagen meer werkonderbrekingen plaatsvinden. Het actiecomité van FNV Bondgenoten komt dinsdagavond bijeen om te bepalen of de acties worden opgevoerd.

ECT, dat staat voor Europe Container Terminals, is het grootste containeroverslagbedrijf in de haven van Rotterdam. Containers worden er 24 uur per dag gelost. De onderneming is eigendom van het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa, dat ook elders in de wereld grote belangen in havens heeft.

FNV Bondgenoten heeft bij ECT voor een nieuwe cao een eisenpakket neergelegd waar het bedrijf niet op in wil gaan. De bond eist onder meer een cao die de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers bij overslagbedrijven gelijk trekt. Daarnaast wil FNV een betere pensioenregeling, meer loon en inspraak in zaken als veiligheid en scholing.

ECT heeft naar eigen zeggen niet veel schade van de acties te hebben ondervonden omdat het erin zou zijn geslaagd de ontstane vertragingen bij het laden en lossen van schepen in te halen. 'Het gaat nu vooral om imagoschade', aldus een woordvoerder.

Eventuele werkonderbrekingen bij ECT zullen plaatsvinden als er schepen voor de kant liggen en als de Paasdagen voorbij zijn. Dat zegt bestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten vandaag tegen het ANP.

Acties op kleinere schaal zijn morgen en vrijdag niet uitgesloten, zegt bestuurder Albert van Damme van CNV Bedrijvenbond.

ECT-directeur Jan Westerhoud wacht af. 'We zullen zien wat er gebeurt'. Hij vreest voor grote imagoschade als de boel inderdaad plat gaat. 'Als het lang gaat duren, kan het niet zonder schade blijven'.