dinsdag 11 mei 2010

CMA CGM

De Franse rederij CMA CGM, die zojuist een totaalverlies van 1,4 mrd USD voor 2009 bekendmaakte, ontkent ooit een euro steun te hebben gekregen van de Franse overheid. Dit meldt De Lloyd. De rederij beschuldigt in Lloyd's List wel Duitsland, China en Korea ervan rederijen financieel geholpen te hebben en zo de markt te hebben vervalst.

Ceo Philippe Soulié verklaarde aan de Britse krant ook dat de rederij wellicht de rest van de met de bank onderhandelde kredietlijn van 500 mln USD - tot dusver werd nog maar 80 mln USD opgenomen - niet nodig zal hebben. Toch zijn de besprekingen hierover nog niet volledig stopgezet.

Het blijkt ook dat een deel van de eenmalige kosten in totaal 548 mln USD provisies zijn voor voorschotten die de rederij al betaalde voor nieuwbouworders, die het nu wil afzeggen.

Verder schrijft Nieuwsblad Transport dat de rederij voor het einde van de zomer verwacht de onderhandelingen met nieuwe investeerders af te ronden. CMA CGM sloot 2009 af met een netto verlies van 1,025 miljard euro. In 2008 bleef er nog een winst van 84 miljoen euro over.

CMA CGM is tevreden over het verloop van het eerste kwartaal van 2010. Het volume ligt met 2,1 miljoen teu 22 procent boven dat in 2009 en zelfs 4 procent boven dat in 2008, toen er van crisis nog geen sprake was. De rederij schrijft inmiddels weer zwarte cijfers.

Ondanks het herstel blijft CMA CGM bij het voornemen om via nieuwe aandeelhouders de financiële positie te versterken.