dinsdag 25 mei 2010

"Port Package III langs de achterdeur"


Maritieme vakbonden, aangesloten bij ITF, hebben op 27 April 2010 tijdens een meeting in Rotterdam een strategie uitgewerkt en positie genomen tegen wat wordt beschouwd als een derde “Ports Package” oefening, maar deze keer langs de achterdeur. Alle aanwezige vakbonden hebben bevestigd dat ze nog dit jaar een campagne zullen starten tegen “Crew Cargo Handling” en voor faire loons- en arbeidsvoorwaarden voor havenarbeiders en zeevarenden die aan boord werken van ferry-schepen in Europa.

Tegenwoordig ervaren we, vooral nu wanneer we de naschokken van de crisis nog voelen, dat zeevarenden meer en meer worden gevraagd om de lading vast te zetten of los te maken (lashing and unlashing). Werkgevers worden vindingrijker bij het ontlopen van de mogelijke contoles en bemoeienissen van vakbonden in deze havens waar een goede vakbondswerking heerst.

Zeevarenden worden vaak gevraagd om de lading los te maken vooraleer het schip aanlegt, of om de lading vast te zetten wanneer het schip de kade heeft verlaten. Soms vindt deze vorm van “Crew Cargo Handling” zelfs plaats in de havens, wanneer het schip nog tegen de kade ligt, met de rampen en ruimen afgesloten voor ongewenste bezoekers.

Jullie bedrijf zal door de vakbonden, van het land waar jullie schip behandeld wordt, worden uitgenodigd om rond de tafel te zitten om te praten over de “crew lashing” onder de bepalingen van de ITF Athens Policy.

De laatste jaren hebben havenarbeiders de strijd gewonnen tegen 2 Europese Richtlijnen, Ports Package I & II. Zeevarenden hebben de havenarbeiders tijdens deze strijd ondersteund. Nu lijkt het meer en meer dat deze strijd naar de kades in de havens wordt gebracht. En met dit komt ook de volgende vraag: Probeert men de solidariteit die tussen de 2 bondgenoten heerst, zeevarenden en havenarbeiders, te breken?

Het is van extreem belang voor het succes van onze ITF Campagne, die jullie rechten en voorwaarden moet verbeteren, dat havenarbeiders en zeevarenden elkaar ondersteunen. Ben je een zeevarende, doe a.u.b. geen havenarbeiderwerk. Ben je een havenarbeider, informeer iedere vorm van uitbuiting of sociaal onrecht - aan boord van de schepen waarop je bent tewerkgesteld, aan je vakbond.


HELP US TO HELP YOU
DOCKERS & SEAFARERS, TOGETHER WE ARE STRONG