donderdag 1 juli 2010

Actie tegen Zelfafhandeling bij ICO Bastenaken kaai

Deze ochtend werden wij door onze leden geïnformeerd dat de bemanning van de onder de Spaanse vlag varende SUAR VIGO bezig was met het vastzetten van de lading op het top dek. De aanwezige dokwerker hebben de bemanning gevraagd om deze zelfafhandeling onmiddellijk te stoppen en de reeds vastgemaakte wagens terug los te maken.


Wij zijn ook aan boord gegaan om met de dokwerkers, kapitein en bemanning te praten. Na intern overleg hebben we besloten om ITF Inspecteur Christian Roos te informeren en zijn medewerking te vragen.

Rond 10:30 uur is Eric Inslegers samen met Christian Roos en BTB collega Denis Paelinck terug aan boord gegaan voor een gezamenlijke “Dockers & Crew” meeting. Eerst hebben we de situatie met de kapitein besproken. Die informeerde ons dat ze planden de lading terug vast te zetten nadat het schip was geladen. Onaanvaardbaar en dit werd zo gecommuniceerd naar de kapitein met het verzoek dit over te maken aan zijn eigenaar samen met de boodschap dat de laadactiviteiten enkel zouden worden hervat nadat we de intenties wisten van de rederij.

Tijdens de meeting met de dokwerkers en bemanning hebben wij onderstreept dat “crewlashing” in België niet kan en niet mag. Dat de ITF een duidelijke stelling heeft betreffende “cargo handling” en dat alle vormen van “cargo handling” volgens die stelling werk is voor havenarbeiders. Er werd verteld over de solidariteit tussen dokwerkers en zeevarenden. Een solidariteit die al vele decennia standhoudt.

Na 45 minuten kregen we bericht dat de wagens op het topdek moesten vastgemaakt worden door de dokwerkers die dit prompt deden. De laadactiviteiten werden terug gestart.

Wij hopen dat deze actie een krachtig signaal is voor die rederijen en stouwerijen die niet willen geloven dat zelfafhandeling & “crewlashing” niet kan. Wij vragen jullie om waakzaam te blijven en alle vormen van “cargo handling” door crew direct aan ons door te geven.

Langs deze weg willen wij iedereen danken voor hun medewerking aan een succesvolle actie!