dinsdag 12 oktober 2010

‘Geen gevaar milieu’ na botsing tanker en containerschip


Den Haag, 12 okt. Voor de kust van Scheveningen heeft een tanker vanmorgen vroeg kerosine gelekt na een aanvaring met een containerschip. Volgens de Kustwacht is er geen gevaar voor het milieu.
Een woordvoerder van de Kustwacht zegt dat kerosine „snel” verdampt. De vliegtuigbrandstof zou door de „landafwaartse” wind naar verwachting niet naar het strand afdrijven. Hij spreekt van „gunstige omstandigheden”.
De tanker, varend onder Griekse vlag, is rond zeven uur op ruim 30 kilometer van de kust aan de zijkant geraakt door een Cypriotisch containerschip. Het gevolg was een gat van zo’n vijf bij zes meter in de romp.
Vliegtuigbrandstof
Een onbekende, maar „naar verhouding beperkte”, hoeveelheid vliegtuigbrandstof is weg gelekt, zegt de Kustwacht. De rest van de kerosine is overgepompt naar andere compartimenten.
Het schip uit Cyprus had weinig schade aan de kop en kon doorvaren naar Rotterdam. Daar kreeg het toestemming de haven binnen te varen. Later vandaag zou duidelijk worden of de ruim 240 meter lange Griekse tanker naar een haven kan worden gesleept – waarschijnlijk Rotterdam.
Bij de aanvaring raakte niemand gewond. Aan boord van tanker Mindoro waren 25 bemanningsleden. Containerschip Jork Ranger had twaalf man aan boord.
Oorzaak
Over de oorzaak was rond het middaguur niets bekend. De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt het incident. Vanmorgen was de waterpolitie nog onderweg.
De kapiteins van de twee betrokken schepen en andere bemanningsleden worden verhoord. Er wordt een reconstructie gemaakt op basis van gegevens van de navigatieapparatuur aan boord en van door het Kustwachtcentrum geregistreerde vaarroutes. Het OM besluit op basis van het proces-verbaal van de waterpolitie of mensen vervolgd worden.
Volgens de woordvoerder van de Kustwacht vinden op jaarbasis „een paar” aanvaringen plaats. Daarbij zijn meestal kleinere schepen betrokken. „Normaal gebeurt dat bij slechte weersomstandigheden, vanmorgen was het weer goed.” Een KLPD-woordvoerder zegt dat aanvaringen met twee grote schepen, waarbij vloeistof in zee lekt, „zelden” voorkomen.