vrijdag 1 oktober 2010

Update Fair Ferries Campaign


Op de laatste dag van de actieweek, 30 september, werd de Fair Ferry Campagne verdergezet in de Zeebrugse haven en stonden dockers-meetings op de agenda.

's Morgens trok opnieuw een ACV- délégatie havenarbeiders naar de refters in de haven.

Op de Brittania kaai waren heel wat havenarbeiders tewerkgesteld op de “PAULINE” en de “MELUSINE” van de rederij COBELFRET.


Net zoals eerder deze week werd de solidariteit onder bemanning en havenarbeiders nogmaals bevestigd. Het doel van deze internationale actieweek werd toegelicht en werd er door de vakbond opgeroepen elke overtreding van de wet op de havenarbeid af te keuren en dit bij de vakbonden te melden.

De havenarbeiders tewerkgesteld op het schip “FAUST” van rederij WWL op de Canada kaai werden ook ingelicht over de Fair Ferry Campaign.



In de namiddag werd ten slotte nog een bezoek gebracht aan het Zeebrugse aanwervingslokaal om ook daar een toelichting te geven.

Ook in Southampton waren de collega's actief. Daar werdt de L'Audace met een bezoekje vereert. Wat de nodige commotie bij de rederij veroorzaakte. Het schip was slechts enkele uren in de haven, 10 bestelwagens om te lossen en landbouwmachine om te laden. Niettegenstaande deze minimale lading liep het schip door de plaatselijke acties toch vertraging op.

ACV Transcom heeft tijdens deze week heel wat havenarbeiders kunnen bereiken, wat op zich al een geslaagde actie is. Wij hopen alvast dat deze maritieme actie duidelijk maakt dat solidariteit onder havenarbeiders en zeelui een belangrijk gegeven is om zo sociale dumping tegen te gaan. Dus goedkopere arbeidskrachten kunnen niet ingeschakeld worden om de scheepscargo te behandelen.