woensdag 24 november 2010

Dossier MACtac (pesterijen)

Beste collega,

We schaamden ons de voorbije dagen. De jarenlange pesterijen bij MACtac waarover uitvoerig bericht werd in de media zijn ronduit schokkend. Dat bedrijf kende blijkbaar een echte pestcultuur.

In die mediastorm lijkt het wel alsof de vakbond minder bekommerd was om het slachtoffer.

Laat het ons duidelijk stellen: het ACV kiest voor het slachtoffer. Pesten op het werk kan niet! Pesters horen niet thuis in het ACV! Hun gedrag staat haaks op onze waarden en principes. We verwachten van alle collega’s binnen het ACV dan ook uiterste waakzaamheid voor dit soort gedrag. Daarom gaat onze bekommernis ook volledig naar de slachtoffers. We zullen hen bijstaan met alle middelen die binnen onze mogelijkheden liggen.

Met de informatie waarover we nu beschikken, erkent het ACV dat er twee beoordelingsfouten zijn gemaakt. Ten eerste had de persoon die de pestfeiten filmde nadien niet op een ACV-lijst voor de sociale verkiezingen van 2004 mogen staan. Het ACV had ook in 2008 de juridische verdediging tegen diens ontslag om dringende reden niet mogen voeren.

Door open communicatie over de zaak MACtac willen we dit ook duidelijk maken aan de buitenwereld. Onze militanten ontvangen een e-mail en een brief. In Visie en Vakbeweging zullen we veel aandacht besteden aan dit onverkwikkelijke dossier. We geven ook de webpagina http://pestenkanniet.acv-online.be vrij voor al onze militanten. Hierop kunnen ze reacties en suggesties kwijt rond dit dossier. De binnengekomen reacties zullen we nauwgezet opvolgen en gebruiken op acv-online.be.

Dergelijke pesterijen moeten absoluut voorkomen worden. Het ACV werkt hier al jaren zeer intens aan en lag met verschillende acties mee aan de basis van de wetgeving die pesten strafbaar stelt. Maar het is duidelijk dat deze wetgeving niet voldoet. Die moet geëvalueerd en bijgestuurd worden. Zo is het onbegrijpelijk dat de directie van MACtac, ondanks duidelijke adviezen van de preventieadviseur, jarenlang kan doen of haar neus bloedt.

Het ACV ontwikkelt de komende maanden een actieplan om pestgedrag nog harder te bestrijden. Voor de uitvoering van dit actieplan rekenen we ook op u:
- om onze leden, de 16 000 verkozenen en 80 000 vrijwilligers opnieuw te informeren over onze houding in verband met pesten;
- om onze afgevaardigden maximaal bij te staan in deze moeilijke tijden;
- om in de ACV vorming een stevige tand bij te steken in verband met pestpreventie. - om zo vrijgestelden en afgevaardigden beter te wapenen in dit soort moeilijke dossiers;
- om in samenwerking met slachtoffers van pestpraktijken een anti-pestcampagne voor de ondernemingen voor te bereiden;
-door de wetgeving te evalueren en voorstellen tot bijsturing uit te werken;
- door onze interne procedures inzake rechtsbijstand te evalueren en een onafhankelijke ombudsdienst te installeren.

Voor de uitvoering van dit actieplan werken we nationaal de nodige middelen uit. U kan nu al terecht op het prikbord van intranet, de komende weken zullen we dit stelselmatig aanvullen.

We waren de voorbije dagen echter ook kwaad. Omdat deze pesters het waardevolle werk van de ACV personeelsleden en vakbondsafgevaardigden, die het wél iedere dag opnemen voor werknemers, in een slecht daglicht stellen. Personen die het ACV vertegenwoordigen hebben een voorbeeldfunctie. Zo verwerven we recht van spreken. Dat verwachten we van mekaar. De schade aan deze voorbeeldfunctie en aan onze geloofwaardigheid is groot.

We merken dat werkgeversorganisaties en anderen dit dossier nu al misbruiken om een aanval te doen op de bescherming van vakbondsafgevaardigden. Bescherming die nodig is om collega’s te helpen en te verdedigen. We zullen niet toelaten dat de inzet van onze vakbondsafgevaardigden en de bescherming die daarbij hoort, worden aangetast.

Wij hopen, beste collega, op uw steun voor deze aanpak en werkwijze.

Met vriendelijke groet,
Luc Cortebeeck
Voorzitter ACV

Claude Rolin
Algemeen Secretaris ACV