donderdag 18 november 2010

Havenarbeiders van Oostende leggen het werk neer

Het rommelt al een hele tijd in de Oostendse haven. Nadat meer dan de helft van de havenarbeiders in 2009 werkloos werden na het vertrek van rederij Cobelfret naar Zeebrugge, diende er zich recent een nieuwe trafiek aan in de haven van Oostende.

Kloosterboer, een overslagbedrijf uit Vlissingen in Nederland, kwam met een trafiek groenten en fruit naar Oostende. Na een analyse van de tewerkstelling bleek dat de nieuwe stouwer CPA het blijkbaar niet al te nauw nam met de geldende regels inzake havenarbeid. Uiteindelijk legden de havenarbeiders het werk neer omdat overleg niets uithaalde en dinsdagmorgen 9 havenarbeiders uit Vlissingen aan de slag gingen in Oostende, terwijl de Belgen “lekker mochten gaan stempelen”.

Uit de daaropvolgende onderhandelingen bleek het havenbestuur van de haven Oostende bijzonder veel boter op het hoofd te hebben. Als publiek bedrijf hadden ze zich zeer ver gewaagd en duidelijk vele verkeerde afspraken gemaakt met de nieuwe klant. Het is een eer dat ACV Transcom de zwarte piet kreeg toegespeeld als onhandelbare partij in dit conflict. Je zou voor minder onhandelbaar worden. Het was een regelrechte aanval op het statuut.

Er volgden tussenkomsten met de ACV top waardoor ACV Transcom besliste om de onderhandelingsploeg te versterken met de algemeen sectorverantwoordelijke Michel Claes. AGHO Voorzitter Johan Vande Lanotte nam zelf het heft in handen. De partijen kwamen samen op woensdag 17 november in Oostende en de nodige afspraken werden gemaakt. Belangrijk was de instandhouding van de trafiek, zonder afbreuk te doen aan de rechten van de havenarbeiders. De havenarbeiders gingen weer aan het werk.

Vrijdag 19 november volgt een verzoeningvergadering waarin de tekst van het definitieve akkoord wordt ondertekend.