dinsdag 21 december 2010

APMT maakt het bont in Tanger

Na een maandenlange procedure was de vakbond, Union des Syndicats UMT des Transports in Tanger, er in november in geslaagd CAO onderhandelingen af te dwingen met de Marrokaanse directie van APM.

De terminal is een van de paradepaardjes van APM in Afrika. Tanger ligt aan de poort van Europa en het is waarschijnlijk de bedoeling om op termijn deze strategische plaats te gebruiken voor transshipments voor zowel de Middellandse Zee als de range Le Havre-Hamburg.

Het is dus van groot belang dat de havenarbeiders een degelijk sociaal vangnet hebben onder de vorm van goede CAO’s. Het is zover niet kunnen komen. De Marokkaanse directie ging onmiddellijk over tot de afdanking van 4 belangrijke vakbondsleden, waaronder een bestuurlid van UMT.

ITF werd onmiddellijk ingeschakeld en na diverse contacten werden de 4 vakbondsmilitanten beschuldigd van illegale acties. We doen beroep op de internationale solidariteit onder de havenarbeiders om deze gewettigde acties te ondersteunen en vragen aan de directie van APM Zeebrugge onmiddellijk de nodige stappen te zetten teneinde de sociale dialoog aan de poorten van Europa mogelijk te maken.