donderdag 20 januari 2011

Koelschepen worden verdrongen door containerschepen

Koelschepen worden steeds vaker verdrongen door containerschepen door hun aandeel in het transport van bederfelijke levensmiddelen de wereldhandel.
De wereldvloot van koelschepen zal inkrimpen tot de helft tijdens het komende decennium door een nieuwe generatie containerschepen die de manier veranderen waarop fruit, vlees en andere bederfelijke voedingsmiddelen over de hele wereld verplaatst worden.

Haven- en rederijdeskundigen verwachten een geleidelijke verschuiving van transportsystemen van de traditionele koelschepen, waarbij het voedsel op pallets in een gekoelde ruimte zit en wordt aangeleverd bij een koelhuis bij aankomst. In plaats daarvan zijn systemen ontworpen om goederen te vervoeren in containers met koelunits.

Het ziet er naar uit dat het allemaal verandert, maar sommige van de bestaande vloot koelschepen, ongeveer een derde - 144 van de 500 traditionele schepen, zijn groot genoeg om te concurreren op de internationale markten. Maar deze schepen zijn op zijn minst al 21 jaar oud en er zijn nauwelijks vervangingen in bestelling. De daling kan echter volgens Yntze Buitenwerf van Seatrade, de grootste reefer operator in Antwerpen, nog groter worden. "In 10 jaar tijd zal de totale wereldvloot reefers met de helft krimpen van wat het nu is," zei hij.

Koelschepen worden verdrongen door containerschepen