dinsdag 24 mei 2011

Aswolk levert ferry's geen extra boekingen op

De vulkanische aswolk die het luchtruim boven Schotland gesloten houdt, heeft geen effect op de ferrymaatschappijen die vanuit Zeebrugge opereren. DFDS Seaways dat vanuit Zeebrugge met vracht rechtstreeks op Schotland vaart, merkt geen extra drukte. Het eerste schip vanuit Zeebrugge naar Rosyth (Edinburgh) vertrekt wel pas woensdagavond. Maar ook in omgekeerde richting is er vanavond geen extra drukte.

Effect
Bij P&O Ferries, dat dagelijks met passagiers en vracht pendelt tussen Zeebrugge en Hull, is ook geen extra boekingstoevloed merkbaar. "We zien geen extra drukte in de ene, noch de andere richting", zegt woordvoerster Roos Van Hoorickx.
Aswolk levert ferry's geen extra boekingen op - Buitenland - De Morgen

Haven van Zeebrugge kan efficiëntere schakel in voedingstransport worden

Jaarlijks passeert anderhalf miljoen ton voeding Zeebrugge. De haven is een belangrijke schakel in de logistieke keten. Dat is de weg tussen het beginproduct tot de eindbestemming. Maar tijdens een internationale studiedag in Brugge blijkt dat deze logistieke keten efficiënter en vooral veel duurzamer kan. Dat blijkt onder meer uit een pilootproject van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij dat op de studiedag werd voorgesteld.
Haven van Zeebrugge kan efficiëntere schakel in voedingstransport worden - Algemeen - Nieuws - Focus-WTV.be

Haven wil stuk marinebasis inpalmen voor cruises

Het havenbestuur van de Zeebrugge haven heeft plannen om een stuk van de marinebasis in te nemen om er cruiseschepen te laten aanmeren. De huidige aanlegplaats, de Zweedse Kaai, zit door de groei van het cruisetoerisme in Zeebrugge stilaan op z'n limiet.
De Standaard Online - Haven wil stuk marinebasis inpalmen voor cruises

PSA vraagt meer investeringen in en samenwerking tussen Antwerpen en Zeebrugge

Vlaanderen moet meer investeren in zijn havens. Bovendien moeten Antwerpen en Zeebrugge meer samenwerken. Die boodschap kreeg Kris Peeters te horen bij PSA in Singapore . » Lees artikel
PSA vraagt meer investeringen in en samenwerking tussen Antwerpen en Zeebrugge

donderdag 12 mei 2011

'Met spierballen alleen raak je hier niet ver'

Cewez, de centrale die de havenarbeid regelt, viert zijn 25ste verjaardag. Voor de gelegenheid werden alle dokwerkers met meer dan 25 jaar dienst gehuldigd. 'Het is een harde stiel, maar ik zou niets anders willen doen.'
Meer dan 1.500 havenarbeiders telt de Zeebrugse haven op dit moment. Toen 25 jaar geleden Cewez werd opgericht waren dat er amper 530. De haven telt wel nog tientallen anciens, bonken van havenarbeiders die toen ook al op de kaaien rondliepen en dat nu nog doen, zoals Freddy Herssens (58 met 32 jaar dienst), Mohamed Khotta (61, 27 jaar dienst), Bernard Bonneure (57, 30 jaar dienst) en Patrick Wurstenberg (52, 29 jaar dienst).

'Ik help na al die jaren nog schepen laden en lossen', zegt Herssens. 'Het is een harde stiel, maar het is voor ons een gewoonte geworden. Ik zou ook niets anders willen doen.' Herssens zag de haven bijna onherkenbaar veranderen. 'In de jaren tachtig was Zeebrugge maar een klein haventje. Je kon er overal rondlopen. Nu zijn alle terminals en kaaien afgeschermd, vooral uit veiligheidsoverwegingen.'

Ook de job van havenarbeider is helemaal anders geworden. 'In die beginjaren moest je letterlijk nog alles met je blote handen van het schip dragen', meent Bernard Bonneure. 'Ik heb nog schepen met ladingen aardappelen gelost: een oppervlakte van twee voetbalvelden vol vijftig kilo zware zakken aardappelen die we één voor één van boord moesten halen. Per shift sjouwden wij makkelijk duizend zakken.'

Spierballenwerk dus. 'Brute kracht alleen helpt niet', benadrukt Herssens. 'Ik heb veel bodybuilders gezien die het na twee uur voor bekeken hielden. Je moet routine kweken, weten hoe je elke handeling juist moet uitvoeren. En slim zijn: ik legde een zeemvel op mijn schouder, zodat de zakken aardappelen niet konden schuren.'

'Ondertussen is dat allemaal veranderd', zegt Bonneure. 'Het meeste werk wordt nu door kranen en heftrucks gedaan. We krijgen de lading ook niet meer te zien; het zijn bijna altijd containers die we helpen lossen. Het blijft wel hard labeur, gevaarlijk soms, met de zware kettingen bijvoorbeeld die we gebruiken om ladingen vast te maken en te lossen.'
Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: 'Met spierballen alleen raak je hier niet ver'

Viering 25 jarig bestaan CEWEZ


Cewez (Centrale der werkgevers Zeebrugge) vierde op vrijdag 6 mei 2011 haar 25 jarig bestaan. Voor de gelegenheid werden alle dokwerkers met meer dan 25 jaar dienst gehuldigd;

APZI

Voka en APZI willen dat studies ontsluiting haven Zeebrugge onverwijld worden verdergezet

Voka en APZI, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, vinden dat de studies m.b.t. de ontsluiting van de haven van Zeebrugge via de waterweg onverwijld moeten worden verdergezet en zo nodig zelfs worden uitgebreid.
APZI

P&O Ferries legt klacht neer tegen SeaFrance

De Britse rederij P&O Ferries heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over het feit dat concurrent SeaFrance overheidsgeld zou misbruiken om een tarievenoorlog te voeren. » Lees artikel
Bedrijfsnieuws

"K" Line moet autoschepen opleggen

De Japanse rederij “K” Line gaat twee tot drie autoschepen opleggen voor de kust van Batam bij Singapore. Ook landgenoot MOL overweegt om tonnage uit de vaart te halen. » Lees artikel
De Lloyd NV > Nieuws

donderdag 5 mei 2011

Zeebrugge: de gemeten containers houden geen risico in

De deskundigen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle hebben gisteren (4mei 2011) bijkomende metingen uitgevoerd nadat er eergisteren een licht verhoogde radioactieve waarde werd ontdekt bij een container afkomstig van Japan.
De betrokken container maakt deel uit van een partij van 6 containers die van Japan afkomstig waren. Gisteren werden alle 6 containers aan bijkomende metingen onderworpen.. De deskundigen van het FANC bevestigen de aanwezigheid van cesium-137 op het dak en de zijkanten van de container die eergisteren een alarm gaf aan de meetpoorten (0,1 microsievert per uur). Er werden anderzijds op deze container ook nog twee roestplekken ontdekt waar de dosis de waarde van 0,5 microsievert per uur evenwel niet overschreed.
Twee andere containers van de partij van 6 vertoonden eveneens een licht verhoogde radioactieve waarde. Deze waarde bevond zich een factor 10 onder de waarden die werden aangetroffen op de eerste container.
Omdat Cesium-137 een halfwaardetijd heeft van 30 jaar.,wordt er voorzien om deze containers te decontamineren.
Deze containers hadden Yokohama op 16/03 verlaten om op 28/04 in Zeebrugge aan te komen. Deze containers,initieel vertrokken vanuit Japan, werden in Maleisie overgeladen op een ander schip . Daar de containers op dit schip apart werden geplaatst van de de rest van de lading, zijn de andere containers niet besmet geraakt.
Dankzij de doeltreffende samenwerking van het havenbedrijf van Zeebrugge, de douanediensten en het FANC kon de besmetting bij een meting door een meetpoort van de haven worden ontdekt.
Omdat de gemeten radioactiviteit zeer beperkt is, bevestigt het FANC dat er geen enkel gevaar is voor de werknemers, de bevolking of het leefmilieu.

Voor meer persinformatie:

http://www.fanc.fgov.be/nl/news/zeebrugge-de-gemeten-containers-houden-geen-
risico-in/421.aspx

woensdag 4 mei 2011

SPECIALE VEILIGHEIDSVERGADERING NIVEAU 3

ACV heeft aangedrongen op meer duidelijkheid omtrent de verhoogde stralingen vastgesteld op containers in de haven van Zeebrugge. Werknemers worden in het ongewisse gelaten en krijgen weinig of geen informatie in de bedrijven.

Na onze tussenkomsten zijn een aantal bedrijven gestart met een informatieronde op hun bedrijf. Morgennamiddag werd er een speciale veiligheidsvergadering vastgelegd met de preventieadviseurs van de verschillende stouwersbedrijven en vakbonden.

Volgens het FANC, die we ook hebben gecontacteerd is er momenteel geen gevaar voor de werknemers, de bevolking en de omgeving.

Opnieuw radioactiviteit op Japanse containers in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge zijn woensdag lichte sporen van radioactiviteit aangetroffen op twee containers uit Japan. Dat heeft Christian Vandecasteele, nucleair inspecteur bij het Federaal Agentschap voor nucleaire controle (FANC), woensdag gemeld.Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: Opnieuw radioactiviteit op Japanse containers in Zeebrugge

Container met licht verhoogde straling in Zeebrugge

In Zeebrugge zijn gisteren sporen van licht verhoogde straling gemeten op een container afkomstig uit Japan die in Maleisië op een schip richting Europa was gezet.Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Container met licht verhoogde straling in Zeebrugge

First Youth Seminar Of The European Transport Workers' Federation

Een eerste ETF jongeren seminarie wordt gehouden op 5 en 6 mei in Madrid. Het is de eerste meeting van een serie meetings die nu start en wordt afgesloten in september door de "First ETF Young Transport Workers' Conference". 21 landen sturen "Young European Transport workers".

Meer info over het event vind je hier.

ACV Transcom stuurt 2 jonge havenarbeiders naar Madrid, vergezeld van een vertegenwoordiger uit de sleepdiensten. Iedere deelnemer is jonger dan dertig en ze nemen deel aan de tweedaagse van en voor jongeren die alle ervaringen en ideeën samenbrengen om jonge arbeiders warm te maken voor vakbondswerk.

Het is de start van een campagne in alle havens om jonge militanten aan te trekken, te vormen en voor te bereiden op vakbondswereld van de 21ste eeuw. Wordt vervolgd!

zondag 1 mei 2011

ACV Brugge-Oostende-Westhoek viert 125 jaar ACV

Niemand van ons was erbij 125 jaar geleden, maar om dit 125 jarig bestaan te vieren werden alle militanten met partner en kinderen uitgenodigd op een spetterende gezinsdag.
Op het programma stond een toespraak van ACV Voorzitter Luc Cortebeeck, een reuze barbecue en een gezinsnamiddag met als hoogtepunt de highland games waar kernen en besturen het tegen elkaar opnamen in verschillende proeven.

Ook de militanten van ACV Transcom sector haven waren talrijk aanwezig en kaapten de ”eerste” plaats weg bij de highland games. Een dikke proficiat aan de winnaars en hun supporters.

Enkele sfeerbeelden.