woensdag 15 juni 2011

Toyota en Evelop Belgium willen 2 nieuwe windmolens in Achterhaven Zeebrugge bouwen

Zeebrugge, 14 Juni 2011 /EZPress/ - Autoconstructeur Toyota wil op zijn terminal in de Achterhaven van Zeebrugge twee windmolens installeren. Toyota sloot daarvoor een overeenkomst met Evelop Belgium.,een projectontwikkelaar voor windenergieprojecten die eigendom is van de energiegroep Eneco.
De geplande windmolens bij Toyota zijn elk goed voor 3,0 MegaWatt aan vermogen en leveren bij een gemiddeld windaanbod in totaal ca.17,10 GWh/j op, of het equivalent van het jaarlijks verbruik van 4.900 gezinnen. De turbines worden maximaal 150 meter hoog (tiphoogte of hoogste punt van de wieken) en kunnen na het bekomen van de nodige vergunningen eind 2012 operationeel zijn Daarmee zet Toyota in samenwerking met Eneco de stap naar een meer duurzame bedrijfsvoering.

De energie geproduceerd door de windmolens in de achterhaven zal zoveel mogelijk in de haven zelf verbruikt worden, de rest zal op het openbaar net geïnjecteerd worden. Koen Vandersteegen , Regional Manager Vehicle Logistics Toyota Motor Europe: “Dit project kadert in ons programma rondom duurzaamheid waarbij wij als constructeur onze verantwoordelijkheid voor een betere leefomgeving graag concreet maken. Toyota heeft reeds meerdere jaren veel aandacht voor het milieu. De windmolens zijn slechts de meest recente in een reeks ecovriendelijke projecten die we uitvoeren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

De Eneco groep heeft in ons land een geïnstalleerd vermogen in windenergie van meer dan 100MW (52 windturbines), en van 330 MW in Europa. Projectontwikkelaars Evelop Belgium en Air Energy werden in 2008, respectievelijk 2009 door het energiebedrijf Eneco overgenomen om de groene productieportefeuille van het bedrijf uit te breiden, en bouwden sindsdien een solide reputatie op in windenergie als één van de koplopers in België. Naast op land heeft het bedrijf ook een concessie op zee (Norther) en dingt ze mee voor de de laatste concessie die momenteel in aanvraag is..

Over Eneco
Het van oorsprong Nederlandse energiebedrijf Eneco is sinds 2003 actief in ons land, en werkt er inmiddels reeds voor 1.500 grote bedrijven en overheden, zoals AB-Inbev, O’Cool en Lidl. Sinds kort levert Eneco ook aan de Belgische KMO-markt, en vanaf augustus 2011 eveneens aan particulieren.

Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf dat zich richt op de productie, de handel, het transport en de levering van gas en elektriciteit, maar eveneens van zonne- (Ecostream), wind- (Air Energy en Evelop Belgium) en bio-energie. Sinds zijn ontstaan groeide Eneco België van 2 naar 150 medewerkers en haalt het een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro. De volledige Eneco groep behaalde in 2010 een omzet van 4.922 miljoen euro, en investeerde ruim 730 miljoen euro. Bij Eneco groep werken in totaal 6.500 medewerkers.

Bron: Eneco Energie / verspreid door Belga Media Support en www.ezpress.be

woensdag 8 juni 2011

Zeebrugs transportbedrijf fors groter door fusie

Het transportbedrijf EKBZeebrugge gaat samenwerken met Flanders Road Services uit Hooglede. Alle activiteiten worden vanaf nu vanuit Zeebrugge geregeld. Het aantal chauffeurs bij EKB stijgt van twintig tot een kleine honderd.

De samenwerking is bedoeld om te groeien in de markt van het containertransport, vooral dan van containers die uit het Verre Oosten komen naar Zeebrugge en die naar Noord-Frankrijk en de Benelux moeten worden vervoerd.Zeebrugs transportbedrijf fors groter door fusie (Brugge) - Het Nieuwsblad

Sluisbrug wordt geschilderd

We mogen deze zomer verkeersproblemen verwachten aan de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge. Eén van de drie bruggen wordt geschilderd waardoor het verkeer vanaf 14 juni maar moeilijk door kan.Sluisbrug wordt geschilderd (Brugge) - Het Nieuwsblad

Gefco verdeelt 10.000 elektrische wagens via Zeebrugge

Gefco, de logistieke dochter van de Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën, verwacht dit jaar 10.000 elektrische wagens te kunnen lossen in de haven van Zeebrugge. Het gaat om de modellen Peugeot Ion en Citroën C-Zéro, die in samenwerking met sectorgenoot Mitsubishi Japan worden gebouwd. Na de aankomst is Zeebrugge worden de wagens over de Europese markt verdeeld. In Zeebrugge wordt onder meer een autoradio geïnstalleerd, maar ook moet geregeld de batterij voor de aandrijving van de wagen geregeld worden gecontroleerd om te vermijden dat die accu leegraakt. Met een volledig opgeladen accu hebben de elektrische wagens een actieradius van 120 kilometer. Tegen het midden van het decennium hoopt Peugeot-Citroën jaarlijks 100.000 elektrische wagens naar Zeebrugge te kunnen verschepen en over de Europese markt te verdelenGefco verdeelt 10.000 elektrische wagens via Zeebrugge

Containervolumes groeien solide in Noordwest-Europa

Ondanks een relatief zwak eerste kwartaal maakt Global Port Tracker een positieve prognose voor de verwachte containervolumes voor dit jaar in de zes grote havens van de Hamburg/Le Havre range.

In zijn jongste rapport voorspelt Global Port Tracker - een samenwerking tussen consulent Hacket Associates en het Bremer Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL) - een 'solide' groei van zowel de inkomende als uitgaande Europese containervolumes voor dit jaar.

De rangehavens (Hamburg, Bremen, Rotterdam, Antwerpen, Zeebrugge, Le Havre) zitten terug op het niveau van 2008 en het rapport verwacht dat de komende maandelijkse volumes hoger liggen dan die van vorig jaar. Dat neemt niet weg dat de containervolumes in de rangehavens lichtjes minder snel groeien dan in andere regio's in Europa.De Lloyd NV > Containervolumes groeien solide in Noordwest-Europa

Japanse auto-export herstelt snel

Omdat de Japanse autoproductie sneller dan verwacht weer goed op gang komt, hoeven er amper autoschepen te worden opgelegd.
“K” Line heeft voorlopig als enige grote Japanse rederij twee schepen in Indonesië opgelegd. De autovervoerder was van plan nog meer boten uit de vaart halen, maar twijfelt nu of dat nog wel nodig is.
De Lloyd NV > Japanse auto-export herstelt snel

DFDS Seaways sneller naar Schotland

DFDS Seaways heeft een van zijn twee schepen teruggetrokken uit de veerdienst tussen Zeebrugge en Rosyth. De frequentie blijft wel behouden, omdat het overblijvende schip veel sneller zal varen.
De Lloyd NV > DFDS Seaways sneller naar Schotland