woensdag 28 september 2011

An Injury to One is an Injury to All


Solidair met de Longview Dockers

Vandaag staan we naast de Ocean Lord in de Gentse haven, kaai 640. Het in Zuid Korea gevlagde schip heeft als eigenaar STX Pan Ocean, een aandeel houder van EGT Grain Terminals. EGT is een belangrijk graan exporterend bedrijf in de VSA en doet sinds jaar en dag beroep op ervaren dokwerkers die lid zijn van onze Amerikaans zusterbond ILWU.

Recent heeft EGT te Longview geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe infrastructuur. Voor de tewerkstelling in deze nieuwe terminal was het bedrijf in eerste faze van plan beroep te doen op niet gesyndiceerde arbeidskrachten.

Na 1 jaar actie voeren escaleerde alles deze zomer. Het bedrijf ging akkoord om beroep te doen op gesyndiceerde arbeidskrachten maar nog steeds niet op gesyndiceerde dokwerkers.

De acties in de VSA werden harder. Dokwerkers en vakbondsvertegenwoordigers werden gearresteerd. EGT vergelijkt in de media de vakbondsacties met misdaden. De acties gaan verder door maar nu ook op wereldwijd vlak.

De Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) heeft een solidariteitsoproep gelanceerd naar alle dokwerkervakbonden wereldwijd die lid zijn van ITF. In België wordt er traditioneel positief gereageerd op een solidariteitsverzoek als we daarbij onze werkmakkers van over de grens een riem onder het hart kunnen steken.

Daarom staan wij vandaag hier naast het schip met de volgende boodschappen voor STX en EGT:

Vechten voor een goede tewerkstelling is geen misdaad.
Wij steunen de Longview Dockers!
AN INJURY TO ONE IS AN INJURY TO ALL