vrijdag 18 november 2011

Twee Indiase bedrijven betreden Europese markt via Zeebrugge

In de In­di­a­se ha­ven­stad Chen­nai slaag­de de de­le­ga­tie van het ha­ven­be­stuur erin om twee In­di­a­se spe­lers naar Zee­brug­ge te lok­ken. Het gaat om Em­rald Tyres, de groot­ste pro­du­cent van ban­den voor ha­ven­ma­te­ri­aal en zware ma­chi­nes in India. Ze ex­por­te­ren we­reld­wijd en zul­len vanaf ja­nu­a­ri 2012 hun Eu­ro­pe­se dis­tri­bu­tie or­ga­ni­se­ren van­uit Zee­brug­ge. Ook Super Auto Forge, een In­di­a­se pro­du­cent van au­to-on­der­de­len, zal de haven van Zee­brug­ge ge­brui­ken voor zijn Eu­ro­pe­se lo­gis­tiek.

Lees meer: Twee Indiase bedrijven betreden Europese markt via Zeebrugge : De Tijd

P&O gaat ferry op Zeebrugge uitvlaggen

Twee ferry’s van de rederij P&O, die vanuit Hull op Zeebrugge en Rotterdam varen, worden uitgevlagd. Dat schrijft de Yorkshire Post woensdagmorgen. Met de veerboten gaat het om de “Pride of Hull” en de “Pride of York”. Beide schepen varen momenteel nog onder de Britse vlag. Straks worden de ferry’s geregistreerd in Bermuda. Op die manier hoopt P&O stijgende kosten te ontlopen als gevolg van veranderingen in de Britse tewerkstellingswetgeving. Twee andere veerboten, die uit Hull op Europese havens varen, worden door de nieuwe wetgeving niet geraakt. Zowel de “Pride of Bruges” als de “Pride of Rotterdam” varen namelijk onder Nederlandse vlag. De rederij neemt de maatregel in een poging om haar Noordzee-routes rendabeler te maken. De voorbije jaren werd af en toe namelijk verlies geleden. Volgens een woordvoerster zal het uitvlaggen geen gevolgen hebben voor personeel en passagiers.

Bron: ORO NIEUWS Knokke-Heist: P&O gaat ferry op Zeebrugge uitvlaggen

Aantrekkelijke afvaarttijden gewenst op Zeebrugge-Rosyth

Uit hun mededelingsbulletin blijkt dat het Schotse Parlement z’n steun heeft toegezegd voor het voortbestaan van de vrachtveerverbinding tussen Zeebrugge en de Schotse haven Rosyth. Meteen werd de veermaatschappij echter ook opgeroepen om de afvaarttijden van de ferry’s te herbekijken, vooral deze op zondag en maandag. De bedoeling is de timing van sommige afvaarten aantrekkelijker te maken voor transportbedrijven

Bron: ORO NIEUWS Knokke-Heist: Aantrekkelijke afvaarttijden gewenst op Zeebrugge-Rosyth

woensdag 9 november 2011

Maersk Line verwacht 2011 in het rood te eindigen

Het nettoresultaat van AP Moeller-Maersk daalde in de eerste negen maanden met 26% tot 3,1 miljard dollar. Dat ligt aan de tanker- en lijnvaartactiviteiten die over heel 2011 een verlies verwachten.We verwachten een redelijk resultaat voor 2011, vooral als je de erg lage vrachten in acht neemt die momenteel in de containerindustrie gehanteerd worden", zei topman Nils Andersen bij het bekendmaken van de resultaten over de eerste negen maanden.De groep verwacht een resultaat dat tussen de 3,1 en de 3,5 miljard dollar zal liggen voor het hele jaar, met inbegrip van de winst uit de verkoop van Netto Foodstores in het VK. Rekening houdend met de resultaten van de eerste negen maanden betekent dat een break-even of kleine winst in het vierde kwartaal.Het containervervoer verwacht over heel 2011 in het rood te belanden ten gevolge van de dalende vrachten, niet in het minst op de route Azië/Europa. In het derde kwartaal werd een verlies geleden van 297 miljoen dollar, tegenover nog een winst van 1,03 miljard dollar in het derde kwartaal van 2010. Het resultaat van de terminalactiviteiten zou boven het in 2010 behaalde resultaat moeten uitkomen. APM Terminals boekte in het derde kwartaal een winst van 174 miljoen dollar (140 miljoen dollar in 2010).Bron : www.Lloyd.be

DFDS zoekt tweede adem op route Zeebrugge-Rosyth

Met de dienst tussen Zeebrugge en Rosyth gaat het "de goede richting" uit, al is het wachten tot 2012 voor een break-even. Plannen voor het stopzetten van de lijn zijn er niet. Bron : www.lloyd.be

vrijdag 4 november 2011

Marc Soens secretaris Kusthavens

Aan de havenarbeiders van Zeebrugge
Leden van ACV Transcom

Geachte leden,

Naar aanleiding van een herschikking van het takenpakket binnen onze sector water, zal Marc Soens vanaf november 2011, tijdelijk de functie van secretaris opnemen in de haven van Zeebrugge en Oostende.

Samen met de beide vakbondsafgevaardigden Erik Inslegers, Michael Voet en Viviane Claeys als administratief medewerkster, zal Marc de syndicale activiteiten waarnemen en verder uitbouwen, in het belang van de Zeebrugse havenarbeiders en hun haven, zoals hij dit nu reeds 16 jaar doet voor de havenarbeiders in de haven van Gent.

Marc was zelf havenarbeider in Gent van 1979 tot 1994. Hij werd nadien secretaris en in 2007 nam hij ook het nationaal mandaat voor de Belgische havens over.

De komende weken en maanden maken wij een inventaris op met de collega’s en zullen de nodige bijsturingen en/of wijzigingen doen waar nodig.

Christine de Smedt zal vanaf heden, naast de binnenscheepvaart en de visserij, ook de koopvaardij onder de vleugels nemen.