maandag 30 januari 2012

Zeebrugse havenarbeiders staken, WAAROM?

Onder druk van Europa moet België saneren en worden we geconfronteerd met de ergste sociale achteruitgang sinds tientallen jaren. Dit zonder overleg met de sociale partners.

Onze havenarbeiders worden geconfronteerd met extra bijkomende problemen in de sector. Wij voelen aan dat Europa voor de derde keer onze statuten wilt aanvallen. Dit via het witboek transport en een mogelijke derde havenrichtlijn.

In de regeringsverklaring staat het volgende geschreven: “het stelsel van de havenarbeid zal in overleg met de betrokken partijen worden aangepast teneinde het te moderniseren.” Eric Inslegers, ACV Transcom vrijgestelde voor de haven van Zeebrugge: “Wij vragen ons af wat men bedoelt met moderniseren. We weten dat de Belgische havenwerkgevers en havenbesturen het nodige lobbywerk hebben verricht om deze zin in de regeringsverklaring te krijgen.”

De nationale CAO onderhandelingen voor de zeehavens verlopen moeizaan. We boeken onvoldoend resultaten op het vlak van koopkracht, bestaanszekerheid en eindeloopbaanproblematiek. De werkgevers willen het VA stelsel slechts verlengen tot 31 maart 2013.

Daarom ondersteunt ACV Transcom sector water deze inter-professionele actie en hebben wij onze leden opgeroepen om vandaag alle werkzaamheden stop te zetten vanaf 6.00 uur in de haven van Zeebrugge.