vrijdag 29 mei 2009

UECC opteert voor diversificatie


De Lloyd meldt vandaag dat rederij UECC beslist de kosten te drukken en mogelijk een diversificatie door te voeren. Dit onder druk van de economische recessie die de autoindustrie hard heeft getroffen. Het Zeebrugse agentschap werd gesloten.

Betreffende de diversificatie zou UECC de nadruk leggen op zware en volumineuze ladingen, bouwkundige toestellen en landbouwmachines, evenals op het vervoer van trailers. De car carriers zouden perfect ingezet kunnen worden in het kader van een zeesnelweg tussen Zeebrugge en het Iberisch Schiereiland.

donderdag 28 mei 2009

Terminalco NV heeft voornemen om over te gaan tot sluiting.


Dit is een mededeling, van de directie, overgemaakt aan de syndicaal afgevaardigden en het personeel.

Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om de definitieve stopzetting van haar activiteiten en bijgevolg de sluiting van de vennootschap in overweging te nemen.

Indien tot sluiting van de onderneming wordt beslist en daaraan uitvoering zou worden gegeven, resulteert dit in de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van alle personeelsleden.

De directie meldt dat zij een constructieve dialoog gaat opstarten met de effectieve syndicale afgevaardigden en het personeel, inclusief over de mogelijkheden om dergelijke sluiting te vermijden of om, indien daartoe wordt overgegaan, de potentiële gevolgen van de voorgenomen sluiting te milderen.

Een nieuwe vergadering wordt vastgelegd op 3 juni 2009.

Indien er overgegaan wordt tot sluiting zal dit ook zijn impact hebben op de tewerkstelling van de Oostendse havenarbeiders.

Wij volgen dit verder op.

woensdag 27 mei 2009

Inbreuken op de Wet op de Havenarbeid bij ZFL


Het gemeenschappelijk vakbondsfront stelt inbreuken vast op de Wet op de Havenarbeid/codex Haven Zeebrugge-Brugge bij ZFL (Zeebrugge Food Logistics)

Op dinsdagmorgen 26 mei 2009 stelde ACV-Transcom inbreuken vast op de Wet op de Havenarbeid/codex haven Zeebrugge-Brugge bij de firma ZFL. Diepvriesvrachtwagens, geladen met paletten diepvriesproducten, werden gelost door een werknemer die niet ressorteert onder het PSC van de haven van Zeebrugge-Brugge.

ACV-Transcom besliste om, samen met het ABVV/BTB, een vaststelling te laten maken door de federale politie. Tijdens het opmaken van het proces verbaal, werden de werknemersvertegenwoordigers van beide vakbonden en de federale politie door het bedrijf verzocht om de bedrijfsterreinen te verlaten.

Hierbij negeert ZFL de machtiging van de werknemersvertegenwoordigers om o.a. in loodsen toezicht uit te oefenen op de tewerkstelling van werknemers op wie de wet betreffende de havenarbeid van toepassing is.

Wij houden U op de hoogte!

woensdag 20 mei 2009

ZFL schort verzoeningsprocedure op


Naar aanleiding van verschillende gesprekken met de firma ZFL betreffende activiteiten zoals o.a. lossen en laden (stuffen en strippen van containers en vrachtwagens) heeft de Voorzitter van het PSC de firma ZFL uitgenodigd voor een verzoeningsprocedure op 20/05/2009 in het PSC Haven Zeebrugge.

Voor aanvang van de vergadering heeft ZFL, via de Voorzitter, een uitstel van de verzoeningsprocedure gevraagd. In een schriftelijk communiqué werden de Voorzitter en de leden PSC ingelicht van het voornemen van ZFL om deze activiteiten onder te brengen onder het paritair comité van de voedingsnijverheid. Hiermee geeft ZFL aan om het paritair subcomité haven Zeebrugge niet als onderhandelingspartner verder te beschouwen.

ACV- Transcom Zeebrugge is echter van mening, na een bezoek aan de firma, dat alle activiteiten aan en in de gebouwen dienen te gebeuren met havenarbeiders van het algemeen contingent.

Wij houden u verder op de hoogte over de ontwikkelingen in dit dossier.

maandag 18 mei 2009

Rechtstreekse verbinding Zeebrugge-Schotland terug opgestart


Deze avond is voor de eerste keer de nieuwe ferry Scottish Viking de haven van Zeebrugge uitgevaren.
Acht maanden nadat Superfast Ferries de verbinding met Schotland stopte, biedt Norfolkline met deze ferry terug drie afvaarten per week aan naar Rosyth. ICO is terug de stouwer voor de lijn.

Oostende ontvangt grootste cruiseschip ooit


In de haven van Oostende is maandag het cruiseseizoen gestart met de aanloop van het Duitse schip "Deutschland". Het schip van rederij Peter Deilmann Cruises brengt 513 gasten naar de stad aan zee en Brugge. Het is meteen het grootste cruiseschip dat ooit in Oostende aanmeerde. Het schip is 174,5 meter lang. Dit jaar verwacht Oostende voorlopig nog twaalf cruiseschepen.

bron: Belga

dinsdag 12 mei 2009

P&O Ferries ook geïnteresseerd in Norfolklines


Naast DFDS heeft nu ook P&O Ferries haar interesse in een eventuele overname van Norfolkline bevestigd. Stena Line wil voorlopig bevestigen noch ontkennen of er contacten zijn. Het Franse LD Lines informeert dat ze niet verder met Maersk, de eigenaar van Norfolkline, onderhandelen.

maandag 11 mei 2009

Cobelfret verkoopt Ipswich Way en Ostend Way


Beide zusterschepen werden verkocht aan de Turkse rederij Istanbul Lines. Cobelfret Ferries kreeg de schepen in handen na overname van Ferryways. Omdat de frequentie van de diensten uit Oostende op het Verenigd Koninkrijk onlangs werden verminderd, waren de schepen overbodig geworden.

De Anglian Way en Flanders Way van het vroegere Ferryways blijven wel nog in dienst, maar hebben ondertussen een Cobelfret-naam gekregen. De Taurine vaart tussen Oostende en Ipswich. De Ranine wordt op dit ogenblik tussen Oostende en Killingholme ingezet.


Nieuwe schepen
Cobelfret Ferries neemt dit jaar nog nieuwe ro/ro-schepen in de vaart. Enkele weken terug werd op de scheepswerf van Flensburg de romp van de conro Mazarine te water gelaten. Ze zal naar verwachting op 9 juli opgeleverd worden. Erna wordt een tweede conro te water gelaten.

donderdag 7 mei 2009

Forse inkrimping tewerkstelling bij TerminalCo Oostende.


Gisteren werd er conform de wet Renault door de directie van Terminalco, stuwadoorsbedrijf in Oostende met ro ro trafiek op Engeland, het voornemen medegedeeld om de huidige personeelssterkte in het slechtste scenario van 12 arbeiders naar 4 arbeiders en voor de 29 bedienden naar 12 bedienden te herleiden. Dit uitgesmeerd over de periode juni 2009 – mei 2010.

Dit zou de rechtstreekse tewerkstelling kunnen doen dalen met 25 eenheden: van 41 personeelsleden naar 16 personeelsleden. Dit los van de tewerkstelling van de havenarbeiders die worden ingezet voor Terminalco, alwaar er ook een impact zal zijn.

Als gevolg daarvan zou de lijn naar Killinghome mogelijks gesloten worden, afhankelijk van de informatie/consultatie procedure wet Renault in dit kader.

Men zal in de toekomst zeker verder vanuit Oostende blijven varen naar Purfleet en Ipswich.

Terugval cargovolumes
Als voornaamste reden van de voorgenomen herstructurering is de terugval in de cargovolumes naar het Verenigd Koninkrijk.
Men heeft getracht om de operaties kostenbesparend en efficiënter te maken en recent werd hiertoe nog een investering gedaan via het bouwen van een nieuwe ‘gate’, maar gezien de concurrentiële strijd en de lagere cargo bleek dit onvoldoende te zijn.

Voor de betrokken werknemers worden dit moeilijke weken. We verwachten dat Haven Oostende ook tracht oplossingen aan te reiken.

Wij houden jullie op de hoogte (via de blog).

dinsdag 5 mei 2009

75 miljoen kiwi's


Bij BNFW Zeebrugge arriveerde vandaag de grootste lading kiwi's ooit. De Sunbelt Spirit, een auto carrier met reefer capaciteit, brengt 7.500 paletten Zespri kiwi's. Het schip kan maximum 8.500 paletten fruit vervoeren en vaart normaliter tussen Japan en de Verenigde Staten.

zaterdag 2 mei 2009

AP Møller-Maersk zet Norfolkline te koop


Het Deense AP Møller-Maersk heeft donderdag bevestigd dat ze gesprekken voeren met een aantal partijen over de mogelijke verkoop van Norfolkline. Het bedrijf zou zich willen concentreren op haar container divisie en op een verdere uitbreiding van haar olie activiteiten.

"Er is geen zekerheid dat deze gesprekken zullen resulteren in een transactie" werd verklaard in een mededeling naar aanleiding van berichten in de media over de mogelijke verkoop van hun Europese ferry onderneming.

Norfolkline exploiteert momenteel vier routes op de Ierse Zee, een van Dover naar Duinkerken en twee van het Verenigd Koninkrijk naar Esbjerg, Denemarken en twee tussen het Verenigd Koninkrijk en Rotterdam. Op 18 mei lanceren ze een nieuwe dienst vanuit Rosyth naar Zeebrugge. Norfolkline exploiteren momenteel een vloot van 17 schepen en vervoerde vorig jaar 1,3 miljoen trailers. De Franse ferry onderneming LD Lines had eerder toegegeven interesse te hebben.