woensdag 15 juli 2009

Vanaf 1 augustus 2009 telt de Vlaamse visserijsector nog 91 vaartuigen.


Op 30 juli 2009 gaan 7 grote boomkorvaartuigen uit de vloot. Bijkomend zullen, begin 2010, 2 vaartuigen vervangen worden door 2 kleinere exemplaren.

9 van de ingeschreven reders werden onlangs ingelicht over de genomen beslissing omtrent hun beëindiging.

Begin mei keurde de Vlaamse regering, op voorstel van Minister-president Kris Peeters, de vlootaanpassingsregeling (VAR) voor de Vlaamse zeevisserij goed.

Het indienen van deze aanpassingsregeling diende voor eind juni bij de Europese Commissie te gebeuren. Door te voldoen aan een aantal voowaarden, opgelegd door de Europese Commissie, kan voor de ingeschrevenen (de boomkorvaartuigen uit het groot vlootsegment) een verhoogde steun tot 60% bekomen worden voor investeringen in het kader van een zuiniger energiegebruik en duurzame vistechnieken.

Belangrijke voorwaarde was echter dat 20% van het betrokken vlootsegment aan de vloot moest onttrokken worden, onder de vorm van een beëindigingsactie. Hierdoor daalt het vermogen van de Vlaamse vissersvloot met 8.386 kw.

Door deze beëindigingsactie zal ook de vangstcapaciteit van de Vlaamse vissersvloot afnemen. De vrijgekomen vangstmogelijkheden zullen dan verdeeld worden over de overblijvende vaartuigen.

Deze maatregelen kaderen volledig in het Europese Visserijbeleid dat de vangstcapaciteit in overeenstemming wil brengen met de vangstmogelijkheden. Hierdoor zou de visserij verduurzaamt moeten worden en zou de rendabiliteit van de vaartuigen moeten verhogen.

Deze beëindigingsactie heeft ongetwijfeld ook zijn impact op onze ACV-leden vissers, tewerkgesteld in de Vlaamse visserijsector. Hebt u nog vragen, wil ons contacteren.