donderdag 27 augustus 2009

Dokwerkers in Dublin staken nog altijd


Morgen vrijdag 28 augustus gaan onze collega's in Dublin hun negende week staken in. Eerder deze week waren er voor de ingang van de MTL terminals in Dublin succesvolle acties.

Aanpassen of Buiten
Peel Ports, 1 van de grootste terminal operators in het Verenigd Koninkrijk, nam vorig jaar Marine Terminals Limited (MTL) over. Direct na de overname werd een nieuwe stempel gezet. De tewerkgestelde dokwerkers werden er geconfronteerd met eerste ontslagen en dreigementen tot meer ontslagen indien ze de voorstellen om te werken tegen mindere arbeidsvoorwaarden (minder loon) niet zouden aanvaarden.
Kort beschreven: aanpassen of buiten.

Stakingbrekers
Tezelfdertijd werden de eerste stakingbrekers tewerkgesteld. Niet gesyndikeerde goedkopere arbeidskrachten werden tewerkgesteld in plaats van dokwerkers die bij een vakbond waren aangesloten. Begin deze zomer werden nog een extra 23 gesyndikeerde dokwerkers buitengezet en vervangen door nog meer stakingbrekers. De werknemers die nu nog tewerkgesteld zijn op de terminal moeten loon inleveren die dan weer zou gebruikt worden om de ontslagpremies te betalen.

ACV Transcom heeft de voorbije week meerdere acties ondernomen om de Ierse collega's te steunen. Naast solidariteitsberichten en steunberichten aan de stakers werden er de voorbije week door jullie delegues meerdere schepen, ook schepen met lading geladen door stakingbrekers, bezocht. Daarbij werden schriftelijke en verbale waarschuwingen overgemaakt aan de rederijen, operators en BG Freight. Tijdens gesprekken met de bemanningen werd duidelijk gemaakt wat er gebeurt in Dublin en ook gevraagd om solidair te zijn met de stakende dokwerkers.

Ondertussen hebben de gezamenlijke acties er toe geleid dat Peel Ports - MTL Dublin met onze collega's een dialoog willen starten. Tot nu werden alle uitnodigen en pogingen tot dialoog uit de weg gegaan maar nu zijn ze bereid om volgende maandag aan tafel te zitten.

Ondertussen worden er verdere protestacties voorbereid in Dublin en blijven wij op vraag van onze Ierse collega's stand-by om onze collega's in Dublin te steunen.

Wordt vervolgd.