zondag 30 augustus 2009

Havenvoorzitter Joachim Coens misnoegd over strenge milieurichtlijnen


PSA moet 20 hectare vrijhouden voor meeuwen

Als het havenbedrijf PSA haar nieuwe containerterminal wil bouwen in de Zeebrugse haven, moet het 20hectare vrijhouden zodat er meeuwen zouden kunnen broeden. Dit schrijft Het Nieuwsblad.

Aan het Albert II-dok heeft PSA een concessie om een 51hectare grote nieuwe terminal te bouwen, op een stuk grond dat nu nog braak ligt. Er zullen acht kranen worden gebouwd die de grootste containerschepen ter wereld kunnen laden en lossen.

'Maar een meeuwenkwestie zorgt al lange tijd voor vertraging', zegt havenvoorzitter Joachim Coens. 'De Vlaamse overheid wil dat PSA tien hectaren van haar terrein voorbehoudt voor de zilvermeeuwen, en ook op het dak moet nog eens tien hectaren worden voorbehouden om plaats te bieden aan broedplaatsen. Daar gaan ze niet mee akkoord, dus blijft alles aanslepen.

PSA Zeebrugge zelf wil niet veel kwijt over de zaak. 'Wij hopen zo snel mogelijk met de bouw van de terminal te kunnen starten, maar de start kan pas doorgaan als de vergunningenproblematiek volledig is opgelost', zegt een woordvoerder. 'We zijn er zeker van dat we tot een oplossing kunnen komen.'