maandag 3 augustus 2009

Kusthavens-sprokkels juli 2009


P&O Ferries gaat zijn verliesgevende activiteiten in Zeebrugge, Hull en Rotterdam herstructureren. Daarbij werd gemeld dat de ferrymaatschappij werkt aan een jaarlijkse besparing van ruim € 14 miljoen. In Zeebrugge zou één baan worden geschrapt.

Terminal-operator Sea-Ro in Zeebrugge heeft aan zijn personeel, dat werkte voor de schepen van rederij Wallenius-Wilhelmsen, laten weten dat ze op 3 augustus met de meubelen en het andere materiaal mee verhuizen naar Wallenius-Wilhelmsen. Die rederij zal vanaf 3 augustus haar stevedoring zelf organiseren. De vakbonden zijn furieus dat de vijftien arbeiders en bedienden de speelbal zijn tussen de twee bedrijven.

Er is sociale onrust bij goederenbehandelaar Sea-Ro in Zeebrugge. Aanleiding is het beëindigen van het contract voor het lossen van de autoschepen van Wallenius volgende maand.

De containeroverslag en de toegenomen aanvoer van vloeibaar aardgas hebben het volumeverlies in Zeebrugge tijdens de eerste zes maanden van dit jaar beperkt. Van januari tot juni werd 20,5 miljoen ton behandeld in Zeebrugge. Dat is 3,8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) heeft het stouwerijcontract met Sea-Ro Terminal in Zeebrugge stopgezet en zal vanaf 3 augustus zelf het laden en lossen van haar autoschepen organiseren.

De haven van Oostende kent donkere tijden. In de eerste helft van het jaar werd 3,120 miljoen ton vracht vervoerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling van 29,7procent. Het aantal schepen dat Oostende de eerste zes maanden van 2009 aandeed, tikte af op 1.707, een daling van 28,1procent. De vrachttrafiek daalde het gevoeligst: van 148.154 eenheden naar 96.142, een daling van 35procent. De aanvoer van bulkgoederen en general cargo daalde met 11procent tot 789.393 ton.

Het Zeebrugse havenbestuur pakt uit met een nieuw logo en een nieuwe havenfilm. Na acht jaar was de oude film gedateerd en liet het havenbestuur een nieuwe film aanmaken. De film is beduidend korter dan de vorige en geeft een beknopt en actueel beeld van de activiteiten van de haven. Voor de video, klik hier