maandag 30 november 2009

Portpackage 3 langs de achterdeur?


Op donderdag 26 november 2009 was ACV-Transcom de gastheer van een meeting in Brussel waaraan delegaties van ETF en bij ITF en ETF aangesloten transportvakbonden (haven en koopvaardij) uit verschillende landen hebben deelgenomen. Een 40-tal vertegenwoordigers uit Frankrijk, Engeland Ierland, Nederland, Denemarken, Zweden en België namen deel aan deze belangrijke meeting.

Zelfafhandeling en Sociale Dumping
Op de agenda stond o.a. de problematiek van de zelfafhandeling en sociale dumping bij de ferry-maatschappijen die op de Noordzee-routes actief zijn.

Uit de gesprekken bleek dat 3 van de 4 belangrijkste ferry – operatoren in verschillende Europese havens, op een systematische en slinkse wijze, zelfafhandeling en/of sociale dumping toepassen. De strategie die deze operatoren toepassen, laat vermoeden dat het Portpackage-dossier langs de achterdeur opnieuw zijn intrede doet.

Deze meeting wordt vooral als een aanzet gezien tot een nauwere samenwerking tussen de aanwezige vakbonden om deze problematiek aan te pakken. Een volgende meeting wordt gepland begin volgend jaar.

ACV Transcom volgt sinds jaren actief dit belangrijk dossier op. Ondertussen willen wij iedereen tewerkgesteld in de ferry en/of roro sector vragen om waakzaam te blijven en mogelijke inbreuken aan boord van dergelijke schepen, tegen de wet op de havenarbeid direct te rapporteren aan jullie délégués.

Wordt vervolgd ... via deze blog.