vrijdag 5 maart 2010

Havenarbeid aan 3,11 Euro per uur


"Ports package 3 along the backdoor". Een uitspraak van Norrie McVicar, een specialist in de Europese ferry materie, tijdens de voorbereidingen van het gesprek met P&O European Ferries, dochter van DP World, op 5 februari 2010. ACV-Transcom is in oktober 2010 een ernstige vorm van sociale dumping op het spoor gekomen in de haven van Zeebrugge, namelijk op de P&O dienst Zeebrugge-Tillbury, een belangrijke haven op de Thames in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf heeft zeelui in dienst genomen om de lading containers en trailers, die dagelijks de Noordzee overvaren, vast te zetten, in vaktermen gekend als de "lashing and securing" van de lading. Deze zeelui verdienen omgerkend 3,11 Euro per uur, een pak minder dan Europese zeelieden en nog een pak minder dan de havenarbeiders.

Via bilaterale contacten werden all vakbonden, actief in de havens waar P&O terminals uitbaat, uitgenodigd hierover een strategie te bepalen. Een actieweek in alle havens in Frankrijk, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt voorgesteld. Daarover wordt beslist tijdens het Fair Practice Committee van ITF in Berlijn tijdens de vergadering van 18 maart eerstkomend. In tussentijd werd door P&O een status quo, in alle Europese havens waar P&O actief, is afgekondigd.

Wordt vervolgd.

(bron: Transcom Info)