maandag 28 juni 2010

ACV Transcom solidair met bemanning FOC schip

De Washington Trader, een bulkcarrier met Japanse eigenaars varende onder Filippijnse vlag, meerde vorige week aan in de haven van Gent. Het schip kwam van Australië. Daar werd het door onze vrienden van de Maritieme Vakbond in Australië (MUA) bezocht. Die stelden vast dat de geldende arbeidsvoorwaarden aan boord ver beneden de ITF normen voor dergelijke schepen lagen. ITF Inspecteur Christian Roos bezocht het schip op maandag 14 juni. Hij stelde vast dat, ondanks de talrijke schriftelijke adviezen van ITF Australië, de MUA en hemzelf het bedrijf nog geen stappen had ondernomen om een ITF goedgekeurde CAO af te sluiten voor het schip.

2,41 Euro per uur voor een matroos, goedgekeurd door gele vakbond
Tijdens de ITF bezoeken werd vastgesteld dat de bemanning tewerkgesteld is onder voorwaarden en condities afgesloten met ISLA in de Filippijnen. ISLA is bij ons gekend als een “gele vakbond” (= niet onafhankelijk, want meestal door de werkgever zelf opgericht) en is niet aangesloten, zoals ACV Transcom, bij de ITF.

ACV Transcom adviseerde en nodigde de rederij uit om aan tafel te zitten om onderhandelingen over het afsluiten van een ITF goedgekeurde CAO op te starten. Het bedrijf reageerde niet op onze adviezen en liet zelfs derde partijen onze communicaties beantwoorden.

Succesvolle actie
Op woensdag 16 juni werd het schip opnieuw bezocht. Deze keer door Marc Soens, secretaris haven Gent, en werknemersafgevaardigde Marc Vanderstuyft samen met Christian Roos. De kapitein van het schip had voor de drie geen nieuwe informatie. De kapitein kreeg te horen dat een solidariteitsactie onmiddellijk zou worden opgestart door de op het schip tewerkgestelde havenarbeiders en ondersteund door ACV Transcom. Amper na 40 minuten actie contacteerde de rederij ons. Onderhandelingen werden opgestart en er werd overeengekomen dat een ITF goedgekeurde CAO zal worden afgesloten met de Filippijnse Zeelieden Vakbond (PSU). Deze overeenkomst werd per fax bekrachtigd waarna de actie werd opgegeven. ACV Transcom kreeg felicitaties van Australië en Japan voor een goede georganiseerde en gecoördineerde actie.


Op de foto Marc Soens en Marc Vanderstuyft samen met de bemanning van de Wahington Trader.