dinsdag 1 juni 2010

Jobkorting mei 2010:

Aan allen , die geconfronteerd worden met een vraag over “de jobkorting die nu op de loonfiche mei” zal verschijnen nog eens de uitleg.

In de maand mei krijgen werknemers in België een iets hoger nettoloon uitbetaald. De reden is de toekenning van de federale jobkorting, die wordt verrekend via de bedrijfsvoorheffing.

Wat is de federale jobkorting ?
De federale jobkorting is een éénmalige aanpassing van de bedrijfsvoorheffing. Ze geldt voor alle werknemers in België, zowel inwoners als niet-inwoners.

Ze mag niet verward worden met de Vlaamse jobkorting. Die wordt alleen toegekend aan inwoners van het Vlaamse Gewest.
Deze Vlaamse jobkorting is een korting op de personenbelasting die vroeger maandelijks werd verrekend via de bedrijfsvoorheffing. Sinds 2009 wordt deze korting eenmalig verrekend en in één keer uitbetaald bij het loon van de maand februari. Het gaat hier om een vast bedrag.

De federale jobkorting wordt toegekend door een éénmalige verhoging van de forfaitaire beroepskosten die op de belastingsaangifte worden vermeld.

Federale jobkorting: proportioneel bepaald via de beroepskosten
Forfaitaire beroepskosten zijn kosten die op de belastingsaangifte worden afgetrokken van de beroepsinkomsten.
De verhoging van de beroepskosten heeft dus tot gevolg dat er minder belastingen verschuldigd zijn op het beroepsinkomen.

Elke belastingplichtige heeft recht op een forfaitaire beroepskostenaftrek. De federale jobkorting verhoogt dit bedrag éénmalig in de maand mei. Door die verhoging is er minder bedrijfsvoorheffing verschuldigd en geniet de werknemer dus van een hoger nettoloon.

Deze aanpassing van de bedrijfsvoorheffing geldt enkel in de maand mei. In juni zal de bedrijfsvoorheffing opnieuw stijgen en het nettoloon dus terug dalen.

De federale jobkorting leidt tot een wijziging in de bedrijfsvoorheffing
De jobkorting wordt dus verrekend via de bedrijfsvoorheffing.

De vermindering is enkel van toepassing op de normale bedrijfsvoorheffing. Dit is de bedrijfsvoorheffing die berekend wordt op de normale, periodieke bezoldigingen zoals het gewone loon of maandelijkse premies.
De jobkorting geldt niet voor de bedrijfsvoorheffing die wordt berekend op niet-periodieke bezoldigingen; met name de zogenaamde exceptionele bedrijfsvoorheffing. De bedrijfsvoorheffing die wordt berekend op eenmalige premies of vakantiegeld die in de maand mei worden uitbetaald, komt dus niet in aanmerking.

Werknemers die door een schorsing van hun arbeidsovereenkomst (bv. moederschapsrust, tijdelijke werkloosheid,…) in de maand mei geen loon ontvangen, krijgen de vermindering pas toegekend op het moment van de belastingsaangifte. Voorwaarde is wel dat die werknemers geen werkelijke beroepskosten bewijzen en in het jaar 2010 andere beroepsinkomsten hebben.

Federale jobkorting: niet voor mensen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen
Belastingplichtigen kunnen ook kiezen om hun werkelijke beroepskosten te bewijzen op hun belastingsaangifte. Personen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen hebben geen recht op forfaitaire beroepskosten en kunnen bijgevolg geen beroep doen op de federale jobkorting. De toegekende verhoging zal in deze gevallen opnieuw verrekend worden via de bedrijfsvoorheffing.


Bron: K.B. van 6 april 2010 tot toekenning van een aanvullende vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor beroepsinkomsten, 20556.