vrijdag 28 mei 2010

Stand van zaken dossier mutatie Oostendse havenarbeiders naar Zeebrugge

In de eerder gestelde voorwaarde (toekenning rang A aan Zeebrugse havenarbeiders rang B - klik hier voor een eerder bericht) hebben de werkgevers van de haven van Zeebrugge - Brugge hun standpunt duidelijk gemaakt in de contactcommissie van 27 mei 2010.

Hieronder volgt een verkorte opsomming van hun voorwaarden:

1. De werkgevers zien een samenvoeging van beide paritaire subcomités momenteel niet zitten.

2. De omzetting van HA rang B naar rang A zal stapsgewijs gebeuren: om de 3 weken een andere groep, te beginnen met HA met de grootste anciënniteit in rang B (d.i. met erkenningsdatum 19/02/2007). Deze HA die in aanmerking komen, moeten aan de voorwaarde voldoen van 85% van het gemiddeld aantal shiften van de groep waartoe ze behoren (de referteperiode voor deze evaluatie zal beperkt worden tot de laatste 6 maanden van hun periode als HA rang B). Bovendien behouden de werkgevers zich het recht om bij een nieuwe slechte economische toestand van de haven, deze omzetting stop te zetten.

3. De werkgevers zijn bereid om Oostendse havenarbeiders te laten muteren onder welbepaalde voorwaarden:

a. De tewerkstelling van deze HA zal vooral gericht moeten zijn op de containersector en BNFW,

b. De kandidaten zullen door de arbeidsgeneesheer van de CBMT hier in Zeebrugge moeten gekeurd zijn,

c. De kandidaten zullen eerst 16 maanden onder het B-statuut moeten werken. Deze periode komt overeen met de periode van 16 maanden waarop de HA rang B in Zeebrugge op hun A-boek hebben moeten wachten,

d. Er zal een gesprek zijn tussen CEWEZ en CEWO waarbij de kandidaten zullen besproken worden,

e. De uitbreiding van het contingent beperkt zich enkel tot Oostendse HA. De werfreserve van Zeebrugge komt momenteel niet in aanmerking voor uitbreiding van het contingent.

f. De kandidaten zullen kunnen muteren met behoud van functies onder de voorwaarde dat deze HA hun opleiding via de cel BO in Zeebrugge hebben gevolgd. Zoniet, dan zal door de cel BO een test van betrokken HA worden afgenomen.

g. De overname van anciënniteit zal door de werkgevers bekeken worden. Er zal hierbij rekening worden gehouden met de financiële gevolgen voor het fonds voor bestaanszekerheid.

Eerstdaags zullen afspraken gemaakt worden omtrent de geleidelijke toekenning van A boeken aan Zeebrugse havenarbeiders rang B. Wij houden jullie verder op de hoogte in dit dossier.