woensdag 9 juni 2010

Nieuws vanaf de kantlijn: lijnvaart later dit jaar weer in de problemen?

Marktanalisten als Drewry en SeaAxis denken dat rederijen later dit jaar opnieuw in de problemen komen, ondanks het herstel van containervolumes in de eerste helft van 2010. Niet een sterk terugvallend ladingaanbod is dan de oorzaak, maar het in de vaart brengen van een surplus aan capaciteit. Zeker in 2011 gaat overcapaciteit de lijnvaart parten spelen en komen de tarieven onder druk te staan.

De Vlaamse geleerde Gustaaf De Monie ziet het probleem van de overcapaciteit in scheepsruimte dit decennium toenemen. ´Het huidige orderboek veronderstelt een groei in het aanbod van 15 procent per jaar gedurende tien jaar. Het is nog maar één keer voorgekomen / in 2004 / dat 15 procent werd gehaald.´

De minder goede vooruitzichten voor de rederijen zijn slecht nieuws voor de containerstuwadoors. Ook de terminal operators zullen niet aan druk op de tarieven ontkomen. Mogelijk staan zij vanaf 2015 weer wat sterker, als de overslagcapaciteit door de aanhoudende volumegroei opnieuw krap begint te worden, verwacht Neil Davidson van Drewry.

bron: NT