maandag 28 juni 2010

Nieuws vanaf de kantlijn: Werken aan Pierre Vandamme Sluis

De onderhoudswerken aan de brug 4 van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge zullen niet klaar zijn tegen 1juli zoals verwacht. De werken zullen pas beëindigd kunnen worden tegen 12augustus. De komende weken wordt dus verkeershinder verwacht, zowel voor het autoverkeer als voor de trams.

'Deze zomer wordt het verkeersinfarct hier compleet', zegt Guy Depauw van belangenvereniging Apzi. 'Er was ons ten stelligste beloofd dat op 30juni alles klaar zou zijn maar opnieuw duiken er problemen op. Blijkbaar vlotten de werken moeilijk omdat de brug vaak opengezet moet worden voor het scheepvaartverkeer. Maar dat wist iedereen toch al lang op voorhand?'

Het resultaat is dat al het verkeer maar over drie in plaats van vier bruggen kan. Als de bruggen aan de andere kant van de sluis dan nog opengaan, is er maar één brug meer beschikbaar, en dan is het verkeersinfarct compleet.

'De haven van Zeebrugge doet het schitterend, dus het havenverkeer is de laatste maanden weer enorm toegenomen. Ik heb bedrijven die mij contacteren dat hun werknemers meer dan een uur moeten rijden over de drie kilometer tussen de Minerva-rotonde en de voorhaven', zegt Depauw. 'Als je rekent op 50euro personeelskosten per uur per vrachtwagen of auto, dan kom je al snel uit bij honderdduizenden euro's verlies voor de havenbedrijven door de bruggenmiserie.

Ook het probleem dat toeristen vaak niet weten dat ze naar de andere sluisbrug kunnen doorrijden als de één openstaat, raakt voorlopig niet opgelost. 'Veel toeristen vinden het prachtig om voor een open brug te staan, want dan kunnen ze de schepen bekijken die de haven binnenvaren, maar zo doen ze wel al het andere verkeer stroppen. 'We vragen al vier jaar om een bord dat automobilisten duidelijk maakt of dwingt om door te rijden naar de andere kant van de sluis.'

(gebaseerd op Het Nieuwsblad)