zaterdag 28 augustus 2010

Nieuwe crisis dreigt door overaanbod in containerlijnvaart

Hoewel de naweeën van de economische crisis steeds minder voelbaar worden in de maritieme sector, is het gevaar nog niet geweken. Experts waarschuwen dat de snelle vlootexpansie de vrachttarieven opnieuw zal drukken, wat de sector opnieuw ernstig in de problemen kan brengen. Lees hier verder.

Wordt DP World nu toch verkocht?

Uit een uitgelekte presentatie voor schuldeisers blijkt dat staatsholding Dubai World nu toch overweegt een aantal kroonjuwelen - waaronder DP World - te verkopen. De holding moet tegen 1 oktober een nieuw akkoord hebben met haar schuldeisers over een schuldenlast van bijna 40 miljard dollar. Lees hier verder.

Fusie tussen Oostende en Zeebrugge ligt nog steeds ter studie

Het nauwe samenwerkingsverband, zeg maar fusie, tussen de havens van Oostende en Zeebrugge zit nog steeds in de voorbereidende fase. Er werd reeds een document overhandigd aan de raad van bestuur van beide ondernemingen, maar daar blijft het bij. Lees hier verder.

Topman Maersk Line gelooft nog steeds in consolidatiegolf in lijnvaartsector

Eivind Kolding, topman van marktleider Maersk Line, blijft ervan overtuigd dat er een consolidatiebeweging komt in de lijnvaartsector. Hij bevestigde dat aan Lloyd's List, maar voegde eraan toe dat die beweging wellicht later komt dan hij verwacht had. Lees hier verder.

Bemanning Condor krijgt water en stroom

De tweekoppige bemanning die al vier maanden vastzit op het aan de ketting gelegde schip de ‘Condor' krijgt proper water en het schip krijgt ook elektriciteit. Dat is beslist nadat leden van het Seamen Centre van Zeebrugge ter plaatse gingen op het schip om de toestand te bekijken. Lees hier verder.

Zeevracht boeken via internet

Volgens Drewry Container Forecaster zijn het aantal elektronische boekingen in de voorbije 12 maanden driemaal zo snel gestegen als de groei van het containervolume. Dat meldt INTTRA, marktleider in e-commerce voor zeevracht. Lees hier verder.

LD Lines alleen voor vracht op Kanaalroute

De Franse rederij LD Lines stopt op 5 september met de passagiersdiensten op de Kanaalroute tussen Dover en Boulogne. Dit meldt Nieuwsblad Transport.

LD Lines kondigde vorige week aan per 31 augustus een van de beide schepen op deze route terug te trekken, maar meldt nu helemaal met passagiersdiensten te stoppen. Het overgebleven schip, de Norman Trader, blijft voorlopig wel vrachtwagens tussen Dover en Boulogne vervoeren. LD Lines noemt dat zelf echter 'een optie voor dit moment'.

LD Lines vaart vanuit Oostende op Ramsgate.

woensdag 25 augustus 2010

DFDS Seaways kondigd veranderingen aan op de ferry-lijn Schotland-België

In een persbericht op 20/08/2010 heeft DFDS Seaways (het voormalige Norfolkline) aangekondigd grote operationele veranderingen te zullen doorvoeren op de ferry-lijn tussen Rosyth ( Schotland) en Zeebrugge.

Deze veranderingen omvatten een toename van het aantal afvaarten per week (van 3 naar 4 per week) gespreid over 2 schepen en de afschaffing van de passagiersdienst.

De rederij geeft toe dat de combinatie passagiers-vracht, sinds de overname van Superfast-ferries, steeds verlieslatend is geweest. De passagiersdienst zal tot 15 december 2010 operationeel blijven.

Na 15/12/2010 zal de “Scottish Viking”, die momenteel 3 maal per week uit Zeebrugge afvaart, vervangen worden door 2 RO-RO schepen. Deze schepen zullen bijkomende trailers, containers en “self-drivers” (tot een max. van 12 “selfdrivers per afvaart) behandelen.

vrijdag 20 augustus 2010

ICO –Zeebrugge ondermijnt de wet op de havenarbeid:

Bepaalde Zeebrugse stouwersbedrijven lijken een nieuwe trend ingezet te hebben om de wet op de havenarbeid te fnuiken. Door het centraliseren van hun activiteiten op een beperkt aantal kaaien hebben deze stouwersbedrijven een aantal concessies op “overschot”. Deze concessies worden dan op hun beurt verhuurd aan allerlei bedrijven waarvan de activiteiten onder andere paritaire comités vallen. Op die manier wordt het “dokwerk” uiteindelijk beperkt tot het lossen en laden van schepen.

Na Sea Ro, die haar concessie aan het Albert-II dok verhuurde aan het Deense bedrijf Vestas (voor de montage en het verschepen van windmolens), heeft ICO de concessie van haar voormalig invoegbedrijf APZ verhuurd aan het bedrijf Progeco. Dit bedrijf zal er beschadigde containers herstellen met arbeiders die resorteren onder het paritair comité van het metaal. Het laden en lossen van deze containers zou gebeuren door arbeiders die niet onder het paritair comité van de haven vallen.

Deze trend baart zorgen bij de dokwerkers. De havenarbeiders uit Zeebrugge hebben in het verleden, onder zeer duidelijke voorwaarden, allerlei activiteiten (PDI-activiteiten, opslag van goederen in vriesloodsen,..) met toegevoegde waarde op de kaaien getolereerd. De spectaculaire groei van de laatste jaren in de tewerkstelling van havenarbeiders van het algemeen en logistiek contingent in de haven van Zeebrugge, bewijst dat dit de juiste beslissing was. Maar er zijn grenzen… Het laden en lossen van containers op een schip, trein of vrachtwagen in een havengebied, zal steeds het werk blijven van havenarbeiders van het algemeen contingent.

Wordt vervolgd.

dinsdag 17 augustus 2010

Petitie



Bij deze willen wij nogmaals iedere lezer van deze blog oproepen om op bovenstaande banner te klikken en zo de online petitie tegen piraterij te tekenen.

Wil je meewerken met het verzamelen van handtekeningen, spring eens binnen op het secretariaat waar wij formulieren ter beschikking hebben om handtekeningen te verzamelen.

Dank voor jullie medewerking!

Nieuwe kandidaat-overnemer voor SeaFrance

Investeringsmaatschappij Being Bang heeft zich bij de handelsrechtbank van Parijs gemeld als kandidaat-overnemer van SeaFrance. Being Bang wil de activa en het kapitaal van het ferryfiliaal van de SNCF overnemen voor een symbolische euro. Lees hier verder.

Voorlopig geen geld voor sluisbrug nummer 3 in Zeebrugge

Havengebruikers en automobilisten in Zeebrugge en Knokke-Heist zijn bijzonder blij met het feit dat er momenteel nog geen kredieten beschikbaar zijn voor onderhoud en schilderwerk aan brug nummer 3. Dat is de tweede zeewaartse sluisbrug. Lees hier verder.

Opnieuw verbinding Zeebrugge-Waterford mogelijk met C2C

C2C Lines heeft de verbinding naar het Ierse Waterford vanuit Zeebrugge opnieuw tot stand gebracht. Dit schrijft ORO nieuws op 12 augustus.

De dienst verloopt nu echter via Dublin. Daar wordt de lading overgeslagen. Uit de Ierse hoofdstad gaat de cargo dan naar zijn eindbestemming, Waterford. Afhankelijk van de dag van afvaart, op dinsdag of op vrijdag neemt de transittijd 4 tot 6 dagen in beslag. Het schip arriveert steeds op maandag. De terugvaart is iedere woensdag en komt aan op zaterdag.

Nieuwe containerlijn op China ingevaren

De aankomst van het containerschip “CMA CGM Callisto” op dinsdag 10 augustus, betekende de start van een belangrijke nieuwe verbinding tussen Zeebrugge en het Verre Oosten. De “CMA CGM Castillo”, die wordt uitgebaat door CMA Ships, een in Londen gevestigde 100% dochter van de Franse rederij CMA CGM, is aan zijn allereerste reis toe.

Lees hier verder.

(Foto APZI)

Haven wordt vlotter bereikbaar per fiets

De komende jaren worden in en rond de haven van Zeebrugge tal van veilige fietspaden aangelegd. Dat moet de duizenden werknemers in de haven ertoe aanzetten om sneller de fiets te nemen naar het werk.

Brugge stelde samen met de provincie en het havenbestuur een ‘Masterplan Fiets' voor de haven van Zeebrugge op. Ook Europa komt met geld over de brug. De bedoeling is om de komende jaren liefst 70 kilometer wegen in en rond de haven veilig in te richten voor fietsers.

Lees hier verder.

Vlaanderen 'beschermt' Schipdonkkanaal

De Vlaamse dienst Ruimte en Erfgoed maakt een dossier klaar om de omgeving rond het Schipdonkkanaal te beschermen als 'ankerplaats', omdat ze behoort tot de mooiste landschappen van Vlaanderen. Dat staat woensdag te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De dienst wijst op de natuurpracht die de bomenrijen vormen langs het 56 kilometer lange kanaal. Een 'ankerplaats' moet zoveel mogelijk in zijn bestaande vorm bewaard blijven. Als de overheid er nog grote werkzaamheden wil doen, moet ze "zoveel mogelijk schadelijke ingrepen vermijden" of natuurcompensaties voorzien. Dat Ruimte en Erfgoed net het Schipdonkkanaal uitkiest, is opmerkelijk. Er loopt ook al jaren een studie om het kanaal uit te graven en te verbreden. Dat zou ervoor moeten zorgen dat binnenschepen erop kunnen varen om zo vracht te vervoeren vanuit de haven van Zeebrugge naar het Europese binnenvaartnetwerk. Die grootschalige en ook fel gecontesteerde plannen lijken moeilijk verzoenbaar met de bescherming van het kanaal. "Het is grof dat twee Vlaamse diensten elkaar tegenwerken met eigen studies", zegt Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). Zij wil dat de Vlaamse regering nu snel beslist of dat bredere kanaal er nu komt of niet.

(Belga)

Klik hier voor een artikel over dit dossier op de APZI website.

Akkoord tussen CMA CGM en Albert Frère nog niet volledig van tafel

De onderhandelingen tussen CMA CGM en de holding rond de groep Albert Frère zijn volgens sommige bronnen slechts 'onderbroken' en dus niet volledig afgesprongen. Bovendien zou Qatari Holdings weer in beeld komen na de ramadan die woensdag begint.

LD Lines stelt evolutie Kanaaltrafiek in vraag

De directie van LD Lines, een dochterbedrijf van Louis Dreyfus Armateurs, waarschuwt voor jobverlies als ze zou beslissen om schepen uit de vaart te nemen. De rederij stelt de voortzetting van haar activiteiten in Dover immers in vraag. LD Lines is actief in Oostende. Lees hier verder.

Veerboot naar Zeebrugge in aanvaring met visserschip

De veerboot Scottish Viking van Norfolkline (tegenwoordig DFDS) is op 5 augustus rond 20.00 uur voor de kust van Zuid-Schotland in aanvaring gekomen met een klein visserschip. Dit schrijft Nieuwsblad Transport. Het ongeluk gebeurde kort na vertrek van de veerboot uit de Schotse haven Rosyth voor haar reguliere tocht naar Zeebrugge.

Een opvarende van het 14 meter lange visserschip kon gered worden, maar een tweede man wordt vermist. De Britse Marine Accident Investigation Branche stelt een onderzoek in.

maandag 9 augustus 2010

'Schepen kunnen alleen op ons vertrouwen'

De haven van Zeebrugge is een van de belangrijkste in Europa. Dagelijks varen er tientallen schepen in en uit, worden er duizenden containers gelost. Havencommandant Alain Van Mullem leidt het havenverkeer in goede banen.

'An office with a view', heet dat dan. Alain Van Mullem heeft vanuit zijn kantoor op de bovenste verdieping van het Zeebrugse havengebouw een uniek uitzicht op zijn haven. Zomervakantie of niet, het verkeer blijft. Van hieruit wordt het havenverkeer dag en nacht geregeld, het kloppend hart van de Zeebrugse haven. Van Mullem zorgt er als afdelingshoofd van de havendienst al meer dan dertig jaar voor dat de trafiek in goede banen wordt geleid; geen evidente klus. Lees hier verder.

CMA CGM en Albert Frère hebben toch geen akkoord

Het akkoord tussen CMA CGM en de combinatie van NPM, de holding van Albert Frère, en FSI zou op een governanceprobleem zijn gestuit. Die tandem was bereid om 500 miljoen USD te investeren in de Franse rederij. Lees hier verder.

P&O Ferries moet zwaar snoeien in de kosten

P&O Ferries, een filiaal van Dubai Port, zal in het najaar een drastisch kostenbesparingsprogramma voorleggen. Dat programma zal toegepast worden in het kader van het budget 2011. De maatregelen zouden zowel de diensten als het personeel treffen.

Doel van het programma is een verbetering van de rendabiliteit met het oog op bijkomende investeringen enerzijds en een aanzienlijke verhoging van het concurrentievermogen anderzijds. Lees hier verder.

ITF zoekt "correcte weg" naar duurzaam transport

Werknemers en werkgevers uit de transportsector moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen de klimaatverandering. Met dat uitgangspunt werd de aftrap gegeven van het 42ste vierjaarlijkse congres van de International Transport Workers’ Federation (ITF) in Mexico Stad, dat nog tot donderdag duurt. Lees hier meer.

donderdag 5 augustus 2010

42e ITF Congres






Wat is de ITF?

De International Transport Workers' Federation (ITF) is een wereldwijde organisatie en vertegenwoordigt meer dan 4,6 miljoen werknemers in de vervoerssector. 760 vakbonden, waaronder ACV Transcom, in 154 landen zijn aangesloten bij het ITF. Meer details over ITF vind je op www.itfglobal.org .

Wat is het ITF-congres?
Het congres vindt om de 4 jaar plaats. Het is het hoogste besluitvormingsorgaan waar vertegenwoordigers van de aangesloten vakbonen in staat zijn om te stemmen over de koers die de ITF zal varen de komende jaren tot het volgende congres.

Het congres kiest ook ITF’s Executive Board, President, Vice Presidents and General Secretary. Het keurt tevens het werk van de afgelopen vier jaar goed of niet goed en stelt de agenda samen voor de volgende 4 jaar. De verslagen van de verschillende sectoren, die elkaar tijdens het congres ontmoeten, worden ook aan het congres voorgelegd voor goedkeuring.

Congres website
Het congres heeft een website waar uitvoerig, in woord en beeld, verslag wordt gebracht.
Die website vind je hier.

ACV Transcom rapporteert via blog en Facebook
Onze vertegenwoordigers ter plaatse bloggen en gebruiken Facebook om verslag uit te brengen over het congres.
Klik hier voor de ACV Transcom blog. Klik hier voor de Facebook pagina.


dinsdag 3 augustus 2010

ICO behaalt AEO certificaat


Vanaf 1 augustus heeft International Car Operators het gecombineerd AEO certificaat douanevereenvoudiging/veiligheid in handen. Na maanden intensief werk, kunnen ICO en de douane spreken over een gecertificeerde “vertrouwensrelatie”. Lees verder op de website van APZI.

Maersk wil grote containerschepen bestellen


De Deense rederij Maersk Line heeft net als vele andere grote containerrederijen bij een aantal Aziatische werven offertes gevraagd voor de bouw van een nieuwe reeks ultra large container ships (ulcs). De Britse krant Lloyd's List citeert een makelaar die beweert dat de Denen een tiental schepen van 16.000 teu zouden willen laten bouwen. Dat zouden dan de grootste ter wereld worden. Lees hier verder.

(foto: Ship-Hunters)

CSAV zoekt extra kapitaal


De Chileense rederij CSAV zal de aandeelhouders eind deze maand vragen om het kapitaal opnieuw te verhogen. Het is de bedoeling om 400 miljoen dollar te verzamelen. Een groot deel van dat bedrag is nodig om de bouw van nieuwe containerschepen te financieren. Lees hier verder.

NPM wil 300 miljoen euro investeren in Franse rederij CMA-CGM


De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) van de Belgische zakenman Albert Frère zou samen met het Franse Fonds Stratégique d`Investissement (FSI) bereid zijn om 500 miljoen euro te investeren in de Franse containerrederij CMA-CGM. De Belgische holding zou daarvan 300 miljoen euro voor zijn rekening nemen.

Dat hebben vertegenwoordigers van de Franse vakbonden gezegd. De Franse rederij is in financiële problemen gekomen door de economische crisis en het instorten van de wereldhandel. Daardoor kende de vraag naar transportcapaciteit een gevoelige terugval. Tegelijkertijd had de rederij heel wat orders voor nieuwe schepen geplaatst.

Om die problemen op te kunnen vangen, heeft CMA-CGM dringend extra middelen nodig. Begin juli wees CMA-CGM nog een investeringsvoorstel van Qatari Holdings af. De eisen van het emiraten-fonds zouden te hoog gelegen hebben.

(Express.be)

Nieuws vanaf de kantlijn: CMA CGM


De financiële herstructurering van de Franse rederij CMA CGM lijkt in de laatste rechte lijn te zijn gekomen, nu de Rechtbank van Koophandel van Marseille het akkoord tussen de rederij en 63 banken heeft goedgekeurd. Twee “verzoeners” zullen dat akkoord over een schuldherschikking nu uitwerken.

Via dochterbedrijven RailLink en River Shuttle Containers heeft CMA CGM een belang van 31 procent genomen in Le Havre Terminal Exploitation. Die onderneming exploiteert de toekomstige multimodale terminal in de Franse haven. De andere aandeelhouders zijn spoorwegmaatschappij SNCF met 38 procent en LogiSeine met 31 procent.

CMA CGM heeft op 30 juli Olivier Dubois aangesteld tot financieel directeur. Hij vervangt Jean-Yves Schapiro, die twee weken geleden zijn ontslag heeft ingediend. Hij is onmiddellijk in functie getreden en zal nauw samenwerken met Schapiro tot eind augustus.

Sterk eerste halfjaar voor DP World


De vijftig terminals die DP World wereldwijd geheel of gedeeltelijk in beheer heeft, hebben in de eerste zes maanden van 2010 samen 23,7 miljoen teu behandeld. Dat is een toename met 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het geconsolideerde volume dat de terminaloperator in de eerste zes maanden van het jaar behandelde, liep op van 12,3 naar 13,2 miljoen teu (+7%). Dit schrijft De Lloyd.

De volumegroei die wordt vastgesteld is voornamelijk op rekening van de Aziatische en Australische terminals te brengen. Ook in de Europese havens is er opnieuw sprake van stijgende volumes, zij het iets bescheidener dan in de andere regio's.

DP World is ook tijdens de crisis blijven investeren in nieuwe capaciteit en anticipeerde zo op de stijging van de vraag die zich nu voordoet. De operator opende zopas zijn nieuwe faciliteit in Callao (Peru) en later dit jaar worden ook de terminals in Vallarpadam (India) en Karachi (Pakistan) in gebruik genomen.

Vlaanderen investeert minder in havens

Vlaanderen heeft vorig jaar 365 miljoen euro uitgetrokken voor infrastructurele investeringen in zijn vier zeehavens, Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende. Dat is iets minder dan het gemiddelde van 387 miljoen per jaar in de afgelopen tien jaar, dit schrijft de Lloyd.

Volgens een rapport van de Vlaamse Havencommissie is iets meer dan de helft van het geld, 190 miljoen, gestoken in verbetering van de maritieme toegang van de havens. De commissie wijst erop dat de haveninvesteringen slechts anderhalf procent van de totale Vlaamse begroting vertegenwoordigen.

De resterende 175 miljoen werd besteed aan nieuwe of lopende projecten in de vier havens. Daarvan kreeg Antwerpen iets meer dan 45 procent, Oostende 22 procent, Zeebrugge 17 procent en Gent 16 procent.

Staking Harwich van de baan

Algemeen secretaris Bob Crow van de Britse vakbond RMT heeft de Harwich International Port laten weten dat het verbeterde bod voor een nieuwe cao voldoende perspectieven biedt om tot een akkoord te komen. De bond had de staking aangekondigd omdat ze het eerdere bod onacceptabel vond. Volgens RMT hebben de havenarbeiders vorig jaar al genoegen moeten nemen met een bevriezing van de lonen. Zie bericht hieronder.