donderdag 16 september 2010

Fair & Safe Ferries


Havenarbeiders uit Zeebrugge, Gent en Antwerpen, aangesloten bij ACV Transcom, trokken dinsdag over de Noordzee naar de Britse havenstad Hull om de campagne tegen uitbuiting en sociale dumping in de Ferry en Ro-Ro bedrijven aan te klagen.

10 jaar geleden mislukten de onderhandelingen over een nieuwe EU verordening waardoor de loon- en arbeidsvoorwaarden in het Ferry verkeer voor zowel EU als voor Non EU bemanningen gelijk werden, in de grond geboord door de onwil van de Europese rederijen. Sindsdien zijn duizenden jobs voor EU zeelui verloren gegaan en vervangen door goedkopere non EU zeelui die bovenop hun taak gevraagd worden de taken die traditioneel tot deze van havenarbeiders behoren, over te nemen. Het betreft lashing & securing van cargo. De actieplannen zijn klaar. Basis zijn de arbeidsvoorwaarden met de focus op de sociale dumping van zowel de rechten van zeelui als die van de havenarbeiders in de betrokken landen.

De solidariteit onder de havenarbeiders om deze toestanden een halt toe te roepen zijn ongekend hoog. Hun actiebereidheid eveneens. Tijdens de actie week van 27 tot 1 oktober wordt gefocust op informatiesessies aan boord van de schepen, zowel voor havenarbeiders als voor zeelui. Directeur Pim de lange van Stena Lines in Rotterdam noemde de actie van de de Europese vakbonden schandalig en de Belgische ITF coördinator Joris De Hert, die Stena in een eerder interview noemde bij deze bedrijven die reeds honderden banen schrapte, rijp voor het verbeteringsgesticht. Hij schoffeerde meerdere malen Engelse zeelui en verklaarde dat zonder sociale dumping de rederijen geen toekomst hebben. Als iedere werkgever in Europa er zo over denkt dan is het einde van onze Europese welvaartstaten in zicht. We rekenen niet op de politici want zij laten de zeelui steeds opnieuw in de steek.

ACV transcom roept haar leden op alle berichten op blogs, tracks en internet nauwkeurig op te volgen. De toekomst van onze jobs staan andermaal op de tocht. Wij rekenen op de medewerking en solidariteit van alle havenarbeiders, wat ook hun plaats is in de bedrijven.