woensdag 12 januari 2011

Belgische vissers vangen minder dan toegelaten

De Belgische vissers vangen minder dan de toegestane hoeveelheden. Dat meldt Het Visserijblad in zijn januarinummer, op basis van cijfers van de Vlaamse overheid over 2009. De nationale visquota die op Europees niveau worden afgesproken, worden door de Belgische vissers voor heel wat soorten niet bereikt, zo luidt het.

De Belgische vloot liet in 2009 meer dan de helft liggen van wat ze volgens de visquota mag opvissen van onder meer schelvis, koolvis, roodbaars, sprot en zeeduivel, zo blijkt uit de cijfers. Ook van schol (10 procent onder het quotum), tong (27 pct) en kabeljauw (25 pct) werd minder dan toegestaan gevangen.

"Overbevissing vermijden"
Nieuw is die trend niet, zegt Emiel Brouckaert, de directeur van de Rederscentrale. Hij leidt uit de cijfers af dat de visvangst goed wordt beheerd. "Overbevissing moet absoluut vermeden worden", zegt hij. "Het kabeljauwbestand staat bijvoorbeeld onder druk. Op die soort wordt niet meer gericht gevist; er is enkel de bijvangst."

"Geen markt meer"
Voor andere soorten liggen commerciële redenen aan de basis van de lage cijfers, legt hij uit. "Voor koolvis en sprot is er bijvoorbeeld geen markt meer, daar wordt dus minder naar gevist. Daarnaast zijn onze schepen soms technisch niet uitgerust om een bepaalde soort te vangen."

Brouckaert wijst er ook op dat er specifieke quota gelden per visgebied: "In sommige gebieden wordt tot 100 procent van het quotum opgevist; op andere plaatsen loont het dan weer niet de moeite om te gaan". Bron: HLN

Visserij Nieuws, Visserij Foto, Visserij Video. | Belgische vissers vangen minder dan toegelaten | punt.nl: Je eigen gratis weblog, gratis fotoalbum, webmail, startpagina enz