maandag 28 februari 2011

Recordwinst voor CMA CGM

De Franse rederij CMA CGM heeft vorig jaar een nettowinst van 1,62 miljard dollar gemaakt. Die winst is groter dan het 1,42 miljard dollar grote verlies uit 2009.

In de loop van 2010 hebben de Fransen de capaciteit van hun vloot 17,7 procent uitgebreid. Daardoor konden ze ruim 9 miljoen teu vervoeren, 15 procent meer dan het jaar ervoor.

Omdat tarieven gemiddeld hoger lagen dan in 2009, is de totale omzet met 36 procent gestegen naar 14,3 miljard dollar. Dat leverde een EBITDA van ruim 2,5 miljard dollar op en een marge van 17,6 procent, die volgens CMA CGM zelf een van de hoogste uit de sector is.

Dat de rederij uit Marseille uit de rode cijfers is geklommen, heeft niet alleen te maken met de grotere volumes en de hogere inkomsten per teu. De rederij heeft ook een besparingsprogramma doorgevoerd, waardoor de uitgaven vorig jaar 4 procent verminderd konden worden.

De maatregelen om kosten te besparen zullen ook dit jaar nog een positief effect hebben. Een herhaling van de recordprestatie van vorig jaar zit er echter niet in. De directie van CMA CGM zegt dit jaar terug een ‘gewone’ winst te realiseren.
Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Recordwinst voor CMA CGM

Yildirim verkoos CMA CGM boven Hapag-Lloyd

De Turkse Yildirim groep heeft overwogen om zich in Hapag-Lloyd in te kopen, maar koos uiteindelijk voor een participatie in CMA CGM.Robert Yildirim herhaalde dat hij eerder had aangeboden om een miljard dollar in de rederij uit Marseille te investeren, maar zoveel geld bleek oprichter Jacques Saadé (links op de foto) niet nodig te hebben nu het weer goed gaat in de lijnvaart.
Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Yildirim verkoos CMA CGM boven Hapag-Lloyd

Maersk wil dagelijks tussen China en Europa varen (update)

De Deense rederij Maersk Line sleutelt aan de vaarschema’s van alle lijndiensten tussen het Verre Oosten en Noord-Europa om een zo hoog mogelijke afvaartfrequentie in de grootste hubs te bekomen.

De gewijzigde rotaties zullen vanaf begin april ingevoerd worden. Het is de bedoeling om de vaarschema’s van alle loops zodanig op elkaar af te stemmen, dat er bijna dagelijks een afvaart is uit de belangrijkste Aziatische havens. Dat zijn Ningbo, Shanghai, Yantian en Tanjung Pelepas. Deze vier havens zullen alle diensten ontvangen, zodat er in de praktijk bijna continu een schip ligt te laden.

Maersk Line onderhoudt nu zes wekelijkse containerdiensten tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. De AE6-dienst die Azië met het Middellandse Zeegebied verbindt, zal omgevormd worden tot een zevende directe lijn op Noord-Europa met aanlopen in slechts twee havens: Felixstowe en Bremerhaven.

Die twee havens blijven samen met Rotterdam de belangrijkste Europese loshavens, waar zoveel mogelijk verkeer geconcentreerd wordt. Bremerhaven zal zes van de zeven loops ontvangen. Rotterdam en Felixstowe krijgen er elk vijf.

De Denen bevestigen dat ze ook Antwerpen, Zeebrugge, Le Havre, Hamburg, Gdansk, Aarhus en Göteborg blijven bedienen. Volgens de laatste vaarschema’s krijgen Hamburg en Zeebrugge elk twee wekelijkse loops en de andere havens een. Zeebrugge behoudt de AE8- en AE9-diensten, maar verliest de AE10. Antwerpen behoudt zijn wekelijkse aanloop van de AE2.
Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Maersk wil dagelijks tussen China en Europa varen (update)

Zeebrugge wordt draaischijf voor elektrische wagens

Vanaf 2015 zullen naar verwachting ongeveer 100.000 elektrische wagens via de haven van Zeebrugge worden gedistribueerd naar de rest van Europa. De logistieke speler Gefco staat in voor het invoer, de ontvangst en de verdeling van de elektrische wagens van PSA Peugeot- Citroën. Voor de fysische behandeling van de auto's op de terminal doet men een beroep op ICO (International Car Operators)
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

Gent krijgt meer havenarbeiders

In Gent is een akkoord bereikt over de aanwerving van nieuwe havenarbeiders. De nood aan een uitbreiding van het contingent doet zich sinds vorig jaar steeds sterker voelen.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

woensdag 23 februari 2011

OVERSTAP TRANSFENNICA VAN COBELFRET NAAR PSA

Het gerucht dat de samenwerking zal stopgezet worden tussen Transfennica en Cobelfret is ondertussen oud nieuws maar dat de rederij wel degelijk zal behandeld worden door PSA Wielingen is nu een feit. Het eerste schip zal aanlopen op maandag 14 maart 2011. Er werd ons bevestigd dat Finnlines zal aanlopen bij PSA Wielingen. Bij verder nieuws houden wij u verder op de hoogte.

dinsdag 22 februari 2011

Eerste directe containerdienst naar Indische oostkust

De zusterrederijen Maersk Line en Safmarine beginnen volgende maand een rechtstreekse dienst uit Noord-Europa naar Chennai.

De wekelijkse containerdienst zal verzekerd worden door schepen met een capaciteit van gemiddeld 4.200 teu. In Noord-Europa worden achtereenvolgens Zeebrugge, Felixstowe, Bremerhaven en Rotterdam aangelopen.

Met de nieuwe lijndienst mikken de twee rederijen onder meer op de textielexport uit India. Volgens Maersk waren de Indische verladers vragende partij voor een rechtstreekse verbinding tussen Chennai en Europa. Alle lading van en naar Chennai wordt nu nog in Singapore of Colombo overgeslagen.

Maersk zal de dienst verkopen onder de naam ICON Service. De Belgische zuster koos voor de naam Prime 2 Service om duidelijk te maken dat dit een aanvulling is op de Prime 1, die Noord-Europa met Jebel Ali, Nhava Sheva en Pipavav verbindt.

De eerste afvaart van de ICON/PRIME 2 wordt de Jervis Bay (4.224 teu) op 7 maart uit Zeebrugge. In de andere richting laadt de Maersk Miami (4.191 teu) op 14 maart als eerste boot in Chennai.
APZI

Akkoord moet punt zetten achter sociale onrust in Franse havens

Eind vorige week is de Franse dokwerkersvakbond CGT met de andere betrokken partijen tot een voorakkoord gekomen dat moet toelaten de rust te herstellen in de Franse havens. Dat akkoord moet deze week nog gefinaliseerd worden. Daarover zijn woensdag nog besprekingen voorzien.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

Maersk Line wil dertig recordschepen

Maersk Line heeft zoals verwacht vandaag bij Daewoo tien containerschepen met een capaciteit van 18.000 teu besteld. De Deense rederij nam meteen ook opties op twintig bijkomende eenheden.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

Finnlines keert naar Zeebrugge terug

Na een afwezigheid van ongeveer drie jaar stuurt Finnlines weer roro-schepen naar het Zeebrugse Wielingendok. De kusthaven krijgt een southbound aanloop in de dienst tussen Kotka en Bilbao.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

dinsdag 15 februari 2011

Vlaamse havendag gepland op 25 juni 2011

De Vlaamse havendag zal plaatsgrijpen op zaterdag 25 juni 2011. Heel wat bedrijven in de Zeebrugse haven zullen hieraan deelnemen.

Planning infrastructuurwerken in de haven Zeebrugge-Brugge

In 2011 worden er in de haven Zeebrugge-Brugge belangrijke infrastructuurwerken gepland. Als volgt hier een kort overzicht.

HAVEN ZEEBRUGGE
De uitvoeringswerken voor het verlengen van de APM-kaaimuur tot 1300 meter starten op 15/3 en zouden 1 jaar in beslag nemen.
De CHZ-kaai wordt verdiept. Neemt 2 jaar in beslag.
Volgens planning zou de kaaimuur van ZIP dit jaar worden aanbesteed.
Kaaien 111 en 112 zijn afgebroken en worden omgebouwd tot een ro-ro en lo-lo kaai.
In 2011 start men met de bouw van de 2e LNG-stijger.

Brittannia dok wordt gedempt. Zou één jaar in beslag nemen. De vrachtwagens zouden 's nachts aanvoeren.
Het Minervaplein en de A. Ronsestraat worden verbonden met brug.

De verlenging van de Bastenakenkaai loopt volgens planning.
De werken aan de Toyotakaai zijn beëindigd.

De sluisdeuren van de Pierre Vandammesluis worden hersteld. De laatste brug aan de Vandammesluis wordt geschilderd.
Het sterneneiland wordt uitgebreid tot 12 ha.

De spoorbundel Zwankendamme en de bocht Ter Doest zijn gepland voor uitvoering.
Na de studie van het shipproject (achter Visartsluis)denkt men eind 2013, begin 2014 te starten.
De verdere doorbraak spoordoorgang Lissewege wordt ook verwacht.

HAVEN BRUGGE
In de haven van Brugge wordt een nieuwe steiger gebouwd.
Petros wordt verder gesaneerd.
Er wordt een groenzone aangepland in Kruisabele als compensatie.
Seaport Shipping en Trading maakt haar ambities waar en verdubbelt haar oppervlakte, waar Demaecker-Van Haecke ook verder plannen heeft.
Solid start met de bouw van een loods.
Kolen Tomar heeft een deel van het UCO-gebouw gekocht voor uitbreiding van haar activiteiten.

maandag 14 februari 2011

Kwartaal- en jaarcijfers maritieme trafieken Vlaamse havens in 2010

De Vlaamse Havencommissie noteert de kwartaalcijfers/jaarcijfers voor de totale overslag in de Vlaamse havens en ook voor de containertrafieken. In het vierde kwartaal van 2010 stegen de totale maritieme trafieken in de Vlaamse havens met 10,2% tegenover het vierde kwartaal van 2009. De containertrafiek steeg met 5,9% in het vierde kwartaal van 2010 (tegenover het vierde kwartaal van 2009).

De totale goederenoverslag in de vier Vlaamse havens samen steeg in 2010. De goederenoverslag, uitgedrukt in ton, steeg in 2010 met 13,6% tegenover het jaar daarvoor en de containertrafiek, uitgedrukt in TEU, steeg met 13,9%.

Lees verder op: Kwartaal- en jaarcijfers maritieme trafieken Vlaamse havens in 2010 | Vlaamse Havencommissie

donderdag 10 februari 2011

Nog geen Zeebrugs water naar Qatar

Het is nog niet zeker of gasbedrijf Fluxys en waterbedrijf TMVW binnenkort zoet water vanuit Zeebrugge mogen transporteren naar Qatar. De oliestaat wil eerst laten berekenen of zo'n levering wel rendabel is.
Nog geen Zeebrugs water naar Qatar :: Nieuws.be

APZI en VOKA West-Vlaanderen sluiten alliantieakkoord

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en APZI, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, hebben op woensdag 9 februari 2011, een alliantieakkoord gesloten.

Met het akkoord bundelen beide organisaties hun krachten om te komen tot een sterkere opstelling en meer slagkracht ten dienste van de ondernemingen in de haven van Zeebrugge. Het akkoord werd ondertekend door Erna Vienne (voorzitter van APZI), Guy Depauw (secretaris-generaal APZI), Jean-Pierre Saelen (regiovoorzitter Brugge van Voka West-Vlaanderen) en Hans Maertens (directeur-generaal Voka West-Vlaanderen).

APZI is de sterk lokaal verankerde, overkoepelende en representatieve organisatie van het Zeebrugse private havenbedrijfsleven. APZI werd in 1973 opgericht en concentreert zich op twee taken: belangenbehartiging van de Zeebrugse havenbedrijven en de promotie van de Zeebrugse haven en de aanwezige bedrijven. Ongeveer 160 bedrijven zijn lid van APZI:goederenbehandelaars, rederijen en scheepsagenturen, expediteurs, transportbedrijven, havengebonden ondernemingen enz. APZI heeft bijzondere competenties en expertise opgebouwd in maritieme en havengerelateerde domeinen door haar betrokkenheid bij en vertrouwdheid met de noden, behoeften en gewenste ontwikkelingen van de haven(gemeenschap).

Voka West-Vlaanderen geldt als een invloedrijke, sterk uitgebouwde en representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen. Voka telt vandaag 3.400 leden en is een netwerk van, voor en door ondernemers. In 2004 werd tussen Voka en APZI al een intentieverklaring afgesloten; nu wordt de samenwerking verder uitgediept in een alliantieakkoord.

Met het alliantieakkoord bundelen beide organisatie hun krachten om te komen tot een sterkere opstelling en meer slagkracht ten dienste van de ondernemingen in de haven van Zeebrugge en ter bevordering van de ontwikkeling van de haven. Beide organisaties behouden hun autonomie en zullen op een structurele manier samenwerken op een aantal domeinen, uitgaande van de specificiteiten en sterkten van elke organisatie en de complementariteit die ze elkaar kunnen bieden
APZI

maandag 7 februari 2011

Info kinderbijslag:

Vanaf augustus 2011 zullen alle gezinnen binnen het werknemerstelsel hun kinderbijslag op dezelfde dag ontvangen, namelijk de 8ste van de maand.

Gezinnen die nu hun kinderbijslag reeds voor de 10e ontvangen, zal de vaste betalingsdatum geleidelijk worden ingevoerd :

• Vanaf april op de 5e
• In mei op de 6e
• In juni en juli op de 7e


De gezinnen die nu hun kinderbijslag op de 10e van de maand ontvangen, zullen dus vanaf augustus 2011 hun kinderbijslag 2 dagen vroeger krijgen.

woensdag 2 februari 2011



Klik HIER voor een grotere afbeelding.
Afbeelding opent in nieuw venster, extra vergroten via klik met muis op de afbeelding.

Oproep tot nieuwe lange havenstaking in Frankrijk

Een ontmoeting tussen de vakbond CGT Ports et Docks en de Franse havens over de leeftijd waarop havenarbeiders met pensioen mogen gaan, heeft dinsdagavond niks opgeleverd.

Daarmee lijkt in de Franse havens een vast patroon te ontstaan, waarbij men op dinsdag vergadert en de bonden op woensdag oproepen om de havens van vrijdagochtend tot maandagavond lam te leggen. Ook nu weer lijkt een vier dagen lange staking onafwendbaar.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Oproep tot nieuwe lange havenstaking in Frankrijk

Teesport begint met uitbreiding

Teesport, dat rechtstreekse verbindingen heeft met onder meer Rotterdam, Zeebrugge en Antwerpen, zag vorig jaar de containerdoorvoer met 45 procent toenemen tot iets meer dan 150.000 teu. ’De uitbreiding weerspiegelt onze langetermijndoelstelling voor de containerbusiness die sterke groeimogelijkheden biedt', denkt algemeen directeur David Robinson. Teesport is er de laatste tijd in geslaagd een groot aantal Britse winkels en andere bedrijven naar haar bedrijfsterreinen te trekken vanwege de mogelijkheid containers rechtstreeks aan te voeren en lange autoritten door Groot-Brittannië te vermijden.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Teesport begint met uitbreiding

Beroering in Egypte doet havens en logistieke bedrijvigheid stilvallen

De aangekondigde "miljoenenbetoging" in Caïro tegen de Egyptische president Hosni Mubarak heeft gevolgen voor de economische activiteiten in het land. Zo was er minder of geen activiteit in de grootste havens en ook logistieke bedrijven houden de situatie angstvallig in de gaten en schorten een aantal van hun activiteiten op.

suezkanaalOndanks de oplopende spanning en geweld in de stad Suez, bleef het Suezkanaal wel open voor het scheepvaartverkeer

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Beroering in Egypte doet havens en logistieke bedrijvigheid stilvallen

Sea-Invest investeert 290 mio in haven van Antwerpen

Op de rechteroever aan het Leopolddok en het Hansadok investeert Sea-Invest dit jaar en volgend jaar in totaal voor 290 mio euro. Aan het Leopolddok wordt een overdekt magazijn gebouwd voor het lossen en de opslag van zinkerts voor Nyrstar. Hiermee is een investering gemoeid van 40 mio euro die volledig gedragen wordt door Sea-Invest.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Sea-Invest investeert 290 mio in haven van Antwerpen

Franse havens: vanavond "beslissende" vergadering

De havens en de goederenbehandelaars zitten in dit dossier tussen hamer en aambeeld. De CGT wil een akkoord nageleefd zien dat eind oktober ondertekend werd over de mogelijkheid om vier jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen te gaan. Op deze manier zou rekening gehouden worden met de zware arbeidsvoorwaarden van de havenarbeiders; maar de staatssecretaris van Transport ,Thierry Mariani, zegt dat het gaat om een voorakkoord dat niet bekrachtigd werd door de vorige regering. Hij weigert iedere mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan binnen een termijn van meer dan twee jaar.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Franse havens: vanavond "beslissende" vergadering

WWL breidt trans-Atlantische dienst uit

Wallenius Wilhemsen Logistics (WWL) breidt deze maand het vaarschema van de ro/ro-dienst tussen Noord-Europa en de Verenigde Staten uit met bijkomende aanlopen in Spanje, Mexico en Colombia. De extra aanloophavens zijn Santander, Veracruz en Cartagena.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > WWL breidt trans-Atlantische dienst uit

Vertragingen aan Suezkanaal

Ondanks de zware politieke rellen in Egypte, blijft het internationale scheepvaartverkeer door Suez gewoon doorgaan. Er zijn wel vertragingen. In het weekend werden al twee konvooien van schepen samengevoegd, omdat er minder personeel was komen opdagen om te werken. Dagelijks varen zo'n honderd schepen door het Suezkanaal.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Vertragingen aan Suezkanaal

10 jaar Coens

Joachim Coens is begonnen aan zijn tiende jaar aan het hoofd van de Zeebrugse haven. De afgelopen jaren is de totale tewerkstelling in en rond de haven gestegen van 21.000 tot meer dan 25.000. 'We zijn gegroeid van een Europese naar een wereldhaven.'

Toen hij in maart 2001 begon als voorzitter, was Zeebrugge een haven waar per jaar 32 miljoen ton goederen verhandeld werden, de verbindingen waren voor een groot stuk op Engeland gericht en een schip dat vierduizend containers kon vervoeren werd toen als een reus van de zee bestempeld.

Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: '10de jaar'

'Zeebrugge moet voorhaven van Antwerpen worden'

Opmerkelijk is dat Coens steeds luider pleit voor een betere samenwerking met Antwerpen. De liefde tussen de twee grootste Vlaamse havens staat op dit moment behoorlijk dicht tegen het vriespunt, maar dat kan en moet beter, vindt Coens. 'De grote logistieke bedrijven zijn wereldspelers geworden die met steeds grotere schepen steeds minder havens aandoen. Daarover wordt beslist in Singapore, Shanghai en ga zo maar door. Moet je je dan als Vlaamse havens die zo dicht bijeenliggen nog gaan bezighouden met afzonderlijke systemen om ladingen te traceren? Met afzonderlijke douanesystemen? Neen, je moet dat samen doen.'

'Het is van belang dat Antwerpen ons als hun 'voorhaven aan de zee' ziet, in plaats van als een concurrent die voor hun voordeur ligt. Wij moeten de voorhaven van Antwerpen worden. Het alternatief is dat Antwerpen de achterhaven van Rotterdam wordt.'

Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: 'Zeebrugge moet voorhaven van Antwerpen worden'

Jacques Saadé opnieuw aan het roer van CMA CGM

De financiële herstructurering van de rederij CMA CGM zit helemaal op koers. De Turkse groep Yildirin heeft 500 mln dollar ingebracht en verwerft daarmee een participatie van 20% gedurende vijf jaar. Jacques Saadé is opnieuw geïnstalleerd als president en CEO van de groep.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Jacques Saadé opnieuw aan het roer van CMA CGM

Recordjaar voor Brusselse containerterminal

De containerterminal in de haven van Brussel heeft in 2010 een nieuw record gevestigd. In totaal werden 17.989 teu overgeslagen.
De eigen trafiek in de haven steeg met 9 procent tot 4,385 miljoen ton, het transitverkeer liep terug tot 1.9 miljoen ton. De globale trafiek steeg met 5 procent.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Recordjaar voor Brusselse containerterminal