zondag 27 maart 2011

Drie miljoenste voertuig behandeld bij Toyota in Zeebrugge

Bij Toyota in Zeebrugge is vrijdag het drie miljoenste voertuig behandeld. De ‘jubileumwagen’ is een witte Toyota Auris Full Hybrid bestemd voor de Belgische markt.

Het Toyota Vehicle Logistics Centre in Zeebrugge behandelt elk jaar 250.000 tot 300.000 Toyota- en Lexus-wagens. Die worden verdeeld over heel Europa, tot in Rusland. In Zeebrugge worden ook wagens opgeslagen, van accessoires voorzien en gekeurd voor de levering in België, Duitsland en Nederland.

Binnenkort wordt de capaciteit opgevoerd dankzij de ingebruikneming van een nieuwe kaaimuur. De site in Zeebrugge is 460.000 vierkante meter groot. Er werken meer dan honderd logistieke medewerkers. Daarvoor doet het bedrijf beroep op zijn logistieke partner Sintax.
Drie miljoenste voertuig behandeld - Algemeen - Nieuws - Focus-WTV.be

Gastorens in haven worden afgebroken

De gigantische torens van Fluxys in de Zeebrugse achterhaven waar 33jaar lang vloeibaar gas opgeslagen lag, worden afgebroken. De zogenaamde 'piekopslaginstallaties' hebben hun nut verloren.
Voor wie vaak langs de haven van Zeebrugge rijdt, zijn ze een vertrouwd zicht. In de weidse achterhaven torenen twee cilindervormige witte torens op een groene helling hoog boven het omringende havengebied uit. Het gaat om de zogenaamde 'peak shaving'-installaties van Fluxys. Ze staan er al sinds 1978, en stonden er dus al nog voor de achterhaven van Zeebrugge uitgebouwd werd. Maar nu gaan ze verdwijnen, omdat ze hun nut verloren hebben.
Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: Gastorens in haven worden afgebroken

P&O doopt nieuwe superferry

P&O Ferries heeft op 24 maart zijn nieuwe ferry ‘Spirit of Britain’ officieel gedoopt. Olympisch kampioene Dame Kelly Holmes trad op als meter. Het schip kan twee keer zoveel vracht vervoeren als de vroegere schepen, met dezelfde werkingskosten.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

ACV voerde actie voor een sociaal Europa





vrijdag 18 maart 2011

Zeebrugge vreest terugval in autosector in tweede kwartaal

De haven van Zeebrugge verwacht in het tweede kwartaal van 2011 een terugval bij de trafiek van de nieuwe voertuigen. Dat zegt havenvoorzitter Joachim Coens. "De tijdelijke onderbreking in de productie in Japan zal wellicht ook hier voelbaar zijn. Maar hoe zwaar de gevolgen zullen zijn, is onvoorspelbaar. Voorlopig gaan we ervan uit dat tot eind april de productie niet echt op gang zal komen. Japan is goed voor 37 procent van onze autotrafiek. Maar niet alle voertuigen worden in het land zelf gefabriceerd."

De wagens tussen Japan en Zeebrugge zijn gemiddeld veertig dagen onderweg. Daarom verwacht havenvoorzitter Coens pas vanaf april de gevolgen van de aardbeving. "Het land is belangrijk met automerken zoals Toyota, Suzuki, Nissan en Honda. De belangrijkste vraag is hoelang zal de onderbreking in de productie duren en hoeveel productiecapaciteit is er vernield. Daarna komt de vraag hoe de markt zich in Japan zal herstellen. De autosector zat in januari en februari in Zeebrugge alvast goed." De containertrafiek van en naar Japan vanuit Zeebrugge is beperkt. "We hebben bandenproducent Bridgestone die een belangrijk verdeelcentrum heeft in Zeebrugge", zegt Coens. "Maar die productie bevindt zich in Zuid-Japan." Via haar vaste vertegenwoordiger in Tokio vernam de Zeebrugse haven dat het openbaar leven er sterk is verstoord. "De mensen zijn er bezorgd over de radioactiviteit en blijven binnen", vertelt Coens. Het openbaar vervoer en de energievoorziening zijn verstoord. De
Zeebrugge vreest terugval in autosector in tweede kwartaal - Belga Economie - Trends.be - Trends.be

Joachim Coens: ‘Op termijn is Japanse crisis misschien goede zaak voor Zeebrugge’

“Uiteraard heeft de crisis in Japan een gevolg op onze trafieken”, zegt Joachim Coens van de haven van Zeebrugge, die verleden jaar 1,6 miljoen wagens behandelde.

Voor de crisis waren dat er nog 2,1 miljoen. “Meer dan een op de drie wagens die de verladers hier voor hun rekening nemen is een Japans merk; hoewel ze niet altijd ook ginds gemaakt zijn.”

Op termijn zou de crisis in Japan echter in het voordeel van de Noordzeehaven kunnen spelen. Zeebrugge is immers ook een gasdistributieplatform, dat vandaag 15 procent van de Noord-West-Europese markt bedient. “Duitsland herbekijkt zijn kernergiestrategie als gevolg van de ellende in Japan en het ziet ernaar uit dat andere landen dat ook zullen doen”, voorspelt Coens. “Gas wordt dan een waardig alternatief.”

Vreest hij niet dat de methaantankers die nu vanuit Qatar naar Zeebrugge komen in de toekomst richting Japan zullen varen? “Neen, want er is immers geen substitutie”, weet Coens. “Integendeel, het zou zelfs kunnen dat Japan de voorraden, die we nu in Zeebrugge aanhouden, zal aanspreken. Dan winnen we twee keer: tanker in, tanker uit.”
Joachim Coens: ‘Op termijn is Japanse crisis misschien goede zaak voor Zeebrugge’ - Bedrijven - Nieuws - Trends.be

DFDS ziet winst verveelvoudigen

DFDS heeft zijn winst vorig jaar zien stijgen naar 70 miljoen euro (komend van 12 miljoen euro in 2009).

Het operationaal resultaat (ebitda) kwam uit op 171 miljoen euro; dat was in 2009 nog 108 miljoen euro. Dat blijkt allemaal uit de jaarcijfers die het Deense transportconcern vanochtend heeft gepresenteerd. DFDS verwacht het operationeel resultaat dit jaar verder te kunnen verhogen naar circa 200 miljoen euro.

Het bedrijf heeft het jaar 2010 prima doorstaan, concludeert DFDS-president Niels Smedegaard. De integratie van Norfolkline gaat daarbij sneller en beter dan verwacht, aldus de president. Aan het eind van dit jaar zal de integratie van Norfolkline al voor 24 miljoen euro aan synergievoordeel hebben opgeleverd, voorspelt Smedegaard.

DFDS zei verder te verwachten dat de groei in de vrachtmarkt dit jaar vooral zal zitten in de Baltische regio en in mindere mate op de Noordzee.
Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > DFDS ziet winst verveelvoudigen

dinsdag 15 maart 2011

Progeco zorgt voor onrust binnen het havengebied, ACV Transcom vreest voor acties

Dat het verplaatsen en het laden en lossen van containers op vrachtwagens binnen het havengebied havenarbeid is, staat duidelijk vermeld in het KB van 12 januari 1973 Art. 1 over de bevoegdheid van het paritair comité voor het havenbedrijf.

Alle behandeling van goederen, met inbegrip van containers en vervoermiddelen, dient te gebeuren door havenarbeiders.

Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen nl.

- aan- en afvoer van bulk, van aardolie, vloeibare aardolieprodukten en vloeibare grondstoffen voor de raffinaderijen, de chemische nijverheid en de opslag- en transformatiebedrijvigheden in petroleuminstallaties.
- Vloeibare gassen onder druk en in bulk
- Vis aangevoerd met vissersvaartuigen

Progeco meent dat, niettegenstaande ze pal in het havengebied deze havenactiviteiten uitvoeren, dit voor hen niet van toepassing is.

Er werd enkele maanden terug al een proces verbaal opgemaakt, maar het bedrijf weigert hierop in te gaan en havenarbeiders voor deze activiteiten in te schakelen.

ACV Transcom zette dit punt ter bespreking op de agenda van het paritair subcomité haven Brugge-Zeebrugge, maar het bedrijf bleef bij hun oorspronkelijk standpunt.

Gezien het bedrijf tot op heden geen enkele stap ondernam om havenarbeiders te werk te stellen en het overleg niks uithaalt, sluit ACV geen verdere acties uit.

zaterdag 12 maart 2011

Oostendse vismijn moet onterechte steun niet terugbetalen

De vismijn van Oostende moet de subsidies die het van de stad Oostende kreeg dan toch niet terugbetalen. De Europese Commissie had die terugbetaling bevolen omdat de subsidies concurrentievervalsens waren. Maar nu de vismijn met de concurrent in Zeebrugge is gefusioneerd hoeft die terugbetaling niet langer, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters

De Oostendse vismijn kreeg van de stad een reeks voordelen. De stad verleende aan het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende (AGVO) een startkapitaal van 6 miljoen euro, gaf garanties voor leningen en stelde gratis gronden en gebouwen ter beschikking. Ook zou er steun gegaan zijn naar visserijondernemingen die hun vis in Oostende kwamen aanbieden. De Nederlandse Visafslag en de Zeebrugse Visveiling spraken van concurrentievervalsing en dienden enkele jaren geleden een klacht in bij de EU-Commissie.

De Commissie besliste in april vorig jaar dat de vismijn de onrechtmatige steun moest terugbetalen aan de stad Oostende. Intussen is de vismijn opgegaan in de Vlaamse Visveiling, waar ironisch genoeg ook de Zeebrugse Visveiling in is ondergebracht. De vennootschappen die de Oostendse vismijn uitbaatten, zijn ondertussen in vereffening gegaan.

Omdat de exploitatie van de vismijn nu in private handen is, heeft de EU-Commissie het terugvorderingsdossier gesloten. Vlaams minister-president Kris Peeters is tevreden met de beslissing van de Commissie. "De onzekerheid die bleef bestaan is nu weggenomen. Niets staat een verdere, noodzakelijke uitbouw van de nieuwe visveiling nu in de weg", zegt hij.
Het Nieuwsblad - Gemeente Oostende: Oostendse vismijn moet onterechte steun niet terugbetalen

UASC stuurt recordschip naar Zeebrugge

United Arab Shipping Co (UASC) treedt toe tot de gezamenlijke AEX7/FAL2-dienst van China Shipping, Evergreen en CMA CGM tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. UASC zal in deze dienst de 'Umm Salal' van 13.100 teu inzetten.

UASCDe 'Umm Salal' is de eerste ulcs uit een reeks van negen. De andere acht komen pas volgend jaar in de vaart. De nieuwbouw vertrekt op 27 april in Shanghai op maidentrip voor de AEX7 en wordt op 1 juni voor de eerste keer in Zeebrugge verwacht.

UASC krijgt vanaf nu al een allocatie op de AEX7-dienst en zal die dienst verkopen onder de naam AEC8. Het gaat immers om de achtste dienst van de rederij naar Azië. UASC verzekert zelf twee wekelijkse diensten en heeft via een akkoord met Hanjin ook allocaties op vijf loops van de CKYH Green Alliance.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - UASC stuurt recordschip naar Zeebrugge

Autotrafiek ICO zit weer in de lift

International Car Operators (ICO) heeft vorig jaar voordeel gehaald uit de heropleving van de autosector. De dochter van de NYK-groep behandelde op haar roro-terminals in Antwerpen en Zeebrugge 1,28 miljoen rollende eenheden. Dat waren er 31% meer dan in 2009.

De kusthaven was goed voor bijna 843.000 rollende eenheden, waarvan 733.583 nieuwe wagens. Daarmee tekende ICO voor 45,7% van de autotrafiek in Zeebrugge. In Antwerpen behandelde het bedrijf 391.000 eenheden.

ICO rekent voor dit jaar op een totale trafiek van meer dan 1,4 miljoen eenheden, wat een stijging van ongeveer 10% zou inhouden.

(Zie De Lloyd van 11/03/2011)
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Autotrafiek ICO zit weer in de lift

woensdag 9 maart 2011

Progeco weigert op hun site met havenarbeiders te werken

Na weken van sociaal overleg binnen het PSC haven Zeebrugge-Brugge betreffende het niet tewerkstellen van een erkende havenarbeider op een empty-handler bij de firma Progeco (laden en lossen van lege containers op vrachtwagens) zit de situatie muurvast. Deze activiteiten grijpen plaats op de voormalige APZ-site.

De pertinente weigering van het bedrijf om een havenarbeider algemeen contingent in te schakelen voor deze activiteiten, dwingt ons om in deze zaak maatregelen te nemen. Daarom werd er vandaag een gezamenlijke waarschuwingsactie ACV-ABVV gevoerd aan de gate van Progeco.

Naar aanleiding van deze actie wordt er maandagnamiddag 14 maart een overleg gepland op CEWEZ met het bedrijf Progeco, ICO (concessiehouder van het terrein) en de vakbonden. Na dit gesprek zullen we ons beraden over de verdere stappen in dit dossier.