dinsdag 15 maart 2011

Progeco zorgt voor onrust binnen het havengebied, ACV Transcom vreest voor acties

Dat het verplaatsen en het laden en lossen van containers op vrachtwagens binnen het havengebied havenarbeid is, staat duidelijk vermeld in het KB van 12 januari 1973 Art. 1 over de bevoegdheid van het paritair comité voor het havenbedrijf.

Alle behandeling van goederen, met inbegrip van containers en vervoermiddelen, dient te gebeuren door havenarbeiders.

Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen nl.

- aan- en afvoer van bulk, van aardolie, vloeibare aardolieprodukten en vloeibare grondstoffen voor de raffinaderijen, de chemische nijverheid en de opslag- en transformatiebedrijvigheden in petroleuminstallaties.
- Vloeibare gassen onder druk en in bulk
- Vis aangevoerd met vissersvaartuigen

Progeco meent dat, niettegenstaande ze pal in het havengebied deze havenactiviteiten uitvoeren, dit voor hen niet van toepassing is.

Er werd enkele maanden terug al een proces verbaal opgemaakt, maar het bedrijf weigert hierop in te gaan en havenarbeiders voor deze activiteiten in te schakelen.

ACV Transcom zette dit punt ter bespreking op de agenda van het paritair subcomité haven Brugge-Zeebrugge, maar het bedrijf bleef bij hun oorspronkelijk standpunt.

Gezien het bedrijf tot op heden geen enkele stap ondernam om havenarbeiders te werk te stellen en het overleg niks uithaalt, sluit ACV geen verdere acties uit.