woensdag 20 juli 2011

MBZ en Finiwo richten vennootschap Portfineco op

Duurzaam ondernemen is voor het Havenbestuur van Zeebrugge een prioriteit. Het Havenbestuur van Zeebrugge wil de ecologische voetafdruk van de kusthaven verkleinen en geeft daarom de havenbedrijven de kans om gebruik te maken van zelfgeproduceerde groene stroom uit windenergie om deze doelstelling te bereiken. Door ondermeer het bevorderen van walstroom wil het havenbestuur de CO2-uitstoot verminderen. Met eigen groene energie kan daarenboven de energiefactuur dalen en dus versterkt de haven zo haar marktpositie.
Duurzame energiebevoorrading is voor FINIWO een prioriteit.
FINIWO, de Financieringsintercommunale voor investeringen in Oost- en West-Vlaanderen, een vereniging van 42 gemeenten uit het noordoosten van West-Vlaanderen en het noordwesten van Oost-Vlaanderen, met inbegrip van de provinciehoofdplaatsen Brugge en Gent, wil, samen met haar steden en gemeenten, een steentje bijdragen bij het halen van de Kyoto-doelstellingen om voor het jaar 2020 20 % van de elektriciteit te halen uit hernieuwbare bronnen. Met haar investeringsbeleid in de productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare bronnen wil FINIWO binnen haar werkgebied nieuwe windenergieprojecten zien ontstaan.
Windproject Zeebrugge
Beide partners hebben elkaar gevonden en bundelen de krachten door de oprichting van de joint-venture PORTFINECO. De naam is niet toevallig gekozen, het is de samentrekking van PORT of Zeebrugge enFINiwo investeren in ECOlogie.
PORTFINECO wordt het instrument waarmee de partners een financiële participatie zullen nemen in projectvennootschappen die de private havenbedrijven zullen oprichten om de windturbines effectief te bouwen en uit te baten op de terreinen die ze innemen in de Zeebrugse achterhaven. De partners willen op die manier alvast de financiële drempels verlagen zodat de private ondernemingen effectief de nodige initiatieven zouden ontwikkelen.
Op korte termijn wordt gewerkt aan de realisatie van een eerste fase. Hiermee worden 6 windturbines gerealiseerd in de achterhaven. Telkens twee windturbines op de terreinen van Toyota, CdMZ (Cobelfret) en Wallenius Wilhelmsen Logistics.
In een latere fase kan het windmolenpark in de achterhaven verder worden uitgebreid.
Bijval op de algemene vergadering
Met dit initiatief worden de gezamenlijke doelstellingen van verschillende partijen samen gebracht: zowel het havenbestuur als de havenbedrijven willen met de nieuwe windturbines hun ecologische voetafdruk verkleinen, de steden en gemeenten van FINIWO zetten een eerste stap in de realisatie van haar investeringsbeleid in hernieuwbare energie.
Het initiatief kon op een unanieme goedkeuring door de steden en gemeenten van FINIWO rekenen op de algemene vergadering van FINIWO op maandag 27 juni 2011 en de Raad van Bestuur van MBZ op woensdag 22 juni 2011. Bron : www.poz.be