zaterdag 10 september 2011

ACV Transcom Colloquium motie m.b.t. een nieuwe havenrichtlijn

ACV-Transcom
Colloquium 9 September 2011

Motie: Een nieuwe havenrichtlijn

Siim Kallas, Europees commissaris van Transport en ondervoorzitter van de Europese commissie kondigde gisteren onverwacht aan dat er in 2013 een nieuw pakket maatregelen zal volgen om de havens liberaler en competitiever te maken.

De maatregelen, welke nog moeten uitgewerkt worden, zullen ingrijpen op drie vlakken:
1. De administratieve lasten verminderen
2. De financiering transparanter maken
3. Ervoor zorgen dat er een concurrerende en open omgeving in de dienstverlening aangeboden in de havens. Het is van cruciaal belang voor de zeehavens om zich aan te passen aan de nieuwe economische, industriële en maatschappelijke eisen.

ACV-Transcom Water, vandaag bijeen in kader van het colloquium “Vlaamse Havens: Gateway to Europe “ nemen akte van dit voornemen.

Wij stellen verder vast dat de commissaris verder onderzoek en raadpleging en consultatie aankondigt van alle betrokken partijen.

Wij nemen ook met enig genoegen acte van het antwoord van de Heer Eddy Bruyninckx , gesteund door de heren Coens en Schalk (gastsprekers op ons colloquium) waarin hij bevestigt dat de gemeenschappelijk verklaring van 2004 , afgelegd in de Vlaamse Havencommissie, nog steeds van kracht is. De havenbedrijven waren, zijn en zullen voorstander blijven om de zaken in de haven zelf te regelen en hebben geen behoefte aan Europese dictaten welke niet op onze realiteit zijn afgestemd.

Gezien het statuut van de havenarbeider voor ons een levensnoodzakelijke bescherming is om onze job op een veilige en economische manier uit te voeren willen wij nu al de nodige waarschuwingen laten horen. Wij zullen overleggen en praten zolang het kan en actie voeren als het moet om ons statuut te beschermen.