zaterdag 10 september 2011

ACV Transcom Water organiseert colloquium over “Vlaamse Havens gateway to Europe.

In Brugge verzamelden havenarbeiders, vaklui , binnenschippers,sleepbemanningen en werknemers tewerkgesteld in de visserijsector uit de verschillende Vlaamse havens, om zich te buigen over de Vlaamse havenpolitiek.

Deze politiek is bestendig aan verandering toe. De havenbesturen zitten niet stil en zoeken onvermoeibaar naar nieuwe oplossingen en kansen om hun deel van de internationale handelsstromen te behouden of uit te breiden. Zeehavens participeren in “extended gateway’s”,dit zijn nieuw aangelegde platforms, zowel langs rivieren en kanalen als langs de snel- of spoorweg.

Wat zijn hiervan de gevolgen op tewerkstelling, loon en arbeidsvoowaarden en veiligheid van de werknemers. Er wordt gezocht naar methodes om de vakbondswerking te versterken.

Op het seminarie werden een aantal sprekers uitgenodigd om het debat op gang te trekken.




Joachim Coens, Voorzitter van het havenbestuur Brugge-Zeebrugge licht de huidige samenwerking tussen havens toe en wenst een nauwere samenwerking tussen de Vlaamse havens.

Eddy Bruyninckx, Directeur Generaal van het Antwerps havenbedrijf, opteert voor een bijkomende parallelle samenwerking met buitenlandse havens.

Daan Schalk, CEO van het Havenbedrijf Gent slaagt er als geen ander in de binnenvaart een belangrijke plaats te geven in de goederenstroom en legt uit waarom Gent hierin een pionier blijft.

Hilde Bollen van Promotie binnenvaart en Koen Kerckaert van NMBS holding lichten het belang van de extende gateways voor hun sector toe.

De dag werd afgesloten door Mevrouw Hilde Crevits, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken die de rol van havens en binnenvaart vastlegt in een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Genoeg stof concludeerde Michel Claes, Algemeen Sectorverantwoordelijke Water, om een intens debat te voeren en ons vakbondswerk hierop af te stemmen.